Hopp til innhold

Libanon

Libanon var længe et af de mest fredelige lande i Mellemøsten, før det hele gik galt i begyndelsen af 1970'erne.

Sidst opdateret 09.10.2016

Geografi og miljø

Libanon er et land med mange høje bjerge. De to bjergkæder Libanon og Antilibanon har begge bjergtoppe på omkring tre tusind meter, som er snedækkede fra december til maj. En frugtbar slette følger kysten langs Middelhavet. Landet har middelhavsklima med fugtige, milde vintre og tørre, varme somre. Jorderosion og forurening af grundvandet truer den libanesiske landbrugssektor, som ellers har gode naturgivne forudsætninger.

Earth Ecoprint

1.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Libanon, ville vi behøve 1.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Libanon har betalt en høj pris for de konflikter, der fulgte i kølvandet på oprettelsen af staten Israel i 1948. De store palæstinensiske flygtningelejre i det sydlige Libanon blev udgangspunktet for den palæstinensiske befrielseskamp, og dette var en medvirkende faktor til, at der i 1975 udbrød krig mellem vestlige, Israel-venlige kristne og radikale muslimske grupperinger. Borgerkrigen i Libanon varede i femten år. Nabolandene Syrien og Iran bidrog finansielt og materielt til at opbygge den shiamuslimske militære organisation Hizbollah. Årsagen til dette var, at de ønskede større indflydelse på Libanon. Hizbollah holder til i det sydlige Libanon og har efterhånden fået så meget magt, at området fungerer som en stat i staten. Organisationen blev oprettet for at kæmpe mod israelerne, der havde hærstyrker i Libanon fra 1982 til 2000, men fortsatte sine aktiviteter også efter Israel trak sig tilbage. Hizbollah menes i dag at være større end den libanesiske hær.

Samfund og politik

Libanons politiske system forsøger at afværge konflikten mellem den muslimske og kristne del af befolkningen. I fredsaftalen, der blev underskrevet efter borgerkrigen, blev man enige om, at præsidentembedet og jobbet som forsvarsminister skulle forbeholdes kristne maronitter, statsministeren skulle være sunnimuslim, formanden for parlamentet shiamuslim og næstformanden druser. Pladserne i parlamentet deles som udgangspunkt ligeligt mellem kristne og muslimer. På denne måde har man ønsket at indkludere alle landets etniske grupper og få alle til at deltage i det libanesiske demokrati.

Den nationale pagt som fordeler magten mellem religiøse grupper gælder fortsat. I den står det at præsidentetn skal være maronitt (kristen), statsministeren skal være sunnimuslim, mens parlamentslederen skal være shiamuslim. Derudover er der regler for hvor mange muslimer og kristne der må være i parlamentet. Alle de tre grupper skal være repræsenteret i regeringen. På grund af dette er religiøs tilhørsforhold stadig vældig vigtigt i libanesisk politik, og mange af uenighederne som førte til borgerkrigen er fortsat til stede den dag i dag. Selv om PLO ikke længere opererer fra Libanon, har landet fortsat en stor palæstinsk befolkning, som ikke har statsborgerskab. Forholdet til Israel er spændt, og der er flere gange brudt ud i væbnet konflikt mellem Israel og den shiamuslimske gruppe/ parti Hizbollah. Forholdet til Syrien er et andet tema som har præget libanesisk politik i flere årtier. Efter at den syriske borgerkrig brød ud, er over en million syrere flygtet til Libanon. Hizbollah er gået ind i krigen på syriske myndigheders side, og det frygtes at krigshandlingerne i Syrien vil sprede sig til Libanon.

Økonomi og handel

Libanons økonomi blev betydeligt svækket af krigen, og de fleste udenlandske selskaber trak sig ud. Erhvervslivet har været igennem en vækstperiode i de seneste år, efter at situationen stabiliserede sig, og borgerkrigen sluttede. Krigshandlingerne i løbet af sommeren 2006 har sat landet mange årtier tilbage og vil få alvorlige konsekvenser for Libanons videre udvikling. Libanons udenrigshandel består hovedsagelig af frugt, grøntsager og forskellige tekstiler. Landet fik i modsætning til nabolandene tidligt etableret en betydelig industri. Libanon har ikke selv olie, men modtager olie fra nabolandene til videre forarbejdning. De fremstiller også møbler og forskellige trævarer. Men også industrien er blevet ramt af de langvarige væbnede konflikter i landet.

Korte fakta

Libanon

Hovedstad:

Beirut

Etniske grupper:

Arabere 95%, armenere 4%, andre/ingen 1%

Sprog:

Arabisk, fransk, engelsk, armensk

Religion:

Muslimer 59.7%, kristne 39% andre/ingen 1.3%

Population:

5 053 624

Government:

Republik

Area:

10.450 km2

Currency:

Pund à 100 piaster

BNI per citizen:

13 938 PPP$

National Day:

22. november

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017