Hopp til innhold

Botswana

Botswana har Afrikas mest stabile og demokratiske styreform. Landet kæmper imidlertid med, at store dele af befolkningen er ramt af aids.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Botswana ligger på den sydafrikanske højslette 1100 meter over havet. Store dele af landet består af ørken. Den mest kendte er Kalahariørkenen, som dækker en tredjedel af Botswanas landområde. Jorden er ikke specielt dyrkbar og hovedkilden til vand kommer fra de store sumpområderne, kaldt Okavangosumpene. Botswana har et rigt dyreliv, og har Afrikas største bestand af savannedyr. Store områder er afsat til nationalparker, og er populære turistmål. Antallet af besøgende til parkerne begrænses for at beskytte miljøet. Botswana er et af de første lande, som med tilladelse skyder elefanter for at holde bestanden nede. Mere ørken og overgræsning er nogen af miljøproblemerne landet kæmper med samt mangel på rent vand.

Earth Ecoprint

1.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Botswana, ville vi behøve 1.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Botswana var i 1800-tallet præget af interne krige mellem forskellige folkegrupper. Etableringen af forskellige kolonimagter i området parallelt med stor indvandring førte til pres på landet, som igen gjorde at spændingerne tiltog. I 1876 bad Botswanas konge om britisk beskyttelse mod en mulig invasion fra boerne i Transvaal (Sydafrika). Briterne var ikke interesseret i dette, men oprettet i stedet for at beskytte egne interesser et britisk protektorat som de kaldte Bechuanaland (Botswana). Først i 1966 blev Botswana selvstændig og der blev indført demokrati. Seretse Khama blev landets første præsident. Der blev opfordret til udenlandske investeringer og i begyndelsen af 1970erne begyndte en periode med økonomisk vækst, da udenlandske selskaber begynde at udvinde diamanter, kobber og nikkel. Botswana har siden selvstændigheden blevet regnet som et af Afrikas mest vellykkede demokratier med et stabilt politisk system og økonomisk vækst.

Samfund og politik

Botswana har undgået både statskup og voldelige oprør efter at landet blev selvstændigt. Landet er en af de politisk mest stabile stater i Afrika. Botswana Democratic Party (BDP) har siddet på magten og præsidentembetet siden uafhængigheden i 1966. De seneste år har imidlertid flere af de mindre oppositionspartierne fået stigende tilslutning specielt fra folk i byerne. Selv om Botswana har et relativt højt BNP per indbygger, kæmper landet med fattigdom og arbejdsløshed. Videre antages det at en tredjedel af befolkningen er smittet med HIV/AIDS, og ifølge FN er den forventede levealder i landet 36 år for mænd og 37 år for kvinder. Myndighederne har taget kampen op imod sygdommen, og præsidenten Mogae lovede efter valget i 2004, at de i løbet af 2016 ville have et aids-frit Botswana.

Økonomi og handel

Botswana er verdens største producent af smykkediamanter. Fra at være et fattig land i midten af 1960erne, betegnes det i dag som et af de mest fremgangsrige lande i Afrika. Landets økonomiske vækst skyldes først og fremmest eksporten af diamanter. Kvægdriften er også af betydning, og giver stor indtægt og arbejde til over halvdelen af befolkningen. Kvægdriften er imidlertid helt afhængig af adgang til det europæiske markedet for indtjening. AIDS-epidemien vil ramme landets økonomi, og den bliver opgivet som en af hovedårsagerne til forventede budgetunderskud allerede fra 2005. Botswana har ikke optaget lån fra hverken IMF eller Verdensbanken. Resultatet er, at Botswana kan føre sin egen makroøkonomiske politik.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Gaborone

Etniske grupper:

Tswana/setswana 79%, kalanga 11%, basarwa 3%, andre 7%

Sprog:

Setswana, kalanga, sekgalagadi, engelsk, andre (2001)

Religion:

Kristne 71.6%, badimo 6%, andre/ingen/uspecificeret 22.4% (2001)

Population:

2 056 370

Government:

Parlamentarisk republik

Area:

581 987 km2

Currency:

Pula

BNI per citizen:

15 807 PPP$

National Day:

30. september

Lokaliteter

Jwaneng

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017