Hopp til innhold

Jamaica

Jamaica har været stærkt præget af sociale og økonomiske problemer, men det sidste årti er udviklingen gået den rigtige vej og Jamaica oplever økonomisk vækst og roligere politiske tider.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Jamaica tilhører øgruppen Store Antiller, og er den tredje største ø i Det Caribiske Hav efter Cuba og Hispaniola. Jamaica er placeret på ryggen af en undersøisk bjergkæde, der forbinder Honduras med det sydlige Hispaniola. Jamaica er meget bjergrigt og kun en tredjedel af øen er beboelig. Området har været oversvømmet, og de ​​ældre krystallinske bjergarter er dækket af tykke kalksten. De fleste strande er på nord- og vestkysten. Vestkysten og dele af sydkysten er omgivet af koralrev, hvilket betyder, at strandene her er helt hvide. I lavlandet og på kysten er klimaet tropisk, men i højden er der mere tempereret. I August kan østlige og sydøstlige vinde forårsage tropiske storme, som kan gøre stor skade. I den nordlige del af øen er skov, men i syd er skoven erstattet af bananplantager.

Historie

Før Columbus ankom Jamaica i 1494 var øen beboet af arawak-talende indianere, de blev dog fuldstændigt udryddet på få år.

Fra 1517 blev Afrikanske slaver bragt til øen, men da briterne overtog kolonien i 1655 flygtede slaverne op i bjergene hvor de etablerede sig med landbrug og jagt. Denne befolkningsgruppe kaldes maroons. Briterne hentede nye slaver til sine plantager, men Jamaicas historie er præget af modstand mod kolonimagten  og der har været flere væbnede konflikter mellem briterne og maroonerne. Slaverne flygtede ofte for at slutte sig til de frie, og der oplevedes også større oprør blandt slaverne. I 1739 fik Jamaica delvis selvstændighed, men frem til 1938 var landet domineret af de hvide som udgjorde 1 % av befolkningen. Dette år blev People's National Party (PNP) oprettet, og det sorte flertal fremsatte krav om økonomiske og sociale reformer. I midten af 1950erne emigrerede mere end 100.000 jamaicanere til Storbritannien og USA. I 1959 fik landet indre selvstyre og i 1962 opnåede Jamaica fuld selvstændighed

Samfund og politik

Jamaica er et forholdsvis fattigt land med store problemer med vold og kriminalitet. En ud af seks jamaicanere lever under fattigdomsgrænsen, og arbejdsløsheden er ca. 12 procent. Samtidig ligger Jamaica øverst på verdensstatistikken over drab.  Selv om de sorte overtog mere af magten i 1960erne og 1970erne og har forsøgt at forbedre den økonomiske og sociale udligning, har Jamaicansk politik været præget af uroligheder omkring valgene, sociale problemer og optøjer.

Maroon-traditonen har bidraget til at den autentiske afrikanske kultur stod stærkt på Jamaica. Landet er måske mest kendt for rastafari-bevægelsen, som opstod som en mobiliserende reaktion mod undertrykkelsen af den sorte befolkning. Drømmen om at vende tilbage til Afrika stod stærkt og rastabevægelsen havde deres egen fortolkning af Bibelen hvor Etiopiens kejser Haile Selassie fremstod som den levende Kristus (Jah). Rastafari-bevægelsens mest kendte formidlingsform er reggae-musikken.

Økonomi og handel

Siden 1960erne har Jamaica været førende leverandør af aluminium. Eksport af bauxit og aluminiumoxid udgør sammen med turisme den største del af Jamaicas bruttonationalprodukt, men landbrug spiller fortsat en central rolle i landets økonomi, særligt sukker og bananer dyrkes.

For at styrke sammenholdet i Caribien nærmede Jamaica sig Cuba i 1970erne, hvilket førte til en amerikansk kampagne mod landet.

Bauxitselskaberne reducerede aktiviteterne, turismen svækkedes og USA trak den økonomiske støtte til øen tilbage. Dette fik dramatiske konsekvenser. I 1981 brød Jamaica sine forbindelser til Cuba og blev derefter hurtigt USAs vigtigste støtte i området.

Siden 1990 har den økonomiske politik været dikteret af IMF (Den Internationale Valutafond), hvilket har medført privatisering, kontrol med den statslige gæld og ikke mindst bugt med den galoperende inflation. I 2000 har Jamaica oplevet en forholdsvis stærk økonomisk vækst, men det forventes ikke, at dette fortsætter.

Jamaica er nummer 80 af 169 på FNs liste over menneskelig udvikling (Human Development Report 2010).

Korte fakta

Jamaica

Hovedstad:

Kingston

Etniske grupper:

sorte 91.2%, blandede 6.2%, andre 2.6%

Sprog:

Engelsk

Religion:

protestanter 62.5% , katolikker 2.6%, andre religioner 14.2%, ingen religion 20.9%

Population:

2 813 276

BNI per citizen:

9 063 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017