Hopp til innhold

Armenien

Republikken Armenien

Selvom Armenien geografisk set ligger i Asien har landet kulturelle og politiske forbindelser med Europa. Fortiden som sovjetisk republik har været en belastning på økonomien, men landet har i de senere år oplevet økonomisk vækst.

Sidst opdateret 17.05.2016

Geografi og miljø

Armenien er en indlandsstat i Asien og ligger i nærheden i Sortehavet og Det Kaspiske Hav. Det højtliggende Armenien er stort set et bjergland med søer, ørken og skov. Landets jordoverflade er mindst 400 meter over havets overflade og det højeste punkt er det 4 095 høje bjerg Aragat. Landet er udsat for jordskælv, hvilket har forårsaget meget ødelæggelse.

Armenien har et udpræget kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre og store temperatursvingninger mellem dag og nat. Armenien er den mindste af de gamle sovjetrepublikker.

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Armenien, ville vi behøve 1.1 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Armenien var en af de første lande i verden, som indførte kristendom som statsreligion, i år 301 f.Kr. Med sin centrale beliggenhed har Armenien været et område, hvor flere folk har haft sine færdselsruter og mange forskellige folkeslag har gennem århundreder erobret området. Dette gjorde det vanskeligt for armenerne at finde sin egen identitet. Øst-Armenien blev i 1813 indlemmet i det russiske kejserdømme, mens resten forblev en del af det Osmanniske Rige. I slutningen af 1800-tallet begyndte armenerne at kræve selvstændighed. 1915 blev et dystert år i Armeniens historie, da mellem 300 000 og 1 500 000 armenere blev dræbt i et folkemord, som blev gennemført i det Osmanniske Rige, altså det nuværende Tyrkiet. Denne hændelse og dens fakta har været genstand for omfattende kontroverser og diskussion, specielt mellem Tyrkiet og Armenien. Ifølge Tyrkiet var dødsfaldene en del af første verdenskrig.

Armenien blev indlemmet i Sovjetunionen og blev kaldt den Armenske Socialistiske Sovjetrepublik. Landet var en del af Sovjetunionen helt til 1991, da Sovjetunionen gik i opløsning. Armenien blev selvstændigt, men de næste år var præget af konfilkt med Aserbajdsjan. Armenien har i dag besat området Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan, som hovedsageligt er befolket af etniske armenere.

Tyrkiet lukkede sine grænser mod Armenien som en støtteerkæring overfor Aserbajdsjan. Det har vanskeliggjort den økonomiske udvikling i landet. I 2009 startede armenerne forhandlinger med Tyrkiet ofr at få åbnet grænserne igen, men Tyrkiet har ikke godkendt protokollen for at normalisere forholdet mellem de to lande. I 2013 annoncerede præsident Sargsian, at Armenien sammen med Rusland, Hviderusland og Kasakstan ønskede medlemskab af den Europæisk-Asiatiske økonomiske Union.

Samfund og politik

Armenien hører geografisk set til Asien, men har politiske og kulturelle forbindelser til Europa. Landet er medlem af flere europæiske organisationer. Armeniens regering har erklæret det som sit mål at opbygge et vestligt, parlamentarisk demokrati. Man har alligevel antaget, at der er foregået valgfusk i Armenien gennem hele selvstændighedenstiden. Til trods for dette regnes Armenien som et af de mest demokratiske lande ud af de tidligere sovjetrepublikker. I Armenien vælges præsidenten direkte af folket for en 5 års periode. Præsidenten udnævner statsministeren, som må have parlamentets tillid. Landets parlament har 131 repræsentanter, og det har et kammer. Armenien har den næststørste befolkningstæthed af de tidligere sovjetrepublikker, men emigrationen har reduceret landets indbyggertal. Mange armenere er flyttet til Rusland, USA og Frankrig.

Protester mod det autoritære regime har ofte ledet til fængselsstraffe. Der var en meget anspændt politiske situation under parlamentsvalget i 2012. Det republikanske parti blev beskyldt for korruption og magtmisbrug. Armenien har meget tætte bånd til Rusland, som blev tydeligere i 2014, da Armenien blev medlem af den russiske toldunion. Beslutningen ledte til protester fra oppositionen og var et skrift væk fra samarbejdet med EU. Regeringen bestemte også, mod oppositionens vilje, at give det russiske gasselskab Gazprom fuld kontrol over Armeniens gasimport frem til 2043.

Efter jordskælvet i 1988 og under Nagorno-Karabach-krigen (1991-94 mod Aserbajdsjan) blev levestandarden i Armenien betydeligt værre. Forholdene i landet er fortsat meget vanskelige, og omtrendt 3 ud af 10 regnes som fattige i landet. på landet præges livet af mangel på penge, men også mangel på rindende vand, opvarmning af husene og dårlige sanitære forhold. 

Økonomi og handel

Armenien har haft betydelige udfordringer med at etablere en velfungerende økonomi.Nabostaterne Tyrkiet og Aserbajdsjans handelsblokade har forværret landets økonomiske situation. Det katastrofale jordskælv i 1988, som tog livet af tusindvis af mennesker og førte til, at en halv million armenere mistede deres hjem, har også været en byrde for landets økonomi. Høj arbejdsløshed og fattigdom er et stort problem. Armenien har kæmpet for at finde alternative indtjeningsmuligheder til at erstatte sovjettidens industri. Korruption er udbredt, og landets økonomi er plaget af organiseret kriminalitet styret af kriminelle grupper og mafialignende organisationer. Amnesty udgav i 2008 en rapport der viste at mere end hver fjerde armenske kvinde var udsat for vold og mishandling. Menneskehandel med kvinder og ulovlig handel med arbejdskraft er også et stort problem. 

Turisme er en sektor i udvikling og statistikkerne viser, at turiststrømmen til landet er forøget. Landets økonomiske vækst har siden 1995 været stabil. Armenien er siden selvstændigheden blevet givet lån på tilsammen 1,1 milliarder dollars, og de skal efter planen bruges til økonomisk udvikling. Landet har de senere år oplevet noget økonomisk vækst, men økonomien er stærkt afhængig af indtægter fra vareeksport og overførsler fra armenere, som arbejder i udlandet. 

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Jerevan

Etniske grupper:

Armenere 97,9%, kurdere (yezidi) 1,3%, russiske 0,5%, andre 0,3% (2001)

Sprog:

Armensk (officielt) 97,7%, kurdisk 1%, russisk 0,9%, annet 0,4% (2001)

Religion:

Armensk- ortodokse 94.7%, andre kristne 4%, yezidister (monoteistisk med indslag af naturtilbedelse) 1.3%

Population:

2 989 467

Area:

29 740 km2

Currency:

Dram

BNI per citizen:

8 394 PPP$

National Day:

21. september

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017