Hopp til innhold

Grenada

Grenada er kendt som ”krydderiøen” på grund af sin muskatnødsproduktion og er ellers store på turisme. Øen kæmper med eftervirkningerne af orkanerne Ivan og Emily i henholdsvis 2004 og 2005

Sidst opdateret 18.05.2011

Geografi og miljø

Grenada er en stat i Caribien, i de små Antiller, længst mod syd blandt Windward Islands. Landet omfatter øen Grenada og de sydligste øer i Grenadine Islands, hvoraf Carriacou og Petite Martinique er befolket. Grenada tegner sig for en stor del af verdens muskatnød produktion og kaldes derfor også "krydderiøen".

Grenada er af vulkansk oprindelse og domineres af en central skovklædt kæde med retning mod nordøst og sydvest. Grenada er grøn og frodig, men regnskoven i det centrale Grenada er for størstedelens vedkommende hugget ned og erstattet af sekundære skove eller plantager. Klimaet er tropisk havklima, med temperaturer varierende med højden. Den gennemsnitlige temperatur for hele året i lavlandet er ca. 26° C, med mindre sæsonmæssige variationer.

Grenada er sårbar over for orkaner og ekstreme vejrforhold som følge af klimaændringerne. Orkanen "Ivan" i 2004 var den værste naturkatastrofe i mands minde, og 90 % af bygningerne på øen blev ødelagt. Ivan og "Emily" (2005) forårsagede store skader på landbrug og turisme. Turismeudvikling var i forvejen ved at nærme sig de kritiske belastninger for miljøet.

Earth Ecoprint

1.5 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Grenada, ville vi behøve 1.5 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Grenada blev oprindeligt beboet af Arawak-indianere, som senere blev udryddet af karibindianere. Britiske købmænd forsøgte at grundlægge en koloni i 1609, men indianerne tvang dem til at forlade øen. Senere i 1600-tallet, lykkedes det franskmændene at kolonisere øen og Grenada var en fransk koloni frem til 1762. Fra 1762 var Grenada en engelsk koloni.

Grenada blev selvstændigt i 1974 og den nye statsminister var kendt for korruption og voldelig politik. Oppositionen var den Black Power - inspirerede og kommunistiske New Jewel Movement (NJM). NJM tog magten i 1979 og proklamerede revolution. De indførte en række reformer indenfor landbruget, fiskeriet, lønningssystemet og fagforeningerne. Samtidig blev der lagt vægt på at bekæmpe korruption og analfabetisme.

Revolutionen og det efterfølgende samarbejde med Cuba, Sovjetunionen og DDR vakte ængstelse i Caribien og USA, især fordi man var bange for at det ville smitte til andre lande i Caribien. USA brød sine diplomatiske forbindelser med Grenada, gjorde sit for at sabotere landets økonomi og lagde pres på Vesteuropa for at afvikle udviklingshjælpen til øen.

En radikal fraktion i NJM var utilfreds og startede en ny revolution i 1983. Mange civile blev dræbt, den tidligere statsminister og andre ministre blev henrettet. USA invaderede på det tidspunkt Grenada uden varsel, hvilket blev stærkt fordømt af det internationale samfund.

Samfund og politik

Siden den gang har Grenada været et demokratisk land og blev hurtigt midtpunkt for USAs interesser i Caribien. Det som blev opnået ved fire års revolution er hurtigt blevet forvandlet tilbage til det gamle. I det første frie valg vand New National Party (NNP), hvor også resterne af New Jewel Movement deltog. Efter et lille afbræk, har NNP siddet ved magten siden 1995, med stabilitet og nationalt fællesskab som vigtigste mål. Ved indgangen til det nye århundrede blev der nedsat en sandhedskommission efter sydafrikansk model, for at læge sårene efter revolutionsperioden i 1970'erne og 1980'erne.

Arbejdsløsheden har været et stort problem på Grenada og selvom ledigheden i 2000'erne har ligget på omkring 10 %, lever næsten en tredjedel af befolkningen under fattigdomsgrænsen.

Økonomi og handel

Servicesektoren har fået øget betydning på Grenada og stod i 2002 for 70 % af landets BNP, hvilket især skyldes turisme. Grenada er verdens største producent af muskatnød, men landbrug udgør kun 10 % af BNP. Bananer og kakao eksporteres også, men orkanerne i 2004 og 2005 ødelagde landbruget.

Fra slutningen af 1990'erne har der været satset på at få udenlandske banker og andre virksomheder til at etablere sig i landet. Grenada har stået på en international sort liste for manglende indsats mod hvidvaskning og økonomisk kriminalitet, men blev efter en målrettet indsats fjernet fra listen i 2002.

Arbejdsløsheden har konstant været høj og økonomien er anstrengt med underskud på betalingsbalancen i forhold til udlandet. Landet har efter orkanerne været afhængig af lån og hjælp fra blandt andet Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF).

Korte fakta

Grenada

Hovedstad:

Saint George's

Etniske grupper:

Sorte 82 %, mulatter 13 %, europæere og indere 5 %

Sprog:

Engelsk (officielt)

Religion:

Katolikker 53 %, protestanter 47 %

Population:

106 694

BNI per citizen:

12 967 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017