Hopp til innhold

Cookøerne

Den lille østat har selvstyre, men er associeret med New Zealand i løs union. Turisme er en vigtig indtægtskilde for øerne.

Sidst opdateret 11.01.2010

Geografi og miljø

Cook øerne er en østat i Stillehavet, som består af 15 små øer. Cookøerne består af to øgrupper, som ligger nordøst for New Zealand, mellem amerikansk Samoa og Fransk Polynesien. Den største ø i den sydlige øgruppe er øen Rarotonga, hvor hovedstande Avarua ligger. På Cookøerne ligger et af verdens største beskyttede områder for hvaler. Øerne blev til som følge af vulkansk aktivitet. Øerne har et tropisk klima med en regnperiode fra december til marts. Øernes areal er blot 241 km2.

Historie

Den britiske opdagelsesrejsende og sømand James Cook var den første, som ankom til Cookøerne i 1770. Øerne blev opkaldt efter ham. Fire årtier senere kom europæiske missionærer til Cookøerne for at omvende de indfødte til kristendom. I 1858 blev kongedømmet Rarotonga grundlagt, som 30 år senere på egen anmodning blev et britisk protektorat, og i 1893 blev navnet ændret til Cookøernes føderation. De lokale beboere opnåede selvstyre i 1965. Landet fortsatte med at have grundlovsrelaterede forbindelser med New Zealand, som tidligere havde ansvar for styret af østaten.

Samfund og politik

Cookøerne har en grundlovsrelateret forbindelse med New Zealand, selvom landet i praksis er selvstændigt. Officielt udtrykt er det et selvstyreområde som frit har associeret sig til New Zealand, som er ansvarlig for Cookøerne militære forsvar. Indenrigspolitisk har Cookøerne fuldstændigt selvstyre. Landet er ikke fuldbyrdet medlem af FN. Befolkningstallet har været meget for nedadgående som følge af betydelig udflytning til New Zealand og Australien på grund af manglende jobmuligheder på øerne. I juli 2010 var indbyggerantallet anslået til at være lidt under 12 000. I 2010 overtog Henry Puna statsministerrollen efter at Cook Islands Party vandt parlamentsvalget.

Økonomi og handel

Cookøernes økonomi er sårbar som følge af begrænsede naturressourcer, en faldende arbejdsstyrke, samt beliggenhed langt uden for store handels- og industricentre. En tredjedel af befolkningen på Cookøerne arbejder inden for landbrug. Landets vigtigste eksportvarer er kopra(kokosnøddens tørrede kød) og citrusfrugter, udover sorte perler. Den vigtigste naturressource er fisk. Næsten al eksport går til New Zealand. Tre fjerdedele af bruttonationalproduktet skabes inden for servicesektoren. Turismen spiller en vigtig rolle i Cookøernes økonomi. Turister bliver lokket af østatens tropiske natur, smukke stranden og vulkanske bjerge. Både turisme og perleindustrien har indtil nu været koncentreret omkring hovedøen Rarotonga, og den næststørste ø, Aitukaki. De ydre øer er præget af betydeligt lavere økonomisk aktivitet, fraflytning og få indtægtskilder.

Korte fakta

Cook-øyenes flagg

Hovedstad:

Avarua

Etniske grupper:

Maorier 88 %, andre 12 % (2001)

Sprog:

Engelsk, maori

Religion:

Kristne/Cook Islands Christian Church 56%, katolikker 17%, adventister 8%, mormonere 4%, protestanter 6%, andre/uspecificeret 10% (2001)

Population:

20 833

Government:

Parlamentarisk demokrati

Currency:

Newzealandsk dollar

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017