Hopp til innhold

Centralafrikanske Republik

Den Centralafrikanske Republik ligger midt i Afrika og er rigt på naturressourcer. Politisk uro og dårlig ledelse har alligevel gjort at landet er et af verdens fattigste.

Sidst opdateret 18.05.2011

Geografi og miljø

Den Centralafrikanske Republik består primært af et lavere plateau, der er mellem 600 og 900 meter over havets overflade og ligger mellem Congobækkenet og Chadbækkenet. Dette plateau danner et vandskel mellem tre af Afrikas vigtigste vandsystemer: floden Congo, Chadsøen og Nilen. Bongobjergene i nordøst når op på 1400 meter over havets overflade. Savanne dækker størstedelen af landet. Langs floderne vokser smalle bælter med skov og i den sydlige del af landet er der tropisk regnskov. Næsten halvdelen af landet er dækket af skov.

Miljøproblemer i den Centralafrikanske Republik omfatter blandt andet at vandet ikke kan drikkes. Krybskytteri har gjort, at landet mister sit ry som et af verdens bedst bevarede områder for urørt natur og vilde dyr. Der er også ørkenspredning og skovrydning i dele af landet.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Centralafrikanske Republik, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Arkæologiske fund har bevist at der boede mennesker i området for over 8.000 år siden. Landets oprindelige befolkning er babinga, et pygmæfolk. Fra år 1.000 f. Kr. begyndte andre folkegrupper at indvandre. Landet var isoleret helt frem til 1600-tallet og i 1800-tallet kom arabiske handelsmænd. På samme tid begyndte slavehandelen, der også involverede flere afrikanske lande.

Efter at have koloniseret kystområderne blev Frankrig i slutningen af 1800-tallet interesseret i de indre dele af Afrika og koloniserede Congo og Den Centralafrikanske Republik. Tvangsarbejde på plantager, tvangsflytninger og brutale metoder for afstraffelse overfor lokalbefolkningen blev normal i denne del af Afrika. Stor modstand mod besættelse og gentagne oprør blev slået meget hårdt ned.

Efter 2. verdenskrig gjorde ny lovgivning i Frankrig at Barthélemy Boganda, som den første centralafrikaner, valgt til den franske nationalforsamling. Han startede også landets første parti, Mouvement d'evolution sociale de l'Afrique noire (MESAN), som vandt det første almene valg i landet i 1957. Den Centralafrikanske Republik blev selvstændig i 1960.

Samfund og politik

I 1966 overtog oberst Bokassa magten ved et kup og udråbte sig til kejser i 1977. Efter nogle år blev landet igen en republik da oppositionen styrtede ham. En ny grundlov med flerpartistyre blev vedtaget 1981. Lige siden den gang har der været forsøg på demokrati og flerpartisystem, men gentagne gange er det blevet afbrudt af voldelige oprør, kup og militærregimer. Seneste kup fandt sted i 2003.

FN og andre internationale styrker har været inde i flere omgange for at prøve at sikre våbenhvilen bliver overholdt og for at støtte udviklingen i landet. Den ustabile situation i nabolandene Chad, Sudan og Uganda har også påvirket Den Centralafrikanske Republiks udvikling negativt. Som følge af mange års mangel på politisk stabilitet regnes landet i dag for en mislykket stat, hvor myndighederne har meget lidt kontrol. Staten formår heller ikke at tilbyde indbyggerne helt grundlæggende tjenester, som for eksempel personlig sikkerhed.

Siden 2005 er ca. 300.000 mennesker blevet fordrevet fra deres hjem på grund af voldshandlingerne, mange er flygtet til nabolandet Chad.

Økonomi og handel

Den Centralafrikanske Republik har store naturressourcer, især skov og mineraler. Landets beliggenhed, den dårlige infrastruktur, den dårlige ledelse både politisk og økonomisk har gjort, at landet er et af Afrikas mindst udviklede. Alligevel tjener landet gode penge på mineraludvinding, især diamanter, men det kommer ikke befolkningen til gode. Omkring 80 % af befolkningen arbejder i landbrug, skovbrug eller som fiskere, som regel små landbrug til selvforsyning og lokalt salg. Landet har også en dårligt udviklet infrastruktur og store dele af landet er utilgængeligt. Dette gør det også utrolig vanskeligt at få gang i den økonomiske udvikling. Transporten til havet, som for det meste går gennem Congo, rammes også af urolighederne der. Frankrig dominerer som handelspartner og giver også landet betydelig økonomisk hjælp.

Den Centralafrikanske Republik er nummer 159 ud af 169 på FNs indeks over menneskelig udvikling (2010)

Korte fakta

Centralafrikanske Republik

Hovedstad:

Bangui

Etniske grupper:

Baya 33 %, Banda 27 %, Mandjia 13 %, Sara 10 %, Mboum 7 %, M'Baka 4 %, Yakoma 4 %, andre 2 %

Sprog:

Fransk (officielt), Sangho, stammesprog

Religion:

Stammereligioner 35 %, protestanter 25 %, Romersk katolske 25 %, Muslimer 15 %

Population:

4 803 082

BNI per citizen:

597 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017