Hopp til innhold

Irland

Irland er stærkt plaget af konflikten over Nordirland, dårlige økonomiske tider og en stor mistro til politikere Geografi og miljø

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Øen består af et bred centralt Lavlandsområde, omgivet af grupper af bjerge. Lavlandet er dækket af enge og kløvermarker, søer og floder, hvilket har givet Irland øgenavnet "den grønne ø". Højlandet når kysten mod øst, hvor hovedstaden er Dublin. Macgillicuddy's Reeks i den sydvestlige del er Irlands højeste bjergkæde, med Carrantuohill (1.041 meter over havets overflade) som øens højeste punkt. Irland har et tempereret kystklima med milde, fugtigt og meget skiftende vejr. Om vinteren er det koldt, ned til -20° C og om sommeren op til 32° C. Større skove er sjældne i Irland, det er lyng, mose og vandplanter der dominerer.  Der er relativt få dyrearter i landet, kun 24 pattedyr, derimod er der observeret 450 fuglearter. Miljømæssige problemer i Irland er særlig forurening af indre vand på grund af afstrømning fra landbruget.

Earth Earth Ecoprint

2.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Irland, ville vi behøve 2.6 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Irland er et af de områder i Europa med de rigeste historiske levn. De ældste spor af menneskelig aktivitet er dateret til før 7000 f.Kr. De ældste bosættelser, der er blevet fundet er fra 3700 f.Kr. og i bronzealderen (2000-500 f.Kr.) udviklede de bronze håndværk og økser, dolke og guld genstande blev eksporteret til kontinentet.
Fra omkring år 800 (e.Kr.) begyndte invasionen af ​​norske og danske vikinger, og de grundlagde de ældste byer i Irland. Den norske kongemagt forblev i Irland indtil den engelske invasion under Henrik d. 2. århundreder senere. Irland var under britisk herredømme indtil 1920. Periode under Storbritannien, var præget af en stærk modstand mod besættelsen, og flere perioder med borgerkrige og oprør. Fra 1916 til 1921 var der en borgerkrig, som til sidst førte til uafhængighed for 26 amter, de seks nordlige (Ulster) er stadig en del af den Storbritannien. I 1949 brød irerne forbindelsen med Storbritannien helt, ved at trække sig ud af Commonwealth.

Samfund og politik

Irlands politik og samfund er præget af konflikten om Nordirland. Fredsforhandlinger og guerillakrig har præget landet, men det ser ud til, at en fredsaftale fra 90’erne langsomt, men sikkert ved at blive indført trods visse vanskeligheder. Konflikten i Nordirland, Irlands historie og samfund er stærkt præget af religion og især kampen mellem protestanter og katolikker.
Irland blev medlem af EU i 1973 og har altid været en af ​​de mest EU-positive lande i unionen, dette forklares ved, at det kan gøre dem mindre afhængig af sin store nabo, Storbritannien.
Irland er et af de få lande, der har en stærk kvindebevægelse, og de hævder at være det land i verden med flest kvindeorganisationer. En forklaring kan være, at Irland er et forholdsvist konservativt og religiøst samfund, der blandt andet har den strengeste abortlovgivning i Europa.

Økonomi og handel

Irlands historie har været præget af lange perioder med stor fattigdom og udvandring, men siden 1970’erne har økonomien været god. I 1990erne blev Irland kaldt "den keltiske tiger" og havde en økonomisk vækst på 8 procent - det dobbelte af EU-gennemsnittet.  Landet har formået at tiltrække investeringer og nye virksomheder i tusindvis. Eksporten har gennemgået en stor stigning, navnlig på elektronik, kemiske produkter, samt landbrugsvarer.
Den finansielle krise i 2008 ramte Irland meget hårdt og de gode år blev afløst af høj arbejdsløshed, fald i ejendomspriserne og negativ økonomiske vækst. Irland er igen i en periode, hvor unge mennesker udvandrer i stort tal. De økonomiske problemer har skabt en stærk vrede blandt befolkningen, og der har for nylig været mange store demonstrationer mod regeringens krisestyring.
Irland er nummer 5 af 169 på FN's indeks for menneskelig udvikling (2010)

Korte fakta

Irland

Hovedstad:

Dublin

Etniske grupper:

Irske 87.4%, andre hvide 7.5%, asiatiske 1.3%, sorte 1.1%, blandede 1.1%, uspecificeret 1.6%

Sprog:

Engelsk (officiel), irsk (officiel)

Religion:

Romersk katolske 87.4%, Church Of Ireland 2.9%, andre kristne 1.9%, andre 2.1%, uspecificeret 1.5%, ingen 4.2%

Population:

4 726 856

BNI per citizen:

54 654 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017