Hopp til innhold

Island

Island er en vulkanø, der er berømt for sine varme kilder og dramatiske landskab. Landet blev i 2008 hårdt ramt af den finansielle krise.

Sidst opdateret 03.11.2016

Geografi og miljø

En tiendedel af øen er dækket af gletsjere. Derudover har landet hundredvis af varme kilder og gejsere. I midten af ​​landet er bjerge og gletsjere, mens kysten er fladere og har dybe fjorde. Island er beliggende på en undersøisk bjergkæde, der løber langs Atlanterhavet havbund. Bjergkæden ligger mellem to kontinentalplader der langsomt bevæger sig fra hinanden. På grund af dette, har landet flere aktive vulkaner. I gennemsnit har Island vulkanudbrud vært femte år. I 1963 dannede et stort udbrud den nye ø Surtsey. Island ligger lige syd for polarcirklen, men på grund af Golfstrømmen er klimaet relativt mildt. Landet har kølige somre og milde vintre. Som et resultat af både vind og overgræsning er jorderosion er et af de største miljøproblemer på Island.

Historie

Island blev formentlig beboet af irske munke før skandinaverne begyndte at bosætte sig fra 870. Allerede inden 930 var al dyrkbar jord udnyttet og et lovgivende og dømmende parlament (Altinget) blev oprettet. Kristendommen blev introduceret omkring år 1000. Island var uafhængig indtil 1262, hvor det blev en del af Norge. I slutningen af ​​1400-tallet blev Island og Norge en del af Danmark under Kalmarunionen. Klimaet var hårdt og koldt i 1800-tallet, og mange islændinge emigrerede til USA og Canada.

En islandsk selvstændighedsbevægelse voksede gradvist, og i 1870 fik landet sin egen grundlov. Men først, i 1918 blev landet selvstændigt. Under Anden Verdenskrig besatte USA Island, og havde den militære kontrol over øen. Danmark blev besat af tyskerne og amerikanerne ønskede en angrebsbase mellem USA og Europa. Øen blev først uafhængigt igen i 1944. Landet havde dog ikke eget forsvar, og indgik en aftale med USA, som påtog sig ansvaret for et forsvar, til gengæld for udstationering af tropper og brug af luftbasen i landet.

Samfund og politik

Island er en republik med en præsident som øverste leder. Præsidenten har svag politisk magt, og har primært formelle opgaver. Landet har i henhold til forfatningen fra 1944 en parlamentarisk regering baseret på demokrati og flerpartivalg. Det er statsministeren, der er leder af regeringen og som udnævner regeringen. Det islandske parlament kaldes Altinget og består af 63 personer. Altinget går tilbage til 930. Island har til fælles med de andre skandinaviske lande, en lang socialdemokratisk tradition. Landet har et veludviklet velfærdssystem med gratis uddannelse, et godt sundhedsvæsen og en god velfærd og socialsikring.

Finanskrisen i 2008 fik store konsekvenser for mange islændinge, og mange har mistet tilliden til politikerne. Selv om Island har været i forhandlinger med EU, er planerne om EU-medlemskab foreløbigt lagt på is.

Økonomi og handel

Island var længe et af ​​verdens rigeste lande. Økonomien var hovedsagelig baseret på fiskeindustrien, som tegnede sig for 60 procent af eksportindtægterne. I 90'erne påbegyndte regeringen en kraftig liberalisering af økonomien. Statslige virksomheder blev solgt, og de store banker blev privatiseret. Den finansielle sektor voksede og mange islandske banker etablerede sig udlandet. Dette skabte en meget høj økonomisk vækst, og inden den finansielle krise ramte, havde banerne en omsætning der var tolv gange større end landets BNP, desuden havde de en lige så stor udlandsgæld. Bankerne havde optaget store udenlandske lån for at finansiere deres egne lån. Da den finansielle krise ramte, brød de tre største banker sammen. Staten overtog bankerne i et forsøg på at stabilisere økonomien. Mange islandske virksomheder er gået konkurs, den islandske krone er faldet drastisk, og arbejdsløsheden er steget. Island er det første nordiske land, der har modtaget et kriselån. Island modtog 2.1 milliarder dollars fra IMF. Island har ansøgt om medlemskab af EU i 2009, behandlingen af ansøgningen er stadig i gang. Landets høje uddannelsesniveau samt rige naturressourcer giver gode betingelser for at landet på lang sigt, vil komme ud af krisen.

Korte fakta

Island

Hovedstad:

Reykjavik

Etniske grupper:

Nordisk-keltiske og andre folkegrupper

Sprog:

Islandsk, engelsk, andre nordiske sprog, tysk

Religion:

Kristne 94%, andre/ingen/uspecificeret 6%

Population:

336 728

BNI per citizen:

46 547 PPP$

Lokaliteter

Breidamerjökull

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017