Hopp til innhold

Samoa

Den uafhængige stat Samoa

Samoa har et traditionelt samfund, hvor klaner og deres ledere har stor magt. Turismen er blevet en stor industri i de senere år, selv om myndighederne længe har holdt igen af frygt for en negativ indvirkning på Samoanernes traditionelle kultur og levevis.

Sidst opdateret 27.04.2011

Geografi og miljø

Samoa er en del af øgruppen Polynesien i Oceanien. Landets største øer, Savaii og Upolu, er toppen af ​​en kæde af vulkaner, der stiger til 1858 meter over havets overflade på sit højeste. Øerne er stort set kun lavet af lava med koralrev langs kysten og har flere kratersøer der fyldes af den rigelige nedbør og bidrager til mange floder og vandfald. Øerne er dækket med stedsegrønne skove, herunder kokospalmer, skruepalmer, slyngplanter og bregner. I lavlandsområderne, er der sump og mangroveskov. På Savaii er der store, golde lavamarker. Resten af ​​øerne er mindre og lavere. Miljøproblemer på Samoa er jorderosion, skovfældning og overfiskning. Samoa og andre lande i regionen har haft en markant stigning i hyppigheden af ​​cykloner og tropestorme på grund af klimaændringerne og drivhuseffekten. To katastrofale cykloner i 1990 og 1991 havde store konsekvenser.

Earth Ecoprint

1.3 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Samoa, ville vi behøve 1.3 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Spørgsmålet om, hvor Polynesiens befolkning kommer fra er omstridt. Den traditionelle og fremherskende opfattelsen er, at de stammer fra Sydøstasien, og at indvandringen startede for ca. 3000 år siden, og at de spredte sig ud over øerne i Polynesien. Thor Heyerdahl hævdede til gengæld, at polynesiere er af amerikansk-indiansk afstamning og at indvandringen begyndte langt senere. Den første bebyggelse var i hans udtalelse fra Peru omkring 500 e. Kr.

Samoa har været beboet af polynesiere i mindst 2.500 år. Europæerne kom til Samoa for første gang i 1722, men bosatte sig ikke før 1800-tallet. I 1899 blev det besluttet, at Tyskland fik Western Samoa og USA fik det østlige Samoa. New Zealand besatte Vestsamoa i 1914 og fik i 1920 mandat fra Folkeforbundet over øerne. Øerne fik udvidet selvstyre, og i 1962 blev det vestlige Samoa, som det første område i Polynesien en uafhængig stat. Kong Malietoa Tanumafili 2 (1913-2007) blev valgt som monark i 1963, og var Samoa's statsoverhoved for livet.

Samfund og politik

Samoa har stadig et tæt forhold til New Zealand, som repræsenterer dem i internationale organisationer og garanterer dets sikkerhed. I Samoa er traditioner meget vigtige og almindelig valgret blev først indført 1990, efter klan høvdingene, mataiene havde udgjort et politisk oligarki. Men det er stadig kun mataiene, der kan blive valgt til parlamentet. Landet blev medlem af FN i 1976 og i 1997 skiftede de navn fra Western Samoa til Samoa. Det politiske liv har været turbulent. Der har været stor uenighed om klanernes ejendomsret til jorden. I 2006 gennemførte landet en jordreform for at tilpasse sig moderne ejendomsret. Partiet for beskyttelsen af menneskerettighederne (HRPP) har haft regeringsmagten siden 1982, og på trods af navnet, har det været kritiseret for et stadig mere autoritært styre og intolerance. I 1999 dræbte arbejdsmarkedsministeren ​​to andre ministre for at forhindre offentliggørelsen af ​​korruption i regeringen. Da kongen døde i en alder af 94 i 2007 blev forfatningen ændret, så parlamentet nu vælger en ny konge / statsleder for en periode på fem år.

Økonomi og handel

Samoas økonomi er relativt uudviklet og har i vid udstrækning været baseret på selvforsyning i landbruget. Der er nogle små industrier, og turismen er i fremgang, men over en tredjedel af statens indtægter følger af udenlandsk bistand. Myndighederne ventede længe med at åbne for turismen, da den frygtede en negativ indvirkning på Samoanernes traditionelle kultur og levevis. Men siden midten af ​​1990'erne har turismen været i hastig vækst og i 2005 besøgte 102.000 turister øerne. Det kommercielle fiskeri har udvist stærk vækst siden slutningen af ​​1990’erne. Den industrielle sektor er lille, men er steget siden 90'erne, hvor mange udenlandske virksomheder etablerede sig. I de senere år har produktionen af ​​olie fra kokosnødder fået et løft på grund af nye produktionsmåder og efterspørgsel efter biobrændstoffer.

I 1990'erne blev ydet skatte- og toldlettelser til eksportvirksomheder, som tiltrak udenlandsk kapital til landet. De Samoansk banker blev imidlertid anklaget for hvidvaskning af ulovlige indkomster, noget der er stoppet efter internationalt pres

Korte fakta

Samoa

Hovedstad:

Apia

Etniske grupper:

Samoa 92,6%, Euronesianere (personer af europæisk og polynesisk afstamning) 7%, europæere 0,4%

Sprog:

Samoansk (officielt), engelsk

Religion:

Kongregationalist 34,8%, romersk katolske 19,6%, metodistiske 15%, Sidste Dages Hellige 12,7%, Assembly of God 6,6%, Syvende Dags Adventistkirken 3,5%, Worship Centre 1,3%, andre kristne 4,5%, andre 1,9%, uspecificeret 0,1%

Population:

193 228

BNI per citizen:

5 923 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017