Hopp til innhold

Lesotho

Lesotho er et lille fjeld land og har været befolket i over 50.000 år. Landet er et af verdens fattigste, men har store vandressourcer.

Sidst opdateret 04.05.2011

Geografi og miljø

Lesotho er et lille bjergland på størrelse med Belgien. Hele landet ligger over 1.000 meter over havets overflade, det højeste bjerg er 3482 meter. Floden Oranje skærer dybe dale vest i Lesotho og det har medført at der her ligger en landstribe af dyrkbar jord, hvor hovedstaden Maseru også ligger.

Manglen på jord og den intensive udnyttelse af jorden har ført til alvorlig jorderosion, og både plante- og dyreliv er blevet reduceret. Skov findes ikke mere, men hastigt voksende træsorter som eukalyptus er blevet plantet for at forhindre jordens ødelæggelse. Pattedyr fauna omfatter 50 arter. Elefant, løve og leopard forekommer, men alle er truet udryddelse. Med 323 fuglearter registreret, har landet en temmelig rig fuglefauna i forhold til sin størrelse.

Historie

Der har boet mennesker i Lesotho i over 50.000 år. De første indbyggere var jægere og samlere fra San-folket. Fra 1400-tallet udvandrede flere bantu folk, blandt andre sesothotalende mennesker, som nu udgør landets befolkning. Lesotho blev ikke et land, før kong Moshoeshoe (1786-1870), som var samlende leder for Basothoerne.

I 1800-tallet var der mange krige mellem forskellige afrikanske folkeslag, mens hvide bosættere (boerne) bosatte sig i Moshoeshoes kongerige. Basothoerne trak sig tilbage til bjergene for at forsvare sig bedre mod de militært overlegne boere, mens kong Moshoeshoe søgte støtte fra briterne. Efter en del modstand mod kolonisering og væbnede oprør, gik briterne til sidst med til at gøre Lesotho til britisk protektorat.

Basutholand blev administreret separeret og undgik derfor at blive indarbejdet i Sydafrikaunionen, da den blev etableret i 1910. Briterne etablerede en vis grad af selvstyre gennem et nationalt råd, og en overhøvding. Selvstændighed blev opnået i 1966 og der har siden været meget politisk uro i Lesotho.

Samfund og politik

Lesotho er et demokratisk monarki, men lokale embedsmænd har stor magt. Siden uafhængigheden, i 1966, har der været stor politisk uro i Lesotho. Der har været flere kup og kongen er blevet tvunget i eksil flere gange. Fra 1986-1993 havde militæret magten. Den seneste uro havde forbindelse til valget i 1998, da parlamentsvalget blev anfægtet af oppositionen. Demonstrationerne førte til væbnede sammenstød og sydafrikanske og botswanske tropper måtte støtte regeringen i at skabe fred og orden. Tropperne blev trukket tilbage i 1999, hvorefter en proces for at gendanne den demokratiske stat begyndte.

Lesotho er stærkt knyttet til Sydafrika, men forholdet har været anstrengt. For det første på grund af ønsket om at indarbejde Lesotho i Sydafrika, dernæst på grund af Lesothos fordømmelse af apartheid og modtagelse af sydafrikanske flygtninge.

Lesotho er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af hiv / aids epidemien og FN anslår, at 25 til 30 procent af befolkningen er smittet.

Økonomi og handel

Lesotho har få naturressourcer, og kun ti procent af landet er opdyrket. Ikke desto mindre, beskæftiger landbruget mere end 70 procent af befolkningen – især ved husdyrhold.

En fjerdedel af den erhvervsaktive befolkning er beskæftiget i Sydafrika, mange i minerne. Men da guldprisen faldt i midten af ​​90’erne, var det svært at få et job, og det skønnes, at antallet af lesothiske arbejdere i Sydafrika faldt fra 100.000 til 50.000 fra 1996 til 2005. På trods af dette stammer en tredjedel af landets bruttonationalprodukt fra vandrende arbejdstagere i udlandet.

Lesotho har en masse vand i bjergområder, og der er en storstilet udvikling af vandkraft. Det største projekt er Lesotho Highlands Water Project, der startede i 1986 og forventes afsluttet i 2020. Projektet er blevet kritiseret for store indgreb i miljøet. Turismen har også været en vigtig branche i vækst, men kræver politisk ro.

Lesotho er nummer 141 af 169 på FNs indeks over menneskelig udvikling (Human Development Index, 2010)

Korte fakta

Lesotho

Hovedstad:

Maseru

Etniske grupper:

Sotho 99.7%

Sprog:

Sesotho, engelsk, zulu, xhosa

Religion:

Kristne 80%, oprindelig folks religioner 20%

Population:

2 120 116

BNI per citizen:

2 648 PPP$

Lokaliteter

Højlandet i Lesotho

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017