Hopp til innhold

Honduras

Republikken Honduras

Honduras er blandt Latin-Amerikas fattigste lande. Militærstyre og politisk ustabilitet, korruption og kriminalitet har præget landets moderne historie.

Sidst opdateret 20.04.2011

Geografi og miljø

Honduras er det næststørste af de mellemamerikanske lande. Mindst 75 % af landet består af bjerge og bakker. Det strækker sig fra Nicaragua mod sydøst til El Salvador mod sydvest. Den sydlige del er afgrænset af en smal kyststrækning i bugten Fonseca i Stillehavet. Mod nord går bjergene over til bakker, og landet ender i en lang kyststrækning ved det Caribiske hav. Navnet Honduras stammer fra det spanske ord Hondo, som betyder dyb. Navnet henviser til floddalene Ulúa og Aguán som løber nord fra det centrale højland til kysten. Der er regnskove i den nordøstlige del af landet, men de er truet af skovhugst og udvidelse af landbrugsarealer. Skovrydning øger også risikoen for jorderosion. Landets største ferskvands kilde, Lago de Yojoa, forurenet af minedrift. Ved kysten er klimaet tropisk. Inde i landet er det mere tørt og køligere. Temperaturen er stabil og varierer kun med højden. Landet er sårbar over for magtfulde orkaner og oversvømmelser. Orkanen Fifi i 1974 har været langt den mest ødelæggende. Den tog omkring 12.000 menneskeliv og forårsagede store skader på bananplantager og huse.

Ecoprint

0.8 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Honduras, ville vi behøve 0.8 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Honduras var tidligt befolket af forskellige oprindelige folk. Maya indianerne slog sig ned i den vestlige del af Honduras og udviklede blandt andet avanceret matematik og tidsregning. Mayaerne havde deres storhedstid i 600-800 e.Kr. i byen som nu hedder Copán. Christopher Columbus ankom i 1502, og i løbet af et par årtier blev Honduras indlemmet i det spanske imperium. Fra 1570 var landet regeret fra Guatemala sammen med andre spanske kolonier. Disse lande dannede en løs føderation, efter at de blev uafhængige fra Spanien i 1820'erne. Samarbejdet varede ikke længe, og i 1838 blev Honduras en selvstændig republik. De liberale og de Konservative har siden vekslet mellem at være i opposition og i regering. Med undtagelse af en kort periode fra 1957 til 1963 har Honduras været kontrolleret af militæret i hele landets moderne historie. Et forsøg på at adskille den civile og militære magt, som startede i 1990-tallet, viste sig at mislykkes, da landets præsident blev afsat i et nyt militærkup i 2009.

Samfund og politik

Ifølge grundloven fra 1982 er Honduras et demokrati, hvor præsidenten har udøvende magt, parlamentet har den lovgivende magt, og domstolene har den dømmende magt. Militærets indflydelse fortsætter imidlertidigt med at præge politikken i landet. Både under og efter kuppet i 2009 har Honduras gennemgået flere politiske kriser, hvor de forskellige magtinstanser i landet (præsidenten, parlamentet og domstolene) har haft indbyrdes stridigheder. Helt siden starten af 1900-tallet har de to højreorienterede partier Det liberale parti og Det nationale parti dominerede politikken. De sidste årtier har flere små partier etableret sig, og blevet valgt ind i nationalforsamlingen. Retssystemet er svækket af korruption, og præges af at være styret af politikere. Organiseret kriminalitet og vold er i vækst, og Honduras blev i både 2012 og 2013 kåret til verdens farligste land, som ikke er i krig. Menneskerettighedsorganisationer peger på, at både politi og militære aktivt hindrer efterforskninger.

Økonomi og handel

Honduras er et af Latin-Amerikas fattigste land. Økonomien var længe helt afhængig af banan- og kaffeeksport, men i dag står udenlandske - særlig amerikanske - fabrikker for en stor del af eksporten. Fabrikkerne er placeret i skattefri zoner, og producerer særligt tøj til eksport til USA. Penge, som honduranere i udlandet sender hjem til familierne er vigtig økonomisk. I 1998 ramte orkanen Mitch landet. Den ødelagte 70% af bananplantagerne, og store dele af kaffeproduktionen. Økonomien fik et alvorligt knæk, men kom sig gradvist efter stor ulandsbistand. Nabolandenes handelsblokade efter statskuppet i 2009, samt den globale finanskrise, førte også til økonomisk nedgang.

Korte fakta

Honduras

Hovedstad:

Tegucigalpa

Etniske grupper:

Europæisk+indiansk oprindelse (mestiser) 90%, indianere 7%, afrikansk oprindelse 2%, europæisk oprindelse 1%

Sprog:

Spansk (officielt), indianske dialekter

Religion:

Romersk-katolske 97%, protestanter 3%

Population:

8 423 917

Government:

Demokratisk konstitutionel republik

Area:

112 490 km2

Currency:

Lempira

BNI per citizen:

5 084 PPP$

National Day:

15. september

Lokaliteter

Fonsecabukta

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017