Hopp til innhold

Belize

Belize, som ligger i Mellemamerika, har kulturelt set meget til fælles med østaterne i Caribien. Turisme er en vigtig indtægtskilde for landet, som har et af verdens største koralrev.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Belize er en lille stat, som ligger i Mellemamerika på sydøstkysten af Yucatan-halvøen. Belize er omkring 280 kilometer langt og 100 kilometer bredt. Det nordlige Belize består af sumpagtige kystområder og regnskov. I syd ligger den lave bjergkæde Mayabjergene, hvor Belizes højeste punkt, Victoria Peak, på 1160 meter ligger. Ved Belizes kyst ligger den nordlige halvkugles største koralrev, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Klimaet er tropisk, og landet har en rig flora og fauna. Regntiden varer fra maj til november. Naturkatastrofer som orkaner og oversvømmelser er en regelmæssig prøvelse for Belize.

Historie

Belize var oprindelig en del af mayakulturens område. Mayaene levede i området i 1500-tallet, da europæerne, hovedsageligt spaniere, ankom. Fra 1638 slog piraterne sig ned i området, byggede flere kolonier og bragte afrikanske slaver med sig for at arbejde med træfældning. Spanierne prøvede flere gange at drive briterne ud med magt. Belize blev en britisk koloni i 1840, under navnet Britisk Honduras. Belize fik indre selvstyre i 1964, og ni år senere skiftede det navn til Belize. Guatamala gjore krav på området, men Belize lykkedes til sidst med at blive selvstændig i 1981. Guatamala indvilgede først i at anerkende Belize ti år senere, men grænsestriden fortsætter stadig. 

Samfund og politik

Belize har kulturelt set mere tilfælles med de caribiske stater end med sine mellemamerikanske naboer. Belize, tidligere kaldt Britisk Honduras, var Storbritanniens sidste koloni i Amerika. Landet er et konstitutionelt monarki og er medlem af det britiske Commonwealth, med Dronning Elisabeth som statsoverhovede. Dronningens repræsentant er en generalguvernør, som ifølge loven skal være en belizer. Statsministeren er Dean Barrow fra det konservative oppositionsparti, United Democratic Party (UDP). Politikken domineres af to partier som afløser hinanden ved magten: UDP og det centrumorienterede parti People's United Part (PUP). Belizes parlament er bygget op efter britisk mønster. Belize har et problem med voldskriminalitet, der hænger sammen med at det er et transitland for narkotikahandlen mellem Sydamerika og USA.

Økonomi og handel

Landbrug og turisme er landets vigtigste indtægtskilder. Servicebranchens andel af landets BNP er voksende. Skovbrug og eksport har en lang historie på øen, noget de britiske kolonialister drev med succes allerede i 1600-tallet. De vigtigste eksportvarer er sukker, bananer, citrusfrugter, appelsinkoncentrat, tekstiler og tøj. Belizes vigtigste handelspartnere er USA, Storbritannien og Mexico. Landets eksportbaserede økonomi er vældig afhængig af USAs økonomiske situation og generelt af proser på verdensmarkedet. Fra USA kommer der mange luksuriøse cruise skibe og antallet af turister er voksende. Turisterne kommer først og fremmest for at se resterne efter mayaindianernes bosættelser.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Belmopan

Etniske grupper:

Mestiser 48.7%, kreoler 24.9%, maya- indianere 10.6%, garifunere 6.1%, andre 9.7% (2000)

Sprog:

Spansk 46%, kreolsk 32.9%, maya dialekter 8.9%, engelsk 3.9% (officielt), garifuna 3.4% (caribisk), tysk 3.3%, andre 1.4%, ukendt 0.2% (2000)

Religion:

Romersk- katolsk 49.6%, protestanter 25.5% (pinsevenner 7.4%, anglikanere 5.3%, syvendedagsadventister 5.2%, mennonitter 4.1%, metodister 3.5%), jehovas vidner 1.5%, andre 14%, ingen/uspecificeret 9.4% (2000)

Population:

347 598

Area:

22 965 km2

Currency:

Belizisk dollar

BNI per citizen:

8 527 PPP$

National Day:

21. september

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017