Hopp til innhold

Gambia

Gambia er Afrikas mindste land og har svært ved at få naturressourcer. Der er en dårlig overholdelse af menneskerettighederne og lille respekt for ytringsfriheden i landet.

Sidst opdateret 06.04.2011

Geografi og miljø

Gambia er et langt og smalt land på 470 km. Landet er omgivet af Senegal og ligger i en dal 25 til 75 meter over havets overflade. Gambia-floden løber gennem midten af ​​landet og munder ud i Atlanterhavet. Floden er landets vigtigste transportåre, og flodbredderne består af sump og mangroveskove. Flodens beliggenhed gør landet meget sårbart over for oversvømmelser. Gambia har et tropisk klima med hyppige tørkeperioder og uregelmæssig nedbør. Landet kæmper med skovrydning og ørkendannelse, samt udbrud af sygdomme i befolkningen på grund af dårlig kvalitet af drikkevand.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Gambia, ville vi behøve 0.6 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

I 1200-tallet var det gambiske landområde en del af det store Mali imperium. Da dette faldt fra hinanden tog lokale kongeriger som Barra, Kombo og Fulladu kontrol. Landet var i 1500-tallet centrum for britisk, portugisisk og fransk handel. Handelen blev koncentreret omkring guld, elfenben og slaver. I lang tid skiftedes briterne og franskmændene med at have kontrollen i landet, men i 1901, blev Gambia britisk protektorat. I 1965 blev landet selvstændigt, og nogle år efter etableredes den gambiske republik. Formanden Jawara regerede landet fra uafhængigheden indtil militærkuppet i 1994. Det ikke-blodige kup blev udført af en gruppe af ​​unge officerer under ledelse af Løjtnant Jammeh. Statskuppet blev fordømt af det internationale samfund og al økonomisk bistand udefra stoppede.

Samfund og politik

Siden 1994 har præsident Jammeh siddet på magten i landet. To år efter kuppet indførte præsidenten demokrati, og vandt valget med 55,8 procent af stemmerne med partiet, ”Alliance for Patriotic Reorientation and Construction”. I 2006 vandt han for tredje gang valget med to tredjedele af stemmerne. Oppositionen beskylder præsidenten for valgsvindel, og for at bruge landets sikkerhedsstyrker til at skræmme befolkningen ved stemmeurnerne. Menneskerettighedssituationen i Gambia er i de seneste år blevet værre og værre. Især journalister, men også politikerne har været udsat for vold, tortur og arrestationer. Blandt andet er der blevet oprettet en national mediekommission, der kan fængsle journalister, samt tvinge dem til at afsløre deres kilder. Regeringen har været udsat for flere kup, hvoraf det sidste blev afværget i 2000.

Økonomi og handel

Gambia har få naturressourcer, og kun en sjettedel af jorden er dyrkbar. Alligevel er omkring 80 procent af befolkningen beskæftiget i landbruget, hvor en stor del af produktionen går til de små private forbrug. Landets økonomi er meget afhængig af peanuts, som tegner sig for omkring 90 procent af eksportindtægterne. Store dele af peanutafgrøderne presses til olie. Turismen er vigtig, men ofte kontrolleret af udenlandske interesser, og har et begrænset antal arbejdspladser for den lokale befolkning. Præsident fremmer en nyliberal økonomisk politik, som blandt andet har medført privatisering af statslige virksomheder, afskedigelse af offentligt ansatte, og sat en stopper for tilskud, blandt andet peanut dyrkning. Resultatet er, at en større andel af befolkningen har fået en lavere levestandard. Den økonomiske vækst har været stor, og inflationen forholdsvis lav. Landet har en stor transithandel til Senegal, hvor meget hævdes at være smugling.

Korte fakta

Gambia

Hovedstad:

Banjul

Etniske grupper:

Mandinka 42%, fula 18%, wolof 16%, jola 10%, serahuli 9%, andre/uspecificeret 5%

Sprog:

Engelsk, mandinka, wolof, fula, mindre stammesprog

Religion:

Muslimer 90%, kristne 9%, traditionel religion 1%

Population:

1 970 081

BNI per citizen:

1 636 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017