Hopp til innhold

Spanien

Kongeriget Spanien

Spanien er i løbet af de sidste tre årtier gået fra at være et tilbagestående diktatur til at blive en central aktør i europæisk og global politik, handel og samfund.

Sidst opdateret 22.11.2016

Geografi og miljø

Spanien er et af de mest bjergrige lande i Europa. Bjergkæderne Pyrenæerne og Sierra Nevada præger landskabet i de nordøstlige og sydlige dele af landet, mens de kantabriske bjerge rejser op til 2.500 meter over havets overflade i landets nordlige del. Midt i landet ligger et højlandsplateau næsten uden træer, med dårlig jordbund og tørt klima. Højlandet omsluttes af dale på flere sider, dannet af floderne Ebro og Guadalquivir. Langs kysterne i nord og syd findes der frugtbare sletter. Højdeforskellene gør, at der er store klimavariationer mellem landets regioner. Den nordlige kystregion har typisk Atlanterhavsklima, mens der længere mod syd er en hel del varmere. I det centrale indland kan det blive op til 40 grader i sommerhalvåret og en hel del koldere om vinteren end i resten af landet. Erosion og hyppige skovbrande i sommerhalvåret truer de store skovområder i landet og myndighederne har iværksat omfattende omplantningsprogrammer. Spanien kæmper med høj luftforurening og er sårbar overfor udslip fra skibe der passerer kysterne.

Earth Ecoprint

1.9 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Spanien, ville vi behøve 1.9 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Fønikerne og kartaginienserne regerede Spanien indtil ca. 200 år f. Kr., da romerne erobrede området og grundlagde provinsen Hispania. Da det romerske imperium gik under i 400-tallet faldt Spanien under forskellige gotiske herskeres ledelse, indtil landet blev erobret af arabiske styrker og underlagt Bagdadkalifatet i 700-tallet. I løbet af de næste århundreder blev det arabiske Spanien til et kulturelt, videnskabeligt og økonomisk kraftcenter i det sydlige Europa. I 1200-tallet, blev araberne tvunget sydpå, og dagens Spanien blev delt mellem flere forskellige fyrstedømmer, der i slutningen af ​​1400-tallet blev forenet i et samlet rige. Efter Christopher Columbus' rejser til Syd- og Mellemamerika, blev disse områder indarbejdet i det spanske rige, som hurtigt voksede til det mest magtfulde i den vestlige verden. Det hurtige opsving stoppede i 1500 - og 1600-tallet, da Spanien oplevede et økonomisk sammenbrud og faldende befolkningstal, fordi folkemængden udvandrede til kolonierne, som blev mere og mere selvstændigt tænkende. I 1800-tallet, mistede landet alle større kolonier i Sydamerika og var reduceret til en tilbagestående og ubetydelig europæisk stat. Efter flere år med diktatur udbrød der borgerkrig i 1936, en krig, der blev vundet af Francisco Franco, der regerede landet med hård hånd, indtil hans død i 1975. Siden da er Spanien vokset til et vigtigt land i den europæiske og globale politik og handel.

Samfund og politik

Spansk politik er karakteriseret ved spændinger mellem den centrale magt og de forskellige regioner, hvor Baskerlandet og Catalonien i særdeleshed har opnået et betydeligt selvstyre gennem deres egne parlamenter. Flere regioner har deres egne politistyrker og kontrollerer deres egne toldregler. Spanien er nu et fuldkomment vestligt demokrati, og har lagt korruptionen, der dominerede landet under Franco, bag sig. Landet styres formelt af kongen, der udnævner statsministeren på grundlag af regelmæssige valg. I flere årtier siden Franco har det moderate højreorienterede parti Partido Popular (PP) og Det Socialistiske Parti været de førende aktører i regeringen af ​​landet. Begge parter har bevæget sig mod det politiske centrum og været villige til at gøre ideologiske kompromiser for at opnå resultater. Vigtige politiske kontroverser er reguleringen af ​​den stadigt stigende indvandring fra Afrika og håndteringen af ​​den baskiske separatistbevægelse ETA. Siden Spanien blev medlem af EU i 1985, har landet taget en stadig mere central rolle i den videre udvikling af det europæiske samarbejde. Arbejdsledigheden i landet har resulteret i at flere og flere spaniolere flytter, særligt de unge med højere uddannelse.

Økonomi og handel

Fra at have været et fattigt jordbrugsland i begyndelsen af 1980-tallet har Spanien udviklet sig til at være en avanceret økonomi på bagrrund af industriområdet og de varierede tjenestetilbud. Turistindustrien har især taget fart og Kanarieøerne besøges årligt af mange hundred tusinde turister. De regionale forskelle gør sig gældende også i økonomien. I området rundt om Madrid og mere nordligt mod Atlanterhavskysten er indeksniveauet og beskæftigelsen langt større end i de sydlige regioner, Andalusien og Extremadura. Privatisering og øget stimulering af den private sektor bidrog til at landet oplevede stærk vækst gennem store dele af 1900-tallet. Deb stærke økonomi gjorde Spanien i stand til at være en af grundlæggerne af Den Europæiske Valutaunion, da denne blev lanceret i 1999. Indtil 2008 blev den spanske økonomi regnet som en af de mest dynamiske inden EU, men den globale økonomiske krise ramte landet hårdt og skabte en stor stigning i arbejdsledigheden.

Korte fakta

Spanien

Hovedstad:

Madrid

Etniske grupper:

Spaniere, forskellige vestlige europæiske folkeslag

Sprog:

Spansk, catalansk, galicisk, baskisk

Religion:

Katolikker 94%, andre / uspecificeret / ingen 6%

Population:

47 199 069

BNI per citizen:

34 527 PPP$

Lokaliteter

Almeria

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017