Hopp til innhold

Nigeria

Forbundsrepublikken Nigeria

Nigeria er det mest folkerige land i Afrika og har en befolkning, der er sammensat af mange etniske grupper. Landet er rigt på naturressourcer, men er karakteriseret af mange års omfattende korruption.

Sidst opdateret 14.09.2016

Geografi og miljø

Den sydlige del af landet består af lavland med tropisk klima og regnskov, mens den nordlige del består af sletter med savanne. Den frugtbare jord giver gode betingelser for landbrug, og desuden har landet betydelige olie- og gasressourcer. I de senere år har olieudvindingen imidlertid ført til store og alvorlige miljøproblemer, især i Niger Deltaet. Både vand, luft og jord er blevet forurenet. Områder, der tidligere blev anvendt til landbrug, er nu ødelagt af olieudslip. Desuden er kæmper Nigeria med eskalerende afskovning og ørkendannelse i den nordlige del af landet.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Nigeria, ville vi behøve 0.6 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Allerede for 10.000 år siden boede der mennesker i det område, der udgør nutidens Nigeria. Den såkaldte Nok-kultur, fra ca 500 f.kr til 200 e.kr er det ældste jernaldersamfund, der kendes til fra Afrika syd for Sahara. Før området blev koloniseret af briterne i begyndelsen af 1900-tallet, var det delt mellem mange forskellige kongedømmer. Nigeria var engelsk koloi frem til 1960, da landet fik sin selvstændighed. Tre år senere blev Nigeria erklæret for republik. I 1967 udbrød borgerkrig i landet, da den sydøstlige region Biafra erklærede sig for selvstændig. Borgerkrigen kostede flere hundrede tusinde mennesker livet, hvoraf de fleste døde af sult. Biafra tabte krigen og er stadig en del af Nigeria, men der er fortsat kræfter i regionen, der kæmper for selvstændighed. Nigeria blev styret af militærregimer frem til 1999, men har haft civilt styre siden da.

Samfund og politik

Nigeria er en føderal republik, hvor præsidenten er stats- og regeringschef og øverstkommanderende for hæren. På trods af at demokratiet i landet blev styrket da militærdiktaturet faldt i 1999, regnes Nigeria fortsat som autoritært. Korruption præger store dele af samfundet. Der er store politiske, etniske og religiøse modsætninger i landet, som har over 250 forskellige befolkningsgrupper. Uenigheder er særligt knyttet til kontrol over ressourcer, og politisk indflydelse. Nigeria præges også af betydelige spændinger mellem de centrale myndigheder og de 36 delstatsguvernører. Lokale oprør og protester forekommer ofte. Regeringsmagterne må til tider bruge soldater og politi for at standse blodige sammenstød mellem kristne og muslimer i forskellige dele af landet. Hundredevis af mennesker er blevet dræbt i sådanne sammenstød de sidste år. Siden 2011 har terroraktioner fra den islamistiske gruppe Boko Haram været en stadig større trussel mod befolkningens sikkerhed. 

Økonomi og handel

Oliesektoren er en vigtig del af landets økonomi, som har været i vækst de sidste år. Olien genererer store statsindtægter, men korruption, politisk ustabilitet og dårlig fordeling fører alligevel til, at størstedelen af befolkningen lever i fattigdom. De fleste indbyggere er afhængige af traditionelt landbrug, småhandel og simpel industri for at overleve. USA, EU og Kina er i dag Nigerias største handelspartnere. Nye beregninger viste i april 2014, at landets økonomi er den største i Afrika. 

Korte fakta

Nigeria

Hovedstad:

Abuja

Etniske grupper:

Over 250 befolkningsgrupper. Hausa/fulani 29%, yoruba 21%, igbo 18%, ijaw 10%, kanuri 4%, ibibio 3.5%, tiv 2.5%

Sprog:

Engelsk, hausa, yoruba, igbo, fulani

Religion:

Muslimer 50%, kristne 40%, traditionelle religioner 10%

Population:

183 523 432

Government:

Føderal republik

Area:

923 770 km2

Currency:

Naira

BNI per citizen:

5 992 PPP$

National Day:

1. oktober

Lokaliteter

Challawa-dæmningen

Niger-deltaet

Tschadsøen

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017