Hopp til innhold

Surinam

Et af de mindste lande i Sydamerika og næsten udelukkende dækket af regnskov med enorm biologisk mangfoldighed. Der var politisk uro efter befrielsen i 1975, men siden borgerkrigen sluttede i 1992 er vilkårene blevet bedre.

Sidst opdateret 09.03.2017

Geografi og miljø

Næsten 90 procent af Surinam består af tropisk regnskov, som er næsten uigennemtrængelig, og folk lever koncentreret langs kysten. Skoven er vævet igennem med floder og har over 2000 træarter og med en stor flora- og faunamangfoldighed. Skoven er rig på pattedyr som blandt andet aber, myreslugere, jaguarer, hjorte og bæltedyr. Næsten 700 fuglearter er registreret i landet, herunder papegøjer, kolibrier og 50 arter af høge og falke. Der er også mange slanger og padder i Surinam regnskoven. Desværre er både dyr og planter truet af miljøudviklingen.

Den nordlige del af landet består af lavland og langs kysten veksles mellem sandstrande, mangroveskove og sumpmark. I syd ligger en del af Guyanahøjlandet. Klimaet er fugtigt hele året rundt med en konstant temperatur omkring 27 grader.Miljøproblemer i Surinam er skovrydning, og forurening i en del floder på grund af mineaktivitet.

 

Korte fakta

Surinam

Hovedstad:

Paramaribo

Etniske grupper:

Hindustani (lokalt kendt som "østindiske"; deres forfædre emigrerede fra Nordindien i slutningen af det 19. århundrede) 37%, creole (blanding af hvide og sorte) 31%, javanesere 15%, "Maroons" (deres afrikanske forfædre blev bragt til landet i det 17. og 18. århundrede som slaver) 10%, amerikansk indianere 2%, kinesere 2%, hvide 1%, andre 2%

Sprog:

Hollandsk (officielt), engelsk (alment talt), Sranang Tongo (Surinamese, nogen gange kaldet Taki-Taki, er et indfødt sprog, talt af creolerne), (af meget af den yngre befolkning tales lingua franca blandt andre), caribisk Hindustani (en dialekt af Hindi), javanesisk

Religion:

Hindu 27.4%, protestanter 25.2% (hovedsageligt moravianere), romersk katolske 22.8%, muslimer 19.6%, naturreligioner 5%

Population:

548 456

BNI per citizen:

16 970 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017