Hopp til innhold

Rwanda

Naturskønne Rwanda er det tættest befolkede land i Afrika og der er derfor hård konkurrence om jorden - en af årsagerne til folkemordet i 1994. Siden da har Rwanda haft forholdsvis stabil økonomisk og politisk fremgang.

Sidst opdateret 20.03.2011

Geografi og miljø

Rwanda ligger lige syd for ækvator og har tropisk klima. Landet er bjergrigt med vulkansk jordbund, der gør det frugtbart. Bjergkæden i den vestlige del af landet er det eneste sted hvor der stadig findes regnskov. I nordøst og i de centrale områder er der græssavanne og i sydøst er der store papyrussumpe, der ændrer udseende efter hver regntid.

Uroligheder og befolkningseksplosion udgør en konstant trussel for dyrelivet, der som udgangspunkt er utrolig rigt. Specielt er den sjældne bjerggorilla i fare. Nationalparken Akagera er i farezonen, men huser fortsat elefanter, zebraer, bøfler og antiloper. Leoparder og andre kattedyr er også vidt udbredt. I den tætte vegetation i sumpene lever den underlige pelikanlignende fugl Balaeniceps rex, bedre kendt som træskonæb. Der findes mere end 700 fuglearter i Rwanda.

Miljøproblemer i Rwanda omfatter skovrydning, som følge af ukontrolleret fældning til brænde, overgræsning, jorderosion samt udbredt krybskytteri.

Ecoprint

0.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Rwanda, ville vi behøve 0.4 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Rwandas urbefolkning bestod af Twa, et pygmæfolk der i år 1000 e. Kr. blev fordrevet af indvandrende hutuer, der etablerede sig med fast landbrug. I 1400-tallet kom tutsierne, der primært levede af kvægdrift, og slog sig ned i området. Tutsierne udviklede et feudalt styresystem, der blandt andet førte til, at hutuerne skulle betale skatter til tutsiernes konge og senere til kolonimagterne. Omkring fire ud af fem indbyggere i Rwanda er hutuer, hvilket er vigtigt for udviklingen, som senere førte til et af historiens værste folkemord.

I 1916 blev Rwanda og Burundi en del af Belgisk Congo. Det belgiske styre favoriserede tutsierne kraftigt og denne forskel mellem hutuerne og tutsierne, skabte stor utilfredshed blandt hutuerne. Volden mellem de to befolkningsgrupper startede med brutale aktioner mod tutsierne allerede i 1959. Disse voldelige handlinger fremskyndte Belgiens tilbagetrækning og Rwanda blev i 1962 en selvstændig republik. Der vandt hutuerne flest sæder i nationalforsamlingen. 1960’erne og 1970’erne var præget af uro mellem befolkningsgrupperne og vold mod tutsier.

Samfund og politik

Det rwandiske samfund har i stor grad været præget af modsætningerne mellem hutuer og tutsier. En faktor der forstærker problemet mellem disse to befolkningsgrupper er at Rwanda er Afrikas tættest befolkede land og der er derfor hård kamp om jorden.

Modstandsbevægelsen af tutsier, Front Patriotique Rwandais (FPR), som blev oprettet i 1980’erne invaderede Rwanda i 1990. Borgerkrigen førte til reformer og et flerpartisystem, men uroen blussede hurtigt op igen. I 1994 blev det aftalt at FPR skulle indlemmes i regeringen og hæren. Lige efter aftalen blev underskrevet, blev Rwandas præsidents fly skudt ned og præsidenten, der var hutu, døde, hvilket blev optakten til folkemordet. I løbet af tre måneder blev næsten en million tutsier og moderate hutuer myrdet og tre millioner flygtede. Efter folkemordet er det blevet utrolig vigtigt at genforene og sikre fremgang i landet. Rwanda er i dag et af de lande i verden med flest kvinder i politik og både hutuer og tutsier har ledet regeringen. Men der er fortsat vanskeligheder mellem befolkningsgrupperne og i dag er tutsierne i høj grad tilbage i førersædet.

Økonomi og handel

Rwanda er et fattigt landbrugsland og folkemordet satte landet langt tilbage, også økonomisk. Siden den gang er der blevet arbejdet hårdt på at få landet bragt i orden igen og en veldrevet økonomi gør Rwanda til et populært bistandsland. Myndighederne prioriterer programmer for at få bugt med fattigdommen, men størstedelen af befolkningen lever under landets egen fattigdomsgrænse, det vil sige for under 15 kroner om dagen.0

90 procent af befolkningen arbejder i landbruget og de allerfleste har kun små stykker land til at forsørge sig selv. Rwanda er et land uden kyststrækninger, hvilket gør handel og eksport vanskeligere. Politisk uro i nabolandene, samt en dårligt udbygget infrastruktur i hele regionen er også faktorer der hæmmer økonomisk vækst. Finanskrisen gik hårdt udover Rwanda, men økonomien er på vej til at blive god igen. Rwanda har en smule vækst i turismesektoren og det er især de sjældne bjerggorillaer der trækker turisterne til landet, der bliver betegnet som utrolig smukt.

Rwanda lå i 2010 som nummer 152 ud af 169 på FN’s indeks over menneskelig udvikling.

Korte fakta

Rwanda

Hovedstad:

Kigali

Etniske grupper:

Hutu (Bantu) 84%, Tutsi (Hamitic) 15%, Twa (Pygmæer) 1%

Sprog:

Kinyarwanda (officielt), Fransk (officielt), Engelsk (officielt), Kiswahili (Swahili)

Religion:

Romerks-Katolsk 56.5%, Protestant 26%, Adventisme 11.1%, Muslimer 4.6%, forskellige stammereligioner 0.1%, ingen 1.7%.

Population:

12 428 005

Government:

Republik

Area:

26 340 km2

Currency:

Franc

BNI per citizen:

1 759 PPP$

National Day:

1. juli

Lokaliteter

Gishwati-skoven

Kivu-søen

Nationalparken Virunga

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

Krig og konflikter

FN-forbundet © 2017