Hopp til innhold

Guinea

Guinea har Afrikas største mineralressourcer. Til trods for dette er landet meget fattig og fuldstændig afhængig af international bistand.

Sidst opdateret 20.04.2011

Geografi og miljø

Guineas kyst er 250 km lang. I dette område er der en række mangrovesumper. Cirka tre fjerdedele af landet består af tropisk regnskov, mens den sydøstlige del af landet består af skov og bjerge. Guinea er kendt for naturreservat, Mount Nimba Streng, som er på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturelle seværdigheder. Landet kæmper med et væld af miljøproblemer, herunder skovrydning, ørkendannelse, forurening af jorden, erosion, overfiskning, overbefolkning i skovområder, samt forurening fra minedrift.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Guinea, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Før Guinea blev en fransk koloni i 1890, var landet centrum for en række afrikanske kejserlige imperier. Guinea blev selvstændigt i 1958 og ønsker ikke medlemskab i den franske sammenslutning af gamle kolonistater. Indtil 1984 blev landet regeret af den autoritære præsident Toure. I løbet af sin 25-år lange regeringsperiode blev andre politiske partier forbudt, og flere tusinde mennesker forsvandt eller blev tortureret og dræbt. I denne periode, flygtede en tredjedel af landets befolkning. I 1984, efter Toures død, tog Conte magten i et ikke-blodigt militærkup. De politiske fanger blev løsladt, og mange der flygtede vendte hjem.

Samfund og politik

I 1993 afholdtes de første frie valg i Guinea. Conte blev genvalgt som præsident og har siden regeret med en jernnæve. Da den anden periode nærmede sig sin afslutning, ændrede han valgloven, så han kunne genvælges. Da oppositionen boykottede valget, var han i stand til at blive genvalgt som præsident i 2003. Landet er præget af uro på grund af de store flygtningestrømme fra Sierra Leone og Liberia, etniske forskelle i befolkningen, samt oppositionens utilfredshed med Contes regime. Der er ikke megen respekt for menneskerettighederne, og Guinea kritiseres regelmæssigt for manglende retssikkerhed, tortur og foragt for den politiske og civile frihed.

Økonomi og handel

Guinea er rigt på naturressourcer, især mineraler. Landet har næsten halvdelen af ​​verdens bauxitreserver. Der er stor eksport af bauxit, aluminium, guld og diamanter. I 2004 tegnede minesektoren sig for 70 procent af Guineas eksport. Under Toures styre blev både landbrugs- og minesektoren tilsidesat. Landet er meget fattigt og kræver større investeringer i og forbedring af de forskellige industrisektorer. Størstedelen af befolkningen arbejder i landbruget som landmænd, og eksporterer råvarer som bananer, kaffe, ananas, palmeolie, jordnødder, citrusfrugter og grøntsager. Under tilsyn af Verdensbanken og Den Internationale Valutafond, har landet i løbet af de sidste ti år har gennemgået en gradvis liberalisering. Uro og kampe i grænseområderne i Sierra Leone og Liberia har skabt usikkerhed og ført til tab af udenlandske investeringer.

Korte fakta

Guinea

Hovedstad:

Conakry

Etniske grupper:

Peuhl 40%, malinke 30%, soussou 20%, mindre etniske grupper 10%

Sprog:

Fransk, indfødte sprog

Religion:

Muslimer 85 %, kristne 8 %, traditionel religion 7 %

Population:

12 347 766

Government:

Republik

BNI per citizen:

1 207 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017