Georgien

Sist oppdatert: 07.02.2022

Georgien er en republik på grænsen mellem Europa og Asien. Landet har været en uafhængig stat siden 1991. Vidste du, at Georgien er berømt for sin polyfoniske Musik? Polyfonisk sang, sunget på georgisk, er en vigtig del af landets kultur. Her finder du alt hvad du behøver at vide om Georgien.

Foto: Unsplash/Denis Arslanbekov

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Tbilisi
Etniske grupper: Georgier 86.8%, azerier 6.3%, armener 4.5%, andre 2.3% (inklusiv russere, ossetere, yazidier, ukrainere, kistere, grækere) (2014)
Sprog: Georgisk (official) 87.6%, azeri 6.2%, armensk 3.9%, russisk 1.2%, andet 1% (2014)
Religion: Ortodokse (officiel) 83.4%, muslimer 10.7%, armensk apostolsk 2.9%, andre 1.2% (inklusiv katolikker, Jehovas vidner,yazidier, protestanter, jøder), ingen 0.5%, uspecificeret/intet svar 1.2% (2014)
Befolkningtal: 3 728 282 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 69 700 km2
Valuta: Lari
Bruttonationalindkomst per indbygger: 20 113 PPP$
Nationaldag: 26. maj

Geografi

Georgien er et land, der består af mange bjerge. I nord grænser det store kaukasus-område op til Rusland, mens det i syd grænser op til Tyrkiet og Armenien. I den centrale del af landet forbinder Suram Highlands bjergkæderne. I vest er der en lavere slette, der strækker sig ud til Sortehavet. Det højeste bjerg, Shkhara, ligger i Det Store Kaukasus og når en højde på 5.068 m over havets overflade.

Klimaet varierer meget på grund af nærheden til Sortehavet og højdeforskellene. I vest er der et subtropisk klima med varme somre og milde, regnfulde vintre. I øst er klimaet kontinentalt med lidt nedbør, kølige vintre og varme somre.

De største miljømæssige udfordringer i Georgien er regionale problemer med forurening og skovrydning. Meget af det naturlige miljø i det vestlige slettelandskab er forsvundet på grund af landbrug og urbanisering. Meget af skoven, der engang dækkede dette område, er nu væk. Industrielle emissioner har ført til kraftig luft-og vandforurening i og omkring de største byer. Brugen af kunstgødning og pesticider i landbruget fører også til, at jorden i mange områder er blevet ødelagt.

Historie

Georgiere har boet i Georgien i mindst 3.000 år. På grund af sin beliggenhed mellem Centralasien og Europa er området blevet invaderet og kontrolleret forskellige kongeriger og folk. Det var først omkring år 1100 at området blev forenet til et kongerige, og en georgisk guldalder begyndte. Kulturen blomstrede, og landet voksede i størrelse. Da mongolske krigere invaderede i 1200-tallet, blev Georgien opdelt i mange små kongeriger, før en 300-årig tyrkisk besættelse fulgte.

I 1700-tallet blev landet igen forenet til et kongerige. I håb om at få beskyttelse indgik landet en alliance med Rusland. I 1801 blev området indlemmet som en provins i Rusland. Da det russiske imperium kollapsede i 1917, genvandt Georgien sin uafhængighed. Uafhængigheden var imidlertid kortvarig, og i 1921 blev landet besat af Sovjetunionen. Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blev Georgien en uafhængig republik.

Efter uafhængigheden erklærede Abkhasien, Adjara og Sydossetien deres uafhængighed fra Georgien. I 2008 brød krigen ud i Sydossetien, da Georgien brugte militær magt til at genvinde kontrollen over området. Rusland invaderede Georgien og tog kontrol over Abkhasien og Sydossetien. En våbenhvile senere samme år bragte en ende på de blodige konflikter. Rusland beholdt militære styrker i de udbryderregioner. Situationen er uklar, og det er usikkert, om regionerne vil opnå uafhængighed, forblive georgiske eller blive Russiske.

Samfund og politik

Georgien er en parlamentarisk republik, hvor præsidenten er statsoverhoved, mens premierministeren styrer regeringen. Regeringen og premierministeren udnævnes af og er ansvarlige over for Parlamentet. Parlamentet er det lovgivende organ, der består af 150 medlemmer.

Efter forfatningsændringen i 2013 er meget af præsidentens magt blevet overført til regeringen. Præsidenten vil ikke være i stand til at styre indenrigs-og udenrigspolitik, indlede lovgivningsmæssige ændringer eller besætte en ledende stilling i et politisk parti. Fra 2024 vælges præsidenten ikke direkte af folket, men af Nationalforsamlingen samt repræsentanter fra de to autonome regioner.

Samfundet er præget af mange års ustabil politisk ledelse, krig og etniske uenigheder. Det sociale velfærdssystem er dårligt udviklet, og ydelser som pensioner, sundhedspleje, uddannelse eller arbejdsløshedsunderstøttelse er ofte utilstrækkelige og uregelmæssige.

Georgien blev medlem af De Forenede Nationer den 31. juli 1992 og er medlem af en række FN-specialiserede agenturer. Georgien er tæt allieret med USA og Vesteuropa og ønsker at blive medlem af både NATO og Den Europæiske Union.

Økonomi og handel

Sovjetunionens opløsning førte til et økonomisk sammenbrud i Georgien. Senere fik de interne konflikter også den økonomiske krise til at forværres. Industrien har kæmpet med høje energipriser, siden de sovjetisk subsidierede priser sluttede. De vigtigste industriprodukter er vin, metalvarer, maskiner og kemikalier. Det milde klima i det vestlige Georgien har gjort landet til et historisk vigtigt landbrugsjord. Landet producerer en masse frugt, te, vindruer, majs og hvede. De vigtigste eksportvarer er jern-og metalvarer, fly, te og citrusfrugter.

International bistand har hjulpet økonomien ud af den værste krise efter Sovjetunionens sammenbrud og krigen med Rusland. Politiske foranstaltninger har bidraget til at reducere korruption, og fattigdommen er faldet kraftigt. Men alligevel lever omkring 21 procent af befolkningen under den nationale fattigdomsgrænse. Fattigdom er mest udbredt i og omkring de byer, hvor befolkningen ikke kan dyrke landbrug til eget forbrug. Situationen i byerne har også ført til udbredt kriminalitet, prostitution og menneskehandel. Mange børn i byerne er hjemløse, og er særligt sårbare over for organiseret menneskehandel og køn menneskehandel.

Kort over Georgien