Hopp til innhold

Burundi

Republikken Burundi

Burundi er et fattigt land, som præges både økonomisk og socialt af konflikten mellem tutsier og hutuer.

Sidst opdateret 20.03.2011

Geografi og miljø

Burundi er et af Afrikas tættest befolkede lande. Så lidt jord fordelt på mange mennesker har ført til overgræsning og overdyrkning af jorden, og meget af landets oprindelige vegetation er forsvundet. I dag domineres meget af landskabet af menneskeskabt savanne. Burundi kæmper med både jorderosion og afskovning. Der er hele tiden pres på den lille mængde skov, der er tilbage i landet. Landets tropiske regnskov findes i lavlandet i vest. Klimaet er tropisk. Temperaturerne er imidlerid koldere i de dele af landet, hvor der er bjerge og plateauer. Forholdsvist store dele af Burundi er beliggende mellem 1500 og 2000 meter over havets overflade.

Ecoprint

0.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Burundi, ville vi behøve 0.4 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

I Burundi tilhører 85 procent af befolkningen den etniske gruppe, hutuerne, mens 14 procent er tutsier. Før Burundi blev en belgisk koloni, var landet var et feudalt kongerige regeret af en konge, der altid var tutsi. Alligevel var det ikke etnicitet, som man lagde vægt på i nogen særlig grad. Det blev det først af tyskerne og belgierne, der koloniserede landet i slutningen af 1800-tallet. Både tyskerne og belgierne favoriserede tutsierne og styrket deres egen position ved at sætte forskellige etniske grupper op mod hinanden. Da landet fik sin frihed i 1962, kontrollerede tutsierne hæren, og det var derfor, de overtog magten. Hutuerne organiserede sig i forskellige oppositionsgrupper, og til sidst lykkedes det at komme til valget i 1993, hvor hutuen Melchior Ndadaye blev valgt til præsident. Men han blev myrdet kort tid efter, hvilket udløste en lavine af vold mod civile tutsier. Tutsierne gjorde gengæld ved at dræbe hundredtusinder af hutuer, og derefter fulgte en borgerkrig, som varede indtil 2000. 700.000 hutuer er flygtet til Tanzania på grund af borgerkrigen. Efter borgerkrigens slutning har Burundi bevæget sig i retning af politisk stabilitet, og i maj 2008 forhandlede regeringen og den sidste aktive oprørsgruppe, FNL, en våbenhvile på plads. 

Samfund og politik

I 2005 fik Burundi en ny grundlov, og loven fra 1962, der favoriserede tutsierne, blev erstattet. Den nye lov fastslog, at præsidenten og de to vicepræsidenter skulle have forskellige etniske oprindelser. I ministerrådet og parlamentet skulle man have 60 procent hutuer og 40 procent tutsier. Tre pladser i parlamentet skulle også forbeholdes repræsentanter fra landets twa-befolkning, som udgør én procent af Burundis befolkning. 30 procent af regeringen skulle bestå af kvinder. Ifølge den nye lov måtte ingen etnisk gruppe udgøre mere end 50 procent af hæren. Næste nationale valg finder sted i sommeren 2010. 

Økonomi og handel

Burundi er et af verdens fattigste lande, hvilket blandt andet skyldes borgerkrigen i 1990'erne, og landet generelt oplevet stor politisk og social uro. Hertil kommer, at ca. otte procent af befolkningen mellem 15 og 49 år er ramt af hiv/aids, og stadigt flere bliver smittet. 38 procent af befolkningen lever i absolut fattigdom. Landet er meget afhængig af økonomisk bistand fra udlandet, og kæmper mod øget inflation. Landbruget tegner sig for omkring halvdelen af landets BNP, men meget af jorden er udpint. Kaffe udgør 3/4 af den samlede eksport til udlandet, og landets økonomi er stærkt afhængigt af kaffepriserne på verdensmarkedet. Til trods for problemerne har væksten i landets økonomi siden midten af 00’erne været relativt positivt (i 2008 var væksten på 4,5 %). Burundi kæmper også med, at landskabet er vanskeligt fremkommeligt, at infrastrukturen er dårligt udviklet, og at varerne skal transporteres over lange afstande. Det er langt fra landbrugsområderne til havnene langs Tanganyikasøen. De sidste par år har landet været ramt af tørke og oversvømmelse, hvilket har ødelagt både afgrøder og infrastruktur.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Bujumbura

Etniske grupper:

Hutu 85%, tutsi 14%, twa 1%

Sprog:

Kirundi, fransk, swahili

Religion:

Kristne 67%, traditonel religion 23%, muslimer 10%

Population:

10 812 619

Government:

Republik

BNI per citizen:

736 PPP$

Lokaliteter

Bujumbura

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017