Hopp til innhold

Paraguay

Paraguay var Latinamerikas første frie land og for en tid det mest vellykkede. To krige og en række diktatorer har ændret billedet, men i dag er der demokratiske valg og 00'erne har givet økonomisk vækst.

Sidst opdateret 24.05.2016

Geografi og miljø

Paraguay er et land uden kyststrækning som ligger midt i Sydamerika. Størstedelen af landet består af lavland og har subtropisk klima. Floden Paraguay løber fra nord til syd og deler landet. Området vest for floden er en del af Chaco sletterne, mens der på østsiden er store skovområder. Omkring halvdelen af Paraguay er dækket af skov og i skovene findes blandt andet yerbatræet, et stedsegrønt træ som bruges til fremstilling af maté, en meget populær the, som drikkes i hele Sydamerika. Det meste af befolkningen bor i den sydlige del af landet.

Paraguay har et relativt fugtigt, halvtropisk klima og har et rigt fugle- og dyreliv. På sletterne findes blandt andet hjorte, navlesvin, myreslugere, flere typer bæltedyr og mange gnavere. I skovene lever pungrotter, brøleaber og mange andre abe arter. Af rovdyr findes blandt andet jaguarer, pumaer og mange mindre kattedyr. Landet har også mere end 650 fuglearter.

Af miljøproblemer står Paraguay overfor en særlig vandforurening. Derudover udgør dårlig affaldshåndtering en stor helbredsrisiko for mange fattige indbyggere i byerne. Et andet problem er, at sumpområderne tørrer ud.

Earth Earth Ecoprint

2.3 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Paraguay, ville vi behøve 2.3 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Før Spaniens kolonisering i 1537 var området befolket af Guaranifolket. Kolonien blev hovedsæde for den spanske ekspansion i Sydamerika. Da Spanien i 1811 tabte i Napoleonskrigene benyttede Paraguay den politiske uro til at erklære sig selvstændig. Dermed blev Paraguay det første frie land i Sydamerika.

José de Francia blev valgt til diktator efter frigørelsen fra Spanien og indførte omfattende reformer. På grund af en stærk nationalisme blev Paraguay isoleret, men levestandarden blev meget højere. Landet var selvforsynende med landbrugsvarer og eliminerede analfabetismen. Argentina og Brasilien følte sig truet og gik sammen med Uruguay i krig i 1865. Krigen udviklede sig til et folkemord, hvor 90 % af den mandlige befolkning og 50 % af den kvindelige befolkning blev dræbt.  

60 år senere var Paraguay i krig igen, denne gang mod Bolivia. Krigen drejede sig om mulige olieforekomster i det ufrugtbare Chaco område. Mellem 1904 og 1954 var der 31 forskellige præsidenter i landet, hvoraf de fleste blev afsat ved kup.

Samfund og politik

Paraguay er en republik, hvor præsidenten også sidder overhoved for regeringen. Præsidenten bliver valgt for fem år, og kan ikke stille op til genvalg. Mellem 1946 og 2008 sad det konservative Colorado-parti på magten i landet. Partiet består hovedsageligt af jordejere, militærledere og virksomhedsledere. Efter år 2008 har andre partier vundet magt på den politiske scene, blandt andet det venstreorient parti Patriotisk alliance for forandring. Selv om der er blevet indført demokrati, er Paraguay fortsat præget af at have været diktatur gennem mange årtier.  I 1989 kom præsident Andrés Rodríques til magten i Paraguay ved et militærkup. Han overtog magten efter diktatoren Alfredo Stroessner der havde regeret landet siden 1954. Stroessner førte en undertrykkende og hård politik.
Under Andrés Rodríques blev der indførte pressefrihed og igangsat en proces der ledte til det første frie og demokratiske valg i over 40 år. Demokratiet har været ustabilt igennem 1990’erne, men de seneste valg er blevet anerkendt som frie og retfærdige.

Korruption, narkotikahandel, kriminalitet og fattigdom er store udfordringer som landet fortsat kæmper med. Jordejer organisationer og militæret er to magtfulde grupper i Paraguay, og de har nære bånd til Colorado-partiet. Samtidig kæmper bevægelser for jordløse og indianere for at omfordele jord, så flere fattige kan blive jordejere. Okkupationen af land er blevet mødt med vold fra jordejernes private militsgrupper. Ved præsidentvalget i 2008 vandt den venstreorienterede kandidat, den tidligere biskop Fernando Lugo, hvilket blev enden på i alt 61 års konservativt styre.

Økonomi og handel

Selvom Paraguays økonomi har oplevet en kraftig vækst siden årtusindeskiftet lever en stor del stadig i fattigdom. I 2003 beskæftigede landbruget omkring 34 % af befolkning. De bedste landbrugsområder ligger i den østlige del af landet og her produceres store mængder sojabønner, bomuld, sukkerrør, kassava, hvede og majs. Skovbrug er siden 1970’erne blevet vigtigere og vigtigere, men det tærer hårdt på naturressourcerne. I en periode har der været hugstforbud på forskellige træsorter og påbud om nyplantning af skov for at kunne opretholde skovressourcerne, men der er meget illegal træfældning.

Paraguay har sluttet sig til det latinamerikanske frihandelssamarbejde, Mercosur, men det har endnu ikke givet de positive resultater, som man havde håbet på. Den tidligere konservative regering i landet takkede nej til samarbejde og billige olieleverancer fra Venezuelas præsident Hugo Chávez og lagde større vægt på et godt forhold til USA. Paraguay er selvforsynende med elektricitet og eksporterer endda til Brasilien og Argentina.

Paraguay er nummer 96 ud af 169 på FNs indeks over menneskelig udvikling (2010).

Korte fakta

Paraguay

Hovedstad:

Asunción

Etniske grupper:

Mestiser 95 % (efterkommere af hvide og indianere), andre 5 %

Sprog:

Spansk, Guarani (begge officielle)

Religion:

Katolikker 89.6%, protestanter 6.2%, andre kristne 1.1%, andre eller uspecificeret 1.9%, ingen 1.1%

Population:

7 032 942

Government:

Republik

Area:

406 752 km2

Currency:

Paraguayansk guaraní

BNI per citizen:

9 184 PPP$

National Day:

15. maj

Lokaliteter

Nationalparken Iguazú

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017