Hopp til innhold

Barbados

Østaten Barbados er blandt Caribiens mest velstående stater. Turismen har nu overtaget sukkerindustriens plads som grundlag for landets økonomi.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Barbados er en lille østat, som ligger mellem det Caribiske Hav og Atlanterhavet, cirka 435 kilometer nordøst for Venezuela. Den ligger for sig selv, øst for de andre caribiske øer. Barbados er arealmæssigt verdens 14. mindste stat. På det bredeste punkt er øen 23 kilometer, og på sit længste punkt er den 34 kilometer. Barbados er en relativt flad ø, men i indlandet findes der højlandsplateauer. Koralrev omringer øens smukkeste sandstrande. Barbados er for det meste skånet for orkaner og tropiske storme i og med det ligger langt øst i Atlanterhavet og dermed ligger akkurat uden for orkanbæltet. Klimaet er tropisk med regn fra juni til oktober. Tre århundreder med sukkerindustri har ført til at det er lidt skov igen på øen, bare cirka 12% af landets areal er skov.

Earth Earth Ecoprint

2.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Barbados, ville vi behøve 2.4 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Portugisiske sømænd kom til øen på 1500tallet. Øen var da ubeboet, men har tidligere sandsynligvis været beboet af caribiere og arawak-indianere. Omkring 2 000 migranter fra England bosatte sig på øen i 1620erne og øen blev erklæret en britisk koloni. Slaver fra Afrika blev bragt til Barbados for at arbejde på de mange sukkerplantager. De sidste slaver blev frigjort i 1838. Allerede i 1639 blev der oprettet et parlament på øen, som medførte mere selvstyre, og i 1966 blev øen en uafhængig stat i det britiske Commonwealth. 

Samfund og politik

Barbados er en uafhængig stat indenfor Commonwealth, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier. Statsoverhovedet er den britiske monarki, dronning Elisabeth II, som er repræsenteret på øen af en generalguvernør. Den udøvende magt ligger hos regeringen som er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som har to kamre. Politikerne bliver valgt ved en direkte folkeafstemning. De største politiske partier er det socialdemokratiske arbejderpartiet (BLP) og centrumpartiet Det Demokratiske Arbejderparti (DLP), som ved valget i januar 2008 fik to tredjedele af mandaterne i parlamentet. De mest centrale diskussionsemner i politikken har været de høje leve- og boligomkostninger. Indbyggerne er for det meste efterkommere af afrikanske slaver bragt til øen for at arbejde på sukkerplantager. Befolkningstætheden er blandt de højeste i verden. Politisk og økonomisk stabilitet har givet en forholdsvist høj levestandard.

Økonomi og handel

Barbados er blandt Caribiens mest velstående stater. Landets økonomi har traditionelt været baseret på sukkerproduktion, men fra den første del af 1970erne overtog turismen som den vigtigste indtægtskilde. Turismen står for mere end halvdelen af landets indtægter, og hvert år besøges Barbados af lagnt flere turister end det er lokale indbyggere. Størstedelen af turisterne kommer fra USA. Efter terrorangrebene i september 2001 rejste færre turister fra USA til udlandet, og det førte til nedgang i landets økonomi. Finansielle tjenester er også en vigtig del af økonomien og flere internationale banker holder til på øen. Øen er også kendt for sin rom produktion. Både sukkerindustrien og turismen er sæsonpræget, noget som til tider fører til stor arbejdsløshed og at mange barbadere tager til tudlandet efter arbejdet.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Bridgetown

Etniske grupper:

Afrikansk oprindelse 93%, europæisk oprindelse 3.2%, afrikansk+europæisk oprindelse 2.6%, øst-indere 1%, andre 0.2% (2000)

Sprog:

Engelsk

Religion:

Protestanter 63.4% (anglikanere 28.3%, pinsevenner 18.7%, metodister 5.1%, andre 11.3%), romersk- katolske 4.2%, andre kristne 7%, andre 4.8%, ingen/uspecifiseret 20.6% (vurdering fra 2008)

Population:

287 482

Area:

430 km2

Currency:

Dollar

BNI per citizen:

16 391 PPP$

National Day:

30. november

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017