Hopp til innhold

Palæstina

Gaza-striben og Vestbredden er de to områder, som administreres af palæstinenserne, og som mange kalder Palæstina. Palæstina har været okkuperet siden 1967 og arbejder for at blive en selvstændig stat.

Sidst opdateret 25.10.2016

Geografi og miljø

Gaza-striben er primært en kystslette. Området er tørt, og sand dækker store dele af slettelandskabet. Vestbredden er et frugtbart højlandsområde med forholdsvis gode landbrugsbetingelser. Begrænset og forurenet vand er det største miljøproblem i Palæstina og særligt i Gaza. Derudover kæmper landet med skovfældning og jorderosion som følge af befolkningstætheden i området.

Historie

Palæstina er ifølge folkeretten det landområde, som var Storbritanniens mandatområde frem til 1922. Årene efter var præget af konflikter mellem palæstinenserne, der boede i området, og jødisk indflyttere, det gjorde krav på landet.

FN bestemte i 1947, at området skulle deles mellem palæstinensere og jøder, og staten Israel blev etableret.  Gennem to store krige, den første umiddelbart efter oprettelsen og den anden i 1967, udvidede israelerne deres landområde.

I 1948 overtog israelerne store dele af landområdet, der var tiltænkt den palæstinensiske stat. Mange palæstinensere flygtede til nabolandene, hvor de har boet i flygtningelejre lige siden. I 1967 besatte Israel Vestbredden og Gaza. Området er stadigvæk okkuperet i dag.

Hvem har ret til hvilke områder? Det er kernespørgsmålet i konflikten mellem Israel og Palæstina, og der er mange svar. Foreløbigt har man ikke klart kunnet fastsætte en landegrænse mellem de to parter. I 1994 blev det vedtaget, at et palæstinensisk selvstyreområde skulle oprettes, og at det skulle bestå af Gaza-striben og Vestbredden. Planen var, at på sigt skulle der oprettes en palæstinensisk stat i disse områder, men voldshandlinger fra begge sider og mislykkede forhandlinger har ført til, at dette fortsat ikke er sket.

Samfund og politik

De palæstinensiske områder styres i dag af den palæstinensiske selvstyremyndighed, og der bliver jævnligt afholdt valg til nationalforsamlingen. Den israelske okkupation er det vigtigste tema i palæstinensisk politik. I 2007 opstod der imidlertid en splittelse mellem de to største partier, som førte til, at Fatah i dag styrer Vestbredden, hvorimod Hamas har magten i Gaza.

Det internationale samfund forholder sig til Fatah og anser Hamas som værende en terrororganisation. Den palæstinensisk selvstyremyndighed på Vestbredden har i flere år arbejdet for at opbygge statslige institutioner og argumenterer nu for, at landet er godt nok forberedt til at blive en selvstændig stat. Imidlertid har korruption om kammerateri førte til, at få palæstinensere har tillid til Fatah. De politiske rettigheder til palæstinenserne på både Vestbredden og Gaza er blevet meget indskrænket de seneste år. Det spekuleres heftigt på om de palæstinensiske selvstyremyndigheder skal kollapse. Ligesåvel er den israelske okkupation det vigtigste tema i palæstinensisk politik. Den fører til store problemer i palæstinensernes hverdagsliv. For indbyggerne på Gaza er situationen alvorlig. Israelske luftangreb har ført til enorme skader på hjem, tilgangen til mad, vand og elektricitet er begrænset.

Økonomi og handel

I de palæstinensiske selvstyreområder dyrkes der blandt andet oliven, citrusfrugter og grøntsager, men både handel og produktion lider under konflikten med Israel. Ulovlige israelske nybyggere bruger det meste af landets begrænsede vandressourcer, hvilket forhindrer udviklingen af det palæstinensiske landbrug. Derudover skaber den israelske grænsekontrol problemer for palæstinenserne tilgang til det israelske marked. På Vestbredden giver de bibelske steder Østjerusalem og Betlehem gode turistindtægter.

Korte fakta

Palæstina

Hovedstad:

Etniske grupper:

Sprog:

Religion:

Population:

4 548 815

BNI per citizen:

5 010 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017