Hopp til innhold

Algeriet

Den demokratiske folkerepublik Algeriet

Algeriet er Afrikas største land og er en vigtig olie og gaseksportør. Landet oplevede en blodig borgerkrig i 1990erne.

Sidst opdateret 05.04.2016

Geografi og miljø

Algeriet er Afrikas største land målt i areal og ligger på kontinentets nordkyst ved Middelhavet. Sahara-ørkenen dækker over 4/5-dele af Algeriets areal. Atlasbjergene adskiller middelhavskysten fra Sahara ørkenen i det sydlige Algeriet, hvor klimaet er tørt og varmt. I disse områder fandt man i 1950erne olie, som blev Algeriets vigtigste eksportvare. I kystområdet er der middelhavsklima og mange bakker og bjerge. I bjergområderne kan vintrene være meget kolde. Området Tall Atlas mellem kysten og ørkenen er frugtbart. Algeriet er meget udsat for tørke og vandmangel og forurening er et stort problem. Kun 3 % af landets areal kan bruges til landbrug.

Ecoprint

0.9 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Algeriet, ville vi behøve 0.9 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

På grund af sin centrale beliggenhed har Algeriet gennem historien fungeret som handelsrute mellem Europa, Afrika og Mellemøsten. Derfor er Algeriets befolkning blevet en blanding af mange folkeslag. Berberne var de første beboere i området. Algeriet kom under arabisk indflydelse i 600-tallet og i 1500-tallet  erobrede spanierne området. Algeriet blev senere anerkendt som en provins under det Osmanniske Rige. Den franske erobring af Algeriet startede i 1830, og landet endte som en fransk provins. Den lokale befolkning kæmpede i flere årtier imod kolonimagten, blandt andet ledt af den algeriske berber emir Abd al-Qadir. Den national frihedsbevægelse FLN startede en militær frihedskrig mod Frankrig i 954. Fredsaftalen blev underskrevet otte år senere og Algeriet fik sin uafhængighed tilbage. I 1992 udbrød en borgerkrig i Algeriet, som startede ved at regeringen standsede parlamentsvalget, som det islamistiske parti Front for islamisk frelse (FIS) var lige ved at vinde. Den blodige borgerkrig sluttede i begyndelsen af 00erne. Over 150 000 mennesker mistede livet i løbet af krigen.

Samfund og politik

Da Algeriet blev uafhængigt fra Frankrig i 1962 blev landet styret af ét parti; Den nationale befrielsesfront FLN. Efter folkelig opstand blev andre partier tilladt i 1989. I dag er der over 30 politiske partier i Algeriet, men det største parti i parlamentet er fortsat Den nationale befrielsesfront (FNL), som blev etableret som en del af kampen for landets selvstændighed. Politiske spændinger og vold har domineret politikken i Algeriet, og præsidenten og militæret har en meget stor magt. Den nuværende præsident Abdelaziz Bouteflika har siddet på magten siden 1999 og et af målene i hans politik er at bekæmpe yderligtgående islam. Oppositionen har flere gange kritiseret Bouteflika for valgsvindel og for at få gennemført forfatningsændringer, som gør, at han kan sidde som præsident i flere perioder. Under det arabiske forår i 2011 udbrød der demonstrationer for mere demokrati i landet. Det førte til at undtagelseslovene, som har varet siden starten af borgerkrigen, blev afviklet.
Oprørey var dog ikke så omfattende, som i mange af nabolandende, da militæret forblev loyal overfor regimet. Derfor medførte det Arabiske Forår heller ikke et regimskifte i Algeriet. 

Algeriets oprindelige befolkning, berberne, har længe kæmpet for at bevare sin kultur og sit sprog, tamazight.

Økonomi og handel

Algeriets vigtigste eksportvarer er olie og gas. Jævnlige olie- og gasfund har styrket landets økonomi, som i flere årtier var svag på grund af konflikter og politiske uroligheder. Udenlandske olieselskaber er meget interesserede i Algeriets olieressourcer, som vurderes til at være på 12 milliarder tønder. De vigtigste markeder for Algeriets eksport er Italien, USA og Frankrig.
Olie og gas udgør 95% af Algeriets eksport og 30% af bruttonationalproduktet (BNP). Til trods for dette er fattigdom fortsat et stort problem i landet og arbejdsløsheden er høj, særlig blandt de unge. Algeriets økonomi er meget følsom overfor markedsprisen på olie, hvilket gør den økonomiske situation ustabil.  
 Udbredt korruption og en lav standard på offentlige tjenester har ført til utilfredshed blandt befolkningen. I 2011 oplevede landet en prisstigning på korn og sukker i kølvandet på demonstrationerne og det arabiske forår i Tunesien. Prisstigningerne medførte protester blandt befolkningen, men protesterne lagde sig igen efterfølgende. 

Korte fakta

Algeriet

Hovedstad:

Algier

Etniske grupper:

Arabiske berbere 99%, europæere og andre 1% (Selvom næsten alle algeriere oprindeligt er berbere, er det kun omkring 15% som identificerer sig som det)

Sprog:

Arabisk (officielt), fransk, berbiske dialekter: Tamazight, tachawit, mzab og tamahaq

Religion:

Sunnimuslimer 99%, kristne og jøder 1%

Population:

40 633 464

Government:

Republik

Area:

2 381 740 km2

Currency:

Dinar

BNI per citizen:

14 687 PPP$

National Day:

1. november

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017