Hopp til innhold

Ækvatorial-Guinea

Ækvatorial Guinea er et af de mindste lande i Afrika, både når det kommer til størrelse og befolkning. Landet har været et af Afrikas fattigste efter et brutalt diktatur. I 90'erne blev der opdaget olie og gas, uden at indtægterne har kommet befolkningen i landet til gode.

Sidst opdateret 30.03.2011

Geografi og miljø

Ækvatorial Guinea består af fastlandet og fem øer. På hovedøen, Bioko, ligger hovedstaden Malabo. Omkring tre fjerdedele af befolkningen bor på fastlandet, som stort set er dækket af regnskov. Bioko er en vulkanø, der hovedsageligt er dækket af jungle, undtagen i nord, hvor der er kaffe og kakao plantager.

Der er mere end 140 forskellige træarter og et rigt dyreliv i Ækvatorial Guinea, med elefant og rødbøffel som de største. Der er også mange typer af primater, blandt andet lavlandsgorilla, chimpanse, mandril og marekat. Flere af dem er truede dyrearter. Ækvatorial Guinea har været et fattigt land, hvor små landbrug, også kendt som selvforsynende landbrug, har været almindelige. Der har været nogen eksport af kakao, kaffe og tømmer indtil opdagelsen af ​​olie og gas i midten af ​​90'erne.

Udviklingen i olieindustrien og skovbrug har skabt mange miljøproblemer. Olieudslip har skadet kystlinjen og der er blevet ryddet store skovområder gennem intensiv skovrydning, der også er en trussel mod mange truede dyrearter.

Historie

Området har været beboet siden jernalderen og dets første indbyggere var pygmæer. Ækvatorial Guinea blev en portugisisk koloni fra 1400-tallet og blev kendt i århundreder som en udskibningshavn for slavehandelen. Spanien overtog kolonien i 1778, og efter den spanske borgerkrig endeligt 150 år senere begyndte et økonomisk udviklingsprogram for kolonien baseret på dyrkning af kakao.

I 1959 blev kolonien gjort til en integreret del af Spanien. Alle borgere blev automatisk borgere i Spanien, og havde mulighed for at vælge repræsentanter til det spanske parlament. Kolonien fik også en vis grad af selvstændighed. I 1968 blev Ækvatorial Guinea en uafhængig republik, og Francisco Macias Nguema blev valgt som landets første præsident. Landet udviklede sig hurtigt til et brutalt diktatur. Omkring en tredjedel af befolkningen blev dræbt eller flygtede ud af landet. I 1979 blev præsidenten henrettet ved et kup af hans nevø, Obiang Nguema, der var oberstløjtnant i hæren. Obiang Nguema er stadig præsident, og forholdene er ikke forbedret særlig meget efter at han overtog magten. Ækvatorial Guinea var længe et af Afrikas fattigste lande.

Samfund og politik

Fra 1991 blev der efter stort internationalt pres indført en ny forfatning og et flerpartisystem i Ækvatorial Guinea. Men landet er ikke blevet demokratiseret, og der er endnu ikke blevet afholdt et frit og retfærdigt valg. Oppositionspolitikere har længe arbejdet i udlandet, men der sker kun få ændringer. Obiang Nguema har i praksis haft al magten, siden han overtog i 1979. Der har været adskillige kupforsøg og uroligheder, selv i de seneste år.

De store olieindtægter har ikke ændret folks liv. 2/3 bor stadig i ekstrem fattigdom, dvs. under ca. 12 kroner om dagen. Den gennemsnitlige levealder er kun 43 år, hvilket til dels kan forklares ved den høje børnedødelighed.

Adskillige organisationer rapporterer om grove krænkelser af menneskerettighederne, retssystemet er ikke frit og brug af tortur er udbredt. Efter at det blev kendt, at støttemidler er blevet misbrugt, har Verdensbanken, FN og andre donorer trukket sig ud af landet.

Økonomi og handel

I 1995 fandt man olie i Ækvatorial Guinea. På omkring ti år havde landet i 2007 udviklet sig til at blive Afrikas syvende største olieproducent. Det forventes, at indtægterne fra gas vil stige i fremtiden. Olie og gas tegner sig for næsten 95 % af den samlede eksport, efterfulgt af tømmer, kaffe og kakao. På grund af kolonitiden handler Ækvatorial Guinea meget med Spanien, men det er stadig USA der er den største handelspartner for både import og eksport. Olie og gas eksporteres til flere lande og USA, Spanien og Kina er Ækvatorial Guineas vigtigste eksportmarkeder.

Bruttonationalproduktet (BNP) steg per indbygger (statistisk set) fra mere end 2000 per person per år i 1995 til 42 000 per person per år i 2006. Dette gør Ækvatorial Guinea til et af de rigeste lande i Afrika, men det kommer befolkningen til gode.

Ækvatorial Guinea blev i 2010 nummer 117 af 169 på FN's liste over menneskelig udvikling. (Human Development Index)

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Malabo

Etniske grupper:

Fang 85.7%, Bubi 6.5%, Mdowe 3.6%, Annobon 1.6%, Bujeba 1.1%, andre 1.4%

Sprog:

Spansk 67.6% (officielt), andre 32.4% (inklusiv fransk (officielt), fang, bubi)

Religion:

nominelt Christian and overvejende romersk katolske, hedenske ritualer

Population:

799 372

BNI per citizen:

30 041 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017