Hopp til innhold

San Marino

San Marino er Europas tredje mindste stat efter areal og den næstmindste efter befolkningen. Landet er omgivet af Italien og er verdens ældste republik.

Sidst opdateret 04.11.2016

Geografi og miljø

San Marino er placeret på skråningerne af Appenninerne. Det højeste punkt er Monte Titano (750 m). Gennem området løber floderne Ausa og Marano, der går ud i Adriaterhavet og floden San Marino, som løber mod nord og flyder sammen med Marecchia. San Marino ligger i en overgangszone mellem middelhavsklima og et mere kontinentalt klima. Om vinteren er der frost og sne, mens sommeren er varm og relativt tør. Vegetationen varierer med højden, og omfatter kastanje, fyr, cypres, eg, ask og poppel, og et stort udvalg af blomster arter. Dyrelivet omfatter muldvarpe, pindsvin, røde ræve, grævlinger, mår, snemus og harer. Mere end 100 fuglearter findes i San Marino, herunder tårnfalke, tårnugler, tårnsejler, sortrødstjert og borekroner.

Historie

Ifølge traditionen går San Marinos historie tilbage til begyndelsen af ​​300-tallet e. Kr., da den hellige Marino med en gruppe af kristne slog sig ned i bjergene for at undslippe forfølgelse. Castellum Sancti Marini, et kloster som blev bygget til ære for Marino, er nævnt i skriftlige kilder fra år 754. En landsby voksede op omkring klostret og i 1100-tallet slap San Marino for besættelse på grund af sin isolerede placering og bjergfæstninger. San Marino fik sin første grundlov i 1599 og i 1631 anerkendte paven landets uafhængighed. Da de italienske småstater fandt sammen i 1861, valgte San Marino at forblive uafhængige. Men i 1862, tiltrådte San Marino og Italien en traktat om evigt venskab og godt naboskab, og San Marino stod under Italiens beskyttelse. Aftalen blev bekræftet i 1939 og revideret i 1971.

Samfund og politik

San Marino er en selvstændig republik, men i praksis er den godt integreret i det italienske politiske system. For eksempel er Italien og San Marino i toldunion, og det er Italien, der fastholder landets interesser i udlandet. Også domstolene i San Marino er praktisk del af det italienske retssystem. Men, San Marino har sit eget medlemskab af OSCE og Europarådet, og blev et uafhængigt medlem af FN i 1992. Stats-og regeringsledere i San Marion kaldet "kapteinsregenter" og vælges for seks år.

Økonomi og handel

Mange industrielle virksomheder er integreret med italienske virksomheder og en stor del af den industrielle produktion foregår i Italien. Turismen er meget vigtig for landets økonomi og salg af mønter og frimærker er vigtige indtægtskilder. De vigtigste eksportvarer er byggesten, kastanjer, vin, uldvarer, keramik og kunsthåndværk.

Korte fakta

San Marino

Hovedstad:

San Marino

Etniske grupper:

Sanmarinere, italienere

Sprog:

Italiensk

Religion:

Katolicisme

Population:

31 802

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017