Hopp til innhold

Chad

Chad er et stort land, næsten tredive gange så stort som Danmark. Landet blev en selvstændig republik i 1960, men har siden været præget af ustabilitet, borgerkrig og væbnede konflikter. I 2003 begyndte Chad at eksportere olie og der er store forhåbninger om at dette kan hjælpe landet ud af fattigdommen.

Sidst opdateret 08.06.2011

Geografi og miljø

Landskabet er præget af store ørkenområder i nord og savanneområder i syd. Landets størrelse fører til store forskelle på klimaet i landet. Bjergområderne får mere nedbør hvilket medvirker til dannelsen af oaser i de lavere dele. Både mængden af nedbør og regntidens varighed øges mod syd. I det nordlige Chad ligger det vulkanske Tibesti bjergmassiv, der når op over 3.000 meter over havet. Mod syd skifter landskabet mellem bjergørken grusørken og et bølgende hav af sandørken. Sahara ørkenen går gradvist over i Sudanplateauet, der strækker sig på tværs af kontinentet. Her ligger også den afløbsløse Chadsø. Der er få store pattedyr i ørkenområderne, men dyrelivet i syd er noget mere mangfoldigt, med blandt andet elefanter, vildsvin, vortesvin, giraffer, antiloper, løver, leoparder og geparder.

Chads miljøproblemer er først og fremmest den dårlige adgang til rent vand. Et andet problem er affaldshåndteringen, der resulterer i at både jorden og vandet forurenes. Ørkenspredning er ligeledes et alvorligt problem i Chad.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Chad, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Området, der udgør nutidens Chad, har været beboet siden forhistorisk tid og spillede en vigtig rolle for handelen med landene syd for Sahara. Den dominerende stat i området var Kanem, der blev en ledende islamisk stat, der bidrog til udbredelsen af islam i 1100-tallet. Blandt de større kongedømmer i det senere Chad var Baguirmi, Oueddaï og Wadai. Frankrig koloniserede landet i 1884 og mødte stor modstand fra lokalbefolkningen. I syd havde brugen af missionærer virket og en stor del af befolkningen var konverteret til kristendom. Dette blev brugt af koloniadministrationen og som et mellemled mellem myndighederne og bønderne. Den etniske og kulturelle kløft mellem et muslimsk nord og et kristent / animistisk syd er forblevet en konflikt i det selvstændige Chad og bidrog til borgerkrigen, der plagede landet i 30 år efter dets uafhængighed. Til tider støttede Frankrig (og USA) og Libyen hver sin side af krigen, men Libyen også besatte dele af Chad i perioder. I 1990erne startede en demokratiseringsprocess og noget som lignede fred. I 1998 brød der nye oprør ud i nord, hvilket er fortsat på sporadisk basis på trods af gentagne fredsaftaler. I 2005 blev situationen igen forværret, efter at nye oprørsgrupper fra Darfur (vest-Sudan) gik til angreb på Chads side af grænsen. Det udviklede sig til en konflikt mellem Sudan og Chad og konflikten blusser op med jævne mellemrum på trods af fredsaftaler og internationale fredsstyrker.

Samfund og politik

Chad er en republik med flerpartisystem. Præsidenten har meget magt som statschef og øverstkommanderende for hæren. Han/hun udpeger statsministeren, som så danner regeringen. Arven fra kolonitiden præger landets politik og samfund. Indbyggeren er mere loyale overfor slægten, klanen og befolkningsgruppen end overfor staten. Konfliktlinjerne mellem nomadiske muslimer i nord og landsbrugsfolk - ofte kristne - i syd er stærke. Korruption gennemsyrer alle dele af samfundet, og regeringen blander sig ofte ind i domstolenes arbejde. Både regeringsstyrker og oprørsgrupper begår grove overgreb mod civilbefolkningen, og titusinder er flygtet fra den politiske vold.

Økonomi og handel

Chad var en meget lidt prioriteret koloni under det franske styre og var derfor meget lidt udviklet, da landet blev selvstændigt. Mange års borgerkrig og krig med både Libyen og Sudan har siden ført til mindre vækst og udvikling. Chad er derfor et af verdens socialt og økonomisk mindst udviklede lande og et af de mest korrupte lande i verden. En grundlæggende årsag til den lave økonomiske udvikling er, at landet ikke har adgang til en kyst, er geografisk isoleret og har et ørkenklima med meget tørke. Syd i landet findes der olie, og olieeksporten har siden 2003 øget landets indtægter. Før den tid har Chad fuldkommen afhængig har bomuldsproduktion og husdyrslandbrug. 

Korte fakta

Chad

Hovedstad:

N'Djamena

Etniske grupper:

Sara 27.7 %, Arabere 12.3 %, Mayo-Kebbi 11.5 %, Kanem-Bornou 9 %, Ouaddai 8.7 %, Hadjarai 6.7 %, Tandjile 6.5 %, Gorane 6.3 %, Fitri-Batha 4.7 %, andet 6.7 % (1993)

Sprog:

Fransk (officielt), Arabisk (officielt), Sara (i syd), mere end 120 forskellige sprog og dialekter

Religion:

Muslimer 53.1 %, Katolikker 20.1 %, Protestanter 14.2 %, animister 7.3 %, ateister 3.1 %, andre/ukendt 2.3% (1993)

Population:

13 605 625

Area:

1 284 000 km2

Currency:

CFA-franc

BNI per citizen:

2 171 PPP$

National Day:

11. august

Lokaliteter

Tschadsøen

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017