Hopp til innhold

Hviderusland (Belarus)

Hviderusland blev selvstændigt i 1991 og er en af de rigeste republikker i Sovjet unionen. I dag styres landet med hård hånd af præsident Aleksander Lukasjenko og omtales ofte som ”Europas sidste diktatur”.

Sidst opdateret 19.09.2016

Geografi og miljø

Hviderusland er et lavtliggende land uden naturlige grænser mod nabolandene. Landets højeste bjerg er 346 meter og landskabet består hovedsageligt af bakker. En tredjedel af landet er dækket af tætte skovområder. I syd ligger store sumpområder der skæres igennem af floder og søer, som er en vigtig transportvej og kilde til energi.  Den nære afstand til Østersøen gør klimaet tempereret, med en gennemsnits temperatur på ca. -6 grader om vinteren og ca. 18 grader om sommeren. Hviderusland kæmper med store miljøproblemer efter udslip fra den omfattende industrielle udvikling under tiden som en del af sovjetunionen. En femtedel af landet blev stærkt forurenet, da atomkraftværket i Tjernobyl i nabolandet Ukraine eksploderede i 1986. Udslippene gjorde områderne ubrugelige til landbrug, flere hundredetusind mennesker måtte flytte, og antallet af fødselsskader og kræfttilfælde fordobledes på kort tid. 

Earth Earth Ecoprint

2.1 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Hviderusland (Belarus), ville vi behøve 2.1 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Dagens Hviderusland blev befolket af slaver under de store folkevandringer i Centraleuropa omkring 4-500 år e.kr. Området blev inkorporeret i Kievan Rus imperiet, der voksede op omkring Kiev i 800-tallet. Da Kievan Rus kollapsede efter de mongolske invasioner i 1200-tallet blev Hviderusland en del af det litauiske hertugdømme. som senere blev slået sammen med Polen. Det polsk-litauiske rigsfællesskab lå i konstant krig med med sine omgivelser i flere århundreder, indtil det blev opdelt blandt sine naboer i slutningen af 1700-tallet. størstedelen af Hviderusland blev inkorporeret i Det russiske tsaristiske imperium.  Efter den russiske oktoberrevolution i 1917 erklærede Hviderusland sig selvstændigt, men efter blot to år blev landet gjort til en del af sovjetunionen. Under anden verdenskrig blev landet besat af tyskland og mistede mere end en tredjedel af befolkningen. I årerne efter krigen blev Hviderusland genopbygget til at blive et af de vigtigste industrizoner i hele sovjetunionen. Landet blev selvstændig da Sovjetunionen gik i opløsning i 1991.

Samfund og politik

Hviderusland styres af præsidenten som leder parlamentet, er statsoverhoved og hærens øverstkommanderende. Siden 1994 har landet været styret af Aleksander Lukasjenko, som styrer i autoritær retning. Lukasjenko har afsat en række ministre, er genvalgt gennem udemokratiske valg og har ændret grundloven for at udvide sin magt. Han søger et nærmere samarbejde med Rusland, og foreslog i slutningen af 1990'erne, at de to lande skulle indgå deres egen union. Den nationale sikkerhedstjeneste KGB holder den politiske opposition under kontrol, og det er ulovligt at demonstrere mod regeringen. Hviderusland er gentagne gange blevet kritiseret for grove brud på menneskerettighederne. Medierne kontrolleres i stor grad af staten. En af årsagerne til at Lukasjenko har formået at holde på magten er, at Hviderusland har formået at opretholde en af de højeste levestandarder i de tidligere sovjetrepublikker på baggrund af en veludviklet industri.

Økonomi og handel

Mere end 80 procent af den økonomiske aktivitet i Hviderusland ejes og styres af staten. Efter frigørelsen i 1991 blev flere sektorer privatiseret, men årerne efter lukasjenko kom til magten i 1946 blev størstedelen af disse statsejet igen. Denne ”markedssocialisme” har gjort landet økonomisk isoleret, og forhindrer udenlandske investeringer. Hviderusland har en tung industri som fortsat drives som i sovjettiden, med stor våben- og maskinproduktion. Et velfungerende landbrug betyder, at landet slipper for at importere mange madvarer, og uddannelsesniveauet gør, at industrien har jævn tilgang af kvalificeret arbejdskraft. Hviderusland er afhængig at import af energi, og Rusland forsyner landet med billig gas, hvilket er særligt vigtigt for, at det økonomiske system kan fungere. Hviderusland har høj korruption, og kæmper med høj arbejdsløshed.

Korte fakta

Hviderusland (Belarus)

Hovedstad:

Minsk

Etniske grupper:

Hviderussere 81.2%, russere 11.4%, polakker 3.9%, ukrainere 2.4%, andre 1.1% (1999)

Sprog:

Hviderussisk, russisk

Religion:

Ortodokse kristne 80%, andre/uspecificeret/ingen 20%

Population:

9 259 666

BNI per citizen:

17 661 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017