Hopp til innhold

Gabon

Olie har gjort Gabon til et af de rigeste lande i Afrika, syd for Sahara. Rigdommen er desværre ulige fordelt.

Sidst opdateret 06.04.2011

Geografi og miljø

Gabon er et lille land, der ligger på den vestlige kyst af Afrika. Det meste af landet består af et højt plateau, der er dækket af regnskov og savanne. Floder har skabt dybe dale gennem plateauet, og terrænet er hårdt. Højplateauet er omgivet af krystalbjergene mod nord og i syd Chaillubjergene. Langs kysten er der et lavlandsbælte. De kystnære sletter i nord har mange floddeltaer, og sydkysten er dækket af mangroveskov og savanne, her og på havbunden lige udenfor er der store oliereserver. Mundingen af ​​landets største flod Ogooue deler kystsletten i et nordligt og sydligt distrikt. Ogooue River er omkring 1.200 km lang og løber gennem landet fra kysten i vest til Congo mod øst. Klimaet i Gabon er fugtigt og varmt. Det regner meget, især fra september til marts. Ca. 80 % af Gabon er dækket af regnskov. Skovrydning har været et stort miljøproblem. I de senere år har myndighederne taget forbehold. Landets 13 nationalparker dækker i øjeblikket 11 % jorden i landet, hvilket er imponerende i verdenssammenhæng.

Earth Ecoprint

1.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Gabon, ville vi behøve 1.4 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Opdagelsen af ​​værktøjer tyder på, at Gabon var beboet allerede 5 tusind år f.Kr. Pygmæer var de første indbyggere, og de levede som jæger-samlere. I 1500-tallet, slog andre grupper af mennesker sig ned ved udmundingen af ​​Ogooue floden og sydlige dele af landet. 200 år senere kom fang-folket, den største nuværende gruppe af mennesker i Gabon, fra Cameroun. Fra 1500-tallet blev Gabon center for handel med slaver, elfenben og træ. Landets ressourcer blev udnyttet af franske, hollandske og britiske forhandlere. I 1839 bosatte franskmænd sig ved kysten. Langsomt blev området koloniseret, og i 1910, blev fransk Gabon koloni. Vejen til selvstændighed begyndte efter anden verdenskrig. I 1946 blev landets første politiske parti, PDG, dannet af M'Ba. Gabon blev selvstændigt i 1960, M'Ba blev landets første præsident. Da han døde syv år senere, overtog Albert Bongo som præsident. Bongo indførte et etpartistyre, som varede indtil 1991. Al politiske opposition var længe forbudt, men en stærk modstand hos folket, førte til indførelsen af ​​demokrati.

Samfund og politik

Bongo sad uafbrudt på magten frem til sin død i 2009 og var den længst siddende præsident i Afrika. Sønnen Ali Ben Bongo overtog ledelsen, da hans far døde. Bongo familien har formået at bevare magten, delvist fordi præsidenten afvæbnede og splittede oppositionen, bl.a. ved at inkludere politiske modstandere i regeringen. Præsidenten har også formået at undgå borgerkrig i et etnisk splittet land. I alle hans år som præsident, har Bongo været anklaget for korruption og nepotisme. Gabon er påvirket af fortiden som fransk koloni med både fransk rets- og uddannelsessystem, og båndene til Frankrig er stadig tætte. Arbejdsløsheden i Gabon stiger på grund af voksende ungdomsårgange. I dag er anslås den at være mellem 25 og 40 %. Arbejdstagernes rettigheder i den formelle sektor er gode, herunder en 40-timers arbejdsuge. De samme rettigheder gælder ikke for gæstearbejdere. Handel med børn forekommer, og Gabon modtager mange af disse børn. Andelen af ​​fattige mennesker i Gabon er høj og levestandard for fattige mennesker er faldet siden årtusindskiftet. Mangel på læger og hospitaler er et stort problem.

Økonomi og handel

Gabons økonomi er meget afhængig af oliesektoren. Olie står for 80 % af eksportindtægterne og har gjort Gabon til et af de rigeste lande i Afrika, syd for Sahara. Rigdommen er ulige fordelt, og de fleste arbejder illegalt. Afhængigheden af olieeksport betyder, at landet er meget sårbart over for udsving i oliepriserne på verdensmarkedet. I 1990'erne førte lave oliepriser til økonomiske problemer i landet. I samarbejde med Verdensbanken og IMF blev der indført væsentlige reformer for at få økonomien på benene igen. Landet forsøger også at udvikle nye industrier, der kan erstatte olie, når reserverne slipper op. Frankrig har stor indflydelse i Gabon ved blandt andet olieselskabet Elf. Siden årtusindskiftet har Frankrig fået konkurrence fra USA og Kina. I dag er disse tre lande Gabon's vigtigste handelspartnere. Trods gode handelsaftaler handler landet kun lidt med nabolandene. Industrien i Gabon er ubetydelig, men skovbrug er vigtig. Landet eksporterer tømmer. Gabon er afhængig af import af fødevarer på grund af utilstrækkelig egenproduktion.

Korte fakta

Gabon

Hovedstad:

Etniske grupper:

Sprog:

Religion:

Population:

1 751 199

BNI per citizen:

20 010 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017