Hopp til innhold

Komorene

Comorerne har haft 21 kup og kupforsøg siden de blev en uafhængig nation i 1974 og er et af verdens fattigste lande. Navnet er af arabisk oprindelse og betyder 'de små måneøer’

Sidst opdateret 27.04.2011

Geografi og miljø

Comorerne ligger i Mozambique kanalen og omfatter fire store vulkanøer. De består hovedsageligt af sort basaltlag omgivet af koralrev. Det højeste bjerg er den aktive vulkan Kartal 2361 meter over havets overflade. Øerne har et tropisk kystklima med små årlige temperaturudsving og meget nedbør. Den oprindelige pattedyr fauna består af seks arter af flagermus og to halvabearter. 150 fuglearter er registreret, og næsten halvdelen af ​​de 43 arter, der yngler, er indfødte (endemisk), og mange er truet af udryddelse. Den oprindelige vegetation var en blanding af skov og græsarealer. Alle skove er nu væk, og det meste af jorden er opdyrket. Et stort miljøproblem er jorderosion, hvilket skyldes dyrkning i skråninger uden terrasser.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Komorene, ville vi behøve 0.6 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Comorerne var sandsynligvis først beboet af Melanesisk-polynesiske folk fra 500-tallet. Senere emigrerede folk fra både Afrikas østkyst og fra Indonesien, Madagaskar og Persien, samt fra de arabiske områder. Øerne var underlagt flere sultaner og allerede i det ​​tidlige 1500-tal blev Comorerne opdaget af europæiske sømænd. De næste år bosatte portugisere, hollændere og franskmænd sig der. Mayotte blev underlagt Frankrig i 1843, og de andre tre øer kom under fransk beskyttelse i 1886. Øerne fik status af oversøisk fransk territorium i 1947, med sin egen repræsentation i den franske nationalforsamling. I 1961 fik Comorerne selvstyre og uafhængighed blev opnået i 1974. En af de fire øer, Mayotte, valgte at forblive fransk via folkeafstemning. Konflikten over Mayottes status har siden været centralt i forholdet mellem Comorerne og Frankrig, hvor Comorerne vil overtage styringen af øen, mens Frankrig holder fast i at øens beboere skal bestemme. Comorerne har været præget af stor politisk uro, og der har været 21 kup og kupforsøg, siden landet blev uafhængigt.

Samfund og politik

Ud over alle kupforsøgene erklærede to af de tre øer sig for uafhængige stater i 1997, hvilket førte til mere uro og vold. I 1999 blev der indgået en endelig aftale om fordeling af magten, der betyder at præsidenten roterer mellem de tre øer, og at hver ø skal have sin egen regering. I 2006 blev præsident Sambi valgt i, hvad der betragtes som den første fredelige demokratiske overdragelse af magten i landets historie. Comorerne har generelt holdt tæt bånd til den tidligere kolonimagt Frankrig, selv om forholdet til tider har været anspændt. Navnlig spørgsmålet om Øen Mayotte, betragtes som strategisk vigtig for Frankrig, fordi de har en militær base dér. Frankrig er landets vigtigste handelspartner, og yder økonomisk bistand til Comorerne.

Økonomi og handel

Comorerne er et af Afrikas mest tætbefolkede lande, og få naturressourcer og dårlig politisk ledelse har betydet, at landet er også et af verdens fattigste. Landet er fuldstændigt afhængig af international bistand og overførsler fra borgere, der arbejder i udlandet. Overbefolkning, få naturressourcer og lidt landbrugsjord betyder, at omkring en tredjedel af befolkningen bor i udlandet, primært i Frankrig. Forretningslivet er svagt udviklet og landbruget er den vigtigste industri. Der drives hovedsageligt subsistenslandbrug, men landet eksporterer nogle landbrugsråvarer såsom vanilje, parfume planter og kokosnødder. Stor politisk uro i mange år har bidraget til at underminere udviklingen i Comorerne. Den manglende stabilitet har været en hindring for at tiltrække udenlandske investeringer, turisme og støtte. Comorene er nr. 140 af 169 i FN's indeks over menneskelig udvikling (Human Development Index 2010).

Korte fakta

Komorene

Hovedstad:

Moroni

Etniske grupper:

Antalote, Cafre, Makoa, Oimatsaha, Sakalava

Sprog:

Arabisk og fransk (officielle), Shikomoro (blanding af swahili og arabisk)

Religion:

Sunni Muslimer 98%, Katolikker 2%

Population:

770 058

BNI per citizen:

1 435 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017