Hopp til innhold

Eritrea

Staten Eritrea

Eritrea er en af verdens yngste nationer, og et af verdens fattigste lande. Siden selvstændigheden har landet været en autoritær etpartistat, hvor omfattende brud på menneskerettighederne bliver begået.

Sidst opdateret 21.03.2014

Geografi og miljø

Eritrea er et smalt, tørt kystland, der strækker sig over ca. 1150 km fra nord til syd. Lavlandet i syd er en del af Danakilørkenen, der til dels ligger under havets overflade. Her er klimaet varmt og temperaturen kan nå op til 50° C. Landskabet består af træløse stepper og ørkenvegetation. Det frugtbare højland i nord er en del af det nordetiopiske plateau. Her er klimaet mere moderat, og den gennemsnitlige temperatur er 16° C. Som i resten af ​​landene i Østafrika, er tørke og vandmangel et stort problem i Eritrea. Landet har gentagne gange været ramt af tørke-katastrofer. Dette har været til skade for landbrugsproduktionen og ført til hungersnød i befolkningen. Eritrea står over for miljømæssige udfordringer, herunder skovrydning og jorderosion. I 2009 var landet særlig hårdt ramt, da vejrfænomenet El Niño resulterede i en massiv oversvømmelse.

Ecoprint

0.2 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Eritrea, ville vi behøve 0.2 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Eritrea er en etpartistat med "People’s Front for Democracy and Justice” (PFDJ) som det eneste lovlige politiske parti. Isaias Afwerki er indtil videre Eritreas eneste præsident. Han var en frontfigur under borgerkrigen med Etiopien. Den uløste grænsekonflikt mellem Eritrea og Etiopien bidrager fortsat til at hæmme den demokratiske og økonomiske udvikling i landet. Nationale valg har været planlagt, men er blevet udsat på ubestemt tid. I 1997 blev der vedtaget en grundlov, der endnu ikke er trådt i kraft. Landet ledes stadig af en overgangsregering. Politisk opposition er ikke tilladt og religionsfrihed er begrænset. Der er ingen pressefrihed, og alle medier ejes og kontrolleres af staten. Man regner med at der er tusindvis af samvittighedsfanger i de eritreiske fængsler uden rettergang. På trods af de vanskelige vilkår, er der en række infrastrukturprojekter i gang i Eritrea, som f.eks. reparation af vejnettet og bygning af kunstvandingskanaler. Landet har desuden store sociale udfordringer. Eritrea kæmper med analfabetisme, og arbejdsløsheden er høj. Omskæring af kvinder er meget udbredt: det anslås, at 95 % af kvinderne er omskåret.

Samfund og politik

Eritrea er en etpartistat med "People’s Front for Democracy and Justice” (PFDJ) som det eneste lovlige politiske parti. Isaias Afwerki er indtil videre Eritreas eneste præsident. Han var en frontfigur under borgerkrigen med Etiopien. Den uløste grænsekonflikt mellem Eritrea og Etiopien bidrager fortsat til at hæmme den demokratiske og økonomiske udvikling i landet. Nationale valg har været planlagt, men er blevet udsat på ubestemt tid. Efter Eritrea blev selvstændigt, har landet vedtaget en forfatning, der ikke er trådt i kraft endnu. Landet ledes stadig af en overgangsregering. Politisk opposition er ikke tilladt og religionsfrihed er begrænset. Der er ingen pressefrihed, og alle medier ejes og kontrolleres af staten. På trods af de vanskelige vilkår, er der en række infrastrukturprojekter i Eritrea som reparation af vejnettet og bygning af kunstvandingskanaler. Landet har også store sociale udfordringer. Eritrea kæmper med analfabetisme, og arbejdsløsheden er høj. Omskæring af kvinder er meget udbredt, og det anslås, at 95 % af kvinderne er omskåret.

Økonomi og handel

Siden uafhængigheden fra Etiopien har Eritrea kæmpet med dårlig økonomi. Landet er blandt de fattigste i verden, er den eritreiske økonomi er lukket. Myndighederne har lagt op til en selvforsyningspolitik, hvilket betyder begrænset afhængighed af udenrigshandel. Der er derfor restriktive betingelser for internationale erhvervsinvesteringer og etablering af støtte- og hjælpeorganisationer. Der foretages nationalisering af den private sektor i stedet for privatisering. Dette synliggøres af, at staten, partiet og militæret er involveret i stort set alle brancher. Eritreas økonomi er baseret på landbrug, og det anslås, at næsten 80 % af befolkningen er beskæftiget her. Det gør landet særligt sårbart, fordi regionen og landet er meget udsat for tørke. Eritrea har naturreserver der omfatter guld, kobber, zink, jern, magnesium og marmor. Forekomsterne menes at være betydelige, men udvindes foreløbigt kun i lav grad. For at få kontrol over den økonomiske situation i landet, meddelte de eritreiske myndigheder, at de vil gøre brug af priskontrol og justering af rentesatserne som et redskab i de kommende år.

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

Asmara

Etniske grupper:

Tigrinya 55%, tigre 30%, saho 4%, kunama 2%, rashaida 2%, bilen 2%, andre (afar, beni amir, nera) 5% (2010)

Sprog:

Tigrinya (officielt), arabisk (officielt), engelsk (officielt), tigre, kunama, afar, andre kushitiske sprog.

Religion:

Muslimer, koptere, romersk-katolske, protestanter

Population:

6 737 634

Government:

Overgangsregering

Area:

117.600 km2

Currency:

Nakfa

BNI per citizen:

1 411 PPP$

National Day:

24. maj

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017