Hopp til innhold

Brunei

Brunei Darussalam

Sultanatet Brunei, en tidligere stormagt, er i dag en rig olienation. Brunei anses som et af de mest politisk stabile lande i Asien, men med meget begrænsende demokratiske rettigheder.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Staten Brunei omfatter to adskilte dele på nordvestkysten af øen Borneo, og er omringet af den malaysiske delstat Sarawak. Den vestlige del er størst og rummer størstedelen af Bruneis befolkning. Den østlige del af Brunei er præget af højderygge. Bruneis natur består af lavland, tætte skove og mangrove sumpe. Omkring tre fjerdedele af arealet er dækket af tæt regnskov. Brunei har et tropisk regnskovsklima og det er varmt og fugtigt hele året. De mest regnfulde måneder er november og december. Luftfugtigheden er høj hele året: ca 80%. Bruneis højeste punkt er det 1 850 km høje bjerg Mt Pagon øst i landet.

Historie

Bruneis sultanat var fra 1300- til 1500-tallet et vigtigt centrum for handel og en stormagt, som omfattede tæt på hele Borneo og den sydlige del af den filippinske østat. Hollænderne ankom til området i 1600-tallet og gjorde det delvist til en del af sit herredømme. I 1700-tallet omfattede Bruneis rige bare Borneos nordlige dele. I 1800-tallet tabte riget flere områder til briterne og endelige blev Brunei i 1888 en sat under Storbritanniens beskyttelse. En periode under 2. verdenskrig, 1941-45 bkev Brunei besat af Japan. Da staten Malaysia blev grundlagnt i 1962-63 opstod der uroligheder i landet. Bruneierne var meget imod at blive en del af Malaysia, hvilket førte til at Brunei blev den eneste stat på øen Borneo, som bevarede sin selvstændighed. I 1960erne opstod der et oprør mod monarkiet, hvilket var usædvanligt, og for at få ro på igen, trængte man til hjælp af Storbritannien. Brunei fik udvidet sit selvstyre i 960erne, men landet forblev et britisk protektorat helt indtil 1984.

Samfund og politik

Brunei har en høj levestandard på grund af rigdommen fra olie- og gasressourcerne i landet. I Brunei er sundhedsvæsenet og uddannelsen gratis for alle statsborgere og de betaler ingen indtægtsskat. Landet styres af sultan Hassanal Bolkiah, som er den 29. sultan i en familie, som har haft magten i over 500 år. Han regnes for at være en af verdens rigeste mænd. I henhold til Bruneis grundlov fra 1959 er sultanen statsoverhovede med fuld udøvende magt. Et statsråd beståedne af 14 medlemmer, valgt af ham selv, assisterer sultanen. Sultanene er selv statsminister, finansminister og forsvarsminister. Kronprinsen er udnævnt som seniorminister og sultanens bror, prins Mohamed, er udenrigsminister. Brunei anses som et af de politisk mest stabile lande i Asien, men med meget begrænsede demokratiske rettigheder. Medierne betragtes som sultanfamiliens talerør. Ytrings-, forsamlings- og organisationsfriheden er meget begrænset og kvinders rettigheder er indskrænkede. 

Økonomi og handel

I 1970erne blev Brunei den rigeste stat i Sydøstasien, takket være landets enorme olieressourcer. I dag står olie- og gasressorucerne for næsten halvdelen af BNP og mere end 90% af landets ekspoert. Produktenen af rågummi, som tidligere var landets vigtigste indtægtskilde, betyder i dag kun en smule for økonomien. Staten beskæftiger omkring halvdelen af Bruneis arbejdskraft, og omkring 40% arbejder inden for olie- og anden industri. Brunei eksporterer sine produkter hovedsageligt til Japan, og andre vigtige eksportlande er Sydkorea og USA. Bruneis finansformue kommer ikke til vare for evigt, og derfor har man prøvet at gøre landets økonomi mere alsidig. Brunei ønsker at profilere sig som et finansielt centrum, samt som en destination for luksus- og øturisme.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Bandar Seri Begawan

Etniske grupper:

Malayere 66.3%, kinesere 11.2%, urbefolkning 3.4%, andre 19.1% (estimat fra 2004)

Sprog:

Malayisk (officielt), engelsk, kinesisk

Religion:

Muslimer (officielt) 67%, buddhister 13%, kristne 10%, andre 10%

Population:

428 539

Government:

Konstitutionel sultanat

Area:

5 765 km2

Currency:

Dollar

BNI per citizen:

70 817 PPP$

National Day:

23. februar

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017