Hopp til innhold

Holland

Kongeriget Nederlandene

Holland er kendt for sin lange handelstradition og er et af verdens mest tætbefolkede lande. Landets rigtige navn er Nederlandene, og Holland, som landet kaldes i daglig dansk tale, Som navnet antyder er landet lavtliggende og næsten en tredjedel ligger under havniveauet.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Holland ligger på Europas vestkyst og er et usædvanligt fladt land. En tredjedel af landets areal ligger under havniveauet og den vestlige halvdel af landet ligger i gennemsnit én meter over havet. Diger og dæmninger langs kysten og langs floder og kanaler forhindrer oversvømmelser. Landets højeste punkt befinder sig sydøst i landet og det højeste punkt på 322,7 meter over havet, er ved Vaalserberg på grænsen mod Tyskland og Belgien. Holland tilhører løvtræzonen, selvom der egentligt er ret få skove i landet. De er blevet hugget ned for at give plads til landbruget. Landet har kystklima, hvilket medfører, at vinteren ikke er særlig kold, og sommeren ikke specielt varm. Mange blomster trives i sådan et klima og Holland er kendt for sine tulipaner, som dyrkes over store områder.

Earth Earth Ecoprint

2.5 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Holland, ville vi behøve 2.5 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Germanske folk kom 100 år før vor tidsregning til det nuværende Holland. 50 år før vor tidsregning blev landet indlæmmet i Romerriget. Da frankernes rige blev delt, blev området delt i forskellige kongedømmer og nogen af dem blev givet som gave til Spanien. Andre kongedømmer førte gennem årene krige mod Frankrig og England. De nordlige regioner grundlagde i 1581 republikken Nederland. Landet blev senere en vigtig søfarts- og handelsnation, som skaffede sig kolonier blandt andet i Indien og Afrika. Kongeriget Nederland blev etableret ved Wien-kongressen i 1815. Belgien og Luxembourg blev også indlæmmet i landet, men disse stater erklærede sig selvstændige i samme århundrede. Både i første og anden verdenskrig holdt Holland sig neutralt. I 1940 blev landet alligevel besat af Tyskland, og kongehuset og regeringen flygtede til England. Holland blev frit 5 år senere, og kongefamilien vendte tilbage til landet. 

Samfund og politik

Kongeriget Nederland er et konstitutionelt monarki, ligesom Danmark. Det blev indført ved grundloven i 1815. Regeringen ledes af en statsminister, som udnævnes af monarken. Parlamentet i Holland har to kamre: Underhuset og Senatet. Nederland var i tidligere århundreder en betydelig søfarts- og handelsstat med flere kolonier. I dag hører Aruba og De nederlandske Antillene i Det Caribiske Hav til Kongeriget Nederland. I Holland snakkes der hollandsk, men også tysk, fransk og frisisk. Folketætheden er den største i Europa. Holland er kendt for at have en liberal lovgivning i forhold til lettere narkotiske stoffer, prostitution og ægteskab mellem samme køn.

Økonomi og handel

Holland er en handels- og eksportnation, med en godt udviklet industrisektor. Landets økonomi er i stor grad baseret på import af råmaterialer, som behandles til færdige produkter og sælges videre. Industrien står for 25% af landets bruttonationalprodukt, og de traditionelt vigtigste industrigrupper er maskin- og metalindustri, elektricitets-, kemi- og tekstilindustrien. Holland var i 50erne med til at etablere Den Europæiske Kul- og Stålunion, som efterfølgende blev Den Europæiske Union (EU). Landbrug er vigtig, og landet er verdens ledende inden for havebrug. Landets vigtigste naturressourcer er olie og gas, som findes i søområder udenfor Hollands kyst. Hollands beliggenhed på Europas vestkyst gjorde det mulig at åbne handelsruter, som landet benyttede sig af allerede i tidligere århundrede. Fordi Hollands handel i stor grad bygger på international handel, blev landet ramt hårdt af den globale finanskrise. Arbejdsløsheden er gået ned i de sidste tiår og forblev lav også under finanskrisen.

Korte fakta

Holland

Hovedstad:

Amsterdam

Etniske grupper:

Hollændere 80,7%, EU-indbyggere 5%, indonesere 2,4%, tyrkere 2,2%, surinamesere 2%, marokkanere 2%, caribiere 0,8%, andre 4,8% (2008)

Sprog:

Hollandsk (officielt), frisisk (officielt)

Religion:

Romersk-katolske 30%, protestanter 20%, muslimer 5,8%, andre 2,2%, ingen 42% (2006)

Population:

16 844 195

Government:

Konstitutionelt monarki

BNI per citizen:

48 459 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017