Hopp til innhold

Monaco

Fyrstedømmet Monaco

Monaco er verdens næstmindste land og ligger ved den franske middelhavskyst. Landet består hovedsageligt af et byområde og er et af verdens mest tætbefolkede lande.

Sidst opdateret 25.10.2016

Geografi og miljø

Fyrstedømmet Monaco ligger 15 kilometer øst for den franske kystby Nice. Landet er verdens næstmindste efter Vatikanstaten med et areal på bare 1,95 kvadratkilometer. Monaco ligger de nederste skråninger af Alpes-Maritimes. Fyrstedømmet har et typisk middelhavsklima med milde, fugtige vintre og varme, tørre somre. Landet har et kuperet terræn og det højeste punkt er 162 meter over havet. Med undtagelse af de anlagte parker er hele området bebygget. Kystlinjen er en blanding af klipper og lave bugter. Landet består hovedsageligt af et byområde, som er delt i fire områder. Monaco-Ville er den oprindelige gamle by, hvor hovedstaden ligger. La Condamine ligger ved havneområdet, Monte-Carlo ligger i byens nordlige del og Fontvieille er et nyt område, som er indvundet fra havet.  

Historie

Monaco blev grundagt i 1215 som en koloni for den italienske by Genova, og slægten Grimaldi har styret det siden år 1297. I årene 1789-1814 var byen under fransk herredømme. Efter at have været Sardiniens protektorat indtil 1860, blev landets selvstyre anerkendt i en aftale mellem Frankrig og Monaco i 1861. Monacos fyrste regerede landet som enehersker, indtil en ny grundlov blev vedtaget i 1911. Syv år senere lavede man en aftale om, at Monaco skulle overføres til at være under Frankrigs beskyttelse, og at landet skulle følge Frankrigs politiske, militære og økonomiske interesser. Grundloven fra 1962 fjernede dødsstraffen, gav kvinderne stemmeret og grundlagde højesteret for at garantere grundlæggende frihed for indbyggerne.

Samfund og politik

Monaco har været et konstitutionelt monarki siden 1911. Fyrsten er statens overhovede og fyrstestatusen går i arv i familien. Den udøvende myndighed ligger hos regeringen, som er på 5 medlememmer og ledes af statsministeren. Den lovgivende myndighed er delt mellem fyrsten og et folkevalgt nationalråd. Nationalrådet har 24 medlemmer. Bestemmelser, som er godkendt af nationalrådet, sendes til regeringen til godkendelse, og derefter undertegnes de af fyrsten. Monaco har ikke sædvanlige partier, men kandidater grupperes på lister. Den nuværende fyrste er Albert d 2. Fyrstedømmet har toldunion og andre specielle handelsaftaler med Frankrig. Frankrig har blandt andet ansvaret for landets forsvar. Monaco blev medlem af FN i 1993 og Europarådet 2004. Fyrstedømmet er i dag et fashionabelt ferie- og forlystelsessted, og er berømt blandt andet for spillekasinoet i Monte Carlo.

Økonomi og handel

Monacos indbyggere betaler ikke skat på indtægter og formue. Turismen er landets vigtigste indtægtskilde. Monaco er også et vigtigt bank- og finanscentrum. Staten er den største ejer af Société des Bains de Mer, som driver kasionet, restauranter, hoteller og operaen samt arrangerer Monte Carlo Rally og Monaco Grand Prix. I industriområdet Fontvieille findes en del letindustri. Staten og grimaldi-slægten ejer en betydelig del af landet  ejendomme og anden kapital. Telefon- og posttjenesten samt tobaksindustrien er statsmonopoler. Fyrstedømmet MOnaco udgiver ingen økonomisk statistik. Landet var på OECDs blacklist over skatteparadiser i 2000 og 2002.

Prins Albert har magten, og han udøver regering, men der holdes folkevalg til nationalrådet.

Korte fakta

Monaco

Hovedstad:

Monaco

Etniske grupper:

Franske 47%, monagaskere 16%, italienere 16%, andre 21%

Sprog:

Fransk(officielt), engelsk, italiensk, monegasisk

Religion:

Romersk-katolske 90%, andre 10%

Population:

38 320

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017