Hopp til innhold

Cuba

Forholdet til naboen USA har påvirket Cubas samfundsliv og politik. Landet har overlevet mere end 40 år med amerikanske sanktioner, og er et af verdens få kommunistiske lande.

Sidst opdateret 05.06.2016

Geografi og miljø

Cuba er et lille land, der består af flere øer. Landet er beliggende i det Caribiske hav kun 14,5 mil ud for kysten til den amerikanske stat Miami. Hovedøen Cuba er den største, og det er her, hovedstaden Havana er placeret. Øen består af kystnære bugter, sandstrande, klipper og koralrev. Inde i landet, er der for det meste sletter og små bakker. En fjerdedel af landet består af grundfjeld. Jorden er frugtbar, og det meste bruges til landbrug. Klimaet i landet er tropisk med varme, fugtige somre og milde, tørre vintre. Det er regntid mellem maj og oktober. Fra juni til oktober er der ofte kraftfulde tropiske storme i området. Skovene i Cuba hugges ned, og landet kæmper for at bevare de vilde dyr på øerne. Der er blevet iværksat flere programmer for at bevare og plante nye skove.

Ecoprint

0.9 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Cuba, ville vi behøve 0.9 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Før europæerne kom til Cuba, levede der tre indianske befolkningsgrupper i landet,  ciboney, arawak og taino. Cuba blev opdaget af Christopher Columbus i 1492 og koloniseret af Spanien i 1500-tallet. Cuba forblev en spansk koloni i næsten 400 år. De oprindelige folk var mere eller mindre udslettet i 1600-tallet, og der blev sejlet afrikanske slaver til landet som arbejdskraft. USA støttede cubanere i uafhængighedskrigen fra Spanien i 1898, men valgte at besætte landet umiddelbart efter. USA regerede Cuba indtil 1902, hvor landet blev selvstændigt, dette skete dog ved samtidig at indføre en grundlov, der gav USA stor indflydelse på den cubanske økonomi og udenrigspolitik. I årene efter uafhængigheden var landet styret af skiftende demokratiske og korrupte regimer, og samfundet var præget af stor social ulighed. Fidel Castro tog magten i 1959 ved hjælp af væbnet revolution, og gjorde Cuba til en kommunistisk etpartistat. Castro iværksatte et radikalt økonomisk program med store nationaliseringer. Dette førte til Cuba kom i konflikt med USA. Forholdet forværredes, da Castro modtog økonomisk bistand fra og begyndte at handle med Sovjetunionen under den Kolde Krig. I 1962 indførte USA en streng handelsembargo, der stadig gælder i dag.
Under præsidet Obama er forholdet mellem Cuba og USA blevet forbedret, og i 2015 genoprettede landene de diplomatiske forbindelse og ambassaderne blev genoprettet. Begge lande har også udtrykt et ønske om at ophæve handelsembargoen. 

Samfund og politik

Cuba er en socialistisk etpartistat med planøkonomi. Det er kun det kommunistiske parti, der er tilladt. Nationalforsamlingen er det højeste besluttende og lovgivende organ, men i praksis er et lovforslag fra regeringen aldrig blevet afvist. Præsident Fidel Castro har styrede Cuba fra 1959 til 2006, hvor han måtte træde tilbage som præsident på grund af sygdom. I 2008 meddelte Castro, at han ikke ville vende tilbage som præsident. Det er i øjeblikket broderen Raúl Castro, der styrer landet. Forbindelserne til USA sætter deres præg på cubansk politik og samfund. Dette har især været mærkbart, efter at landet strammede embargoen. Cuba har et veludbygget velfærdssystem. Grundskolen er obligatorisk for alle og al uddannelse er gratis. Velfærdssystemet med offentlig sygeforsikring, ulykkesordninger, barselsorlov og pension. Sundhedssektoren er også veludviklet og gratis. Adgangen til ​​læger er god, men der har været mangel på medicin på grund af embargoen. I dag har landet forbedret adgangen til medicin, ved at udvikle sin egen farmaceutiske industri. Cuba har været kritiseret for at være udemokratisk og for at krænke menneskerettighederne ved at overvåge, fængsle og henrette politiske modstandere.

Raúl Castro har imidlertid indført flere reformer. Flere at nøglepersonene i det gamle regime er blevet fjernet, og det er blevet bestemt at politikere kun kan sidde i embeddet i to perioder. Det betydet at Raúl Castro efter planen skal gå af i 2018. 

Økonomi og handel

Cuba har en statsstyret planøkonomi og en stor del af økonomien bliver styret af militære. Cubas vigtigste indtægtskilde i hele 1900-tallet, var eksport af sukker. I de seneste år, er sukkereksporten dog faldet kraftigt. Kommunismens sammenbrud og opløsningen af ​​Sovjetunionen var katastrofal for Cubas økonomi. Landet var afhængig af støtte og billige olieforsyninger fra Sovjetunionen. Desuden hjalp Sovjetunionen også den cubanske sukkerindustri ved at betale mere for sukker end prisen på verdensmarkedet. Under den økonomiske krise efter Sovjetunionens fald, iværksatte Castro et hårdt rationaliserings program for indbyggerne. Varer såsom kød, smør, æg og ost var næsten umuligt at få, og mad køerne var lange. Fra 1989 til 1994 faldt det cubanske bruttonationalproduktet (BNP) med 34 procent. Først mod midten af ​​1990'erne begyndte økonomien at stabilisere sig. Udenlandsk valuta blev tilladt, hvilket var medvirkende til åbningen for private og udenlandske investeringer. I dag er cubansk tobak og cubanske cigarer anset som de bedste i verden. Samtidig er turismen vokset, og landet har verdens største nikkel reserver. Samarbejde og handel med Sydamerika og EU er stigende, og landet kan købe billig olie af Venezuela. Cuba har også handelsforbindelser med Kina.

Den internationale finanskrisen i 2008-2009 ramte Cubas sukker- og nikkelindustri. I 2010 indførte Raúl Castro og partikongressen en række økonomiske reformer. Blandt andet blev dele af økonomien markedsrettet, og der blev gennemført en bankreform som gjorde det muligt for cubanere at oprette en privat bankkonto. Raúl Castro havde i 2015 et historisk møde med USAs president Obama og snakket blandt andet om at ophæve handelsblokaden.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Havanna

Etniske grupper:

Mulatter 51%, hvide 37%, sorte 11% og kinesiske 1%

Sprog:

Spansk

Religion:

Population:

11 248 783

Government:

Kommunistisk stat

Area:

109 890 Km2

Currency:

Cubansk peso

BNI per citizen:

20 649 PPP$

National Day:

1. januar

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017