Hopp til innhold

Taiwan

Den kinesiske provins Taiwan

Den kinesiske provins Taiwan er en af de økonomiske og teknologiske succeser i Asien. Landet løsrev sig fra det kinesiske fastland i 1949, men er kun anerkendt af nogle få lande, og er ikke medlem af FN.

Sidst opdateret 19.11.2016

Geografi og miljø

Mere end halvdelen af ​​Taiwan er dækket af tæt skov. Det meste af denne skov vokser på østlige del af øen, i de tyndt befolkede bjergområder. I vest ligger frugtbare slette områder, hvor en masse af landbruget findes. De fleste af landets naturlige havne findes på vestkysten og det er også her at næsten 90 procent af befolkningen bor. Taiwan ligger mellem to klimazoner og der er store forskelle mellem nord og syd. Længst mod nord er tempereret klima, med milde vintre og varme somre, mens den sydlige del har tropiske forhold med høje temperaturer hele året rundt.

Landet har længe lidt under syreregn på grund af luftforurening. Dette skyldes emissioner fra landets egen industri, og emissioner fra det kinesiske fastland. Syreregn har ødelagt mange landbrugsområder. Taiwan mangler ordentlige faciliteter til rensning af spildevand og forurenet vand er et stort problem, især i landdistrikterne.

Historie

Der har boet kinesere i Taiwan siden middelalderen, men øen blev først en del af Kina i slutningen af ​​1600-tallet. Taiwan forblev en kinesisk provins i mere end 200 år. I 1895 blev øen afstået til Japan som en del af forliget efter krigen mellem Kina og Japan. I henhold til japanske regler moderniseredes Taiwan i en meget kort tid, og fik elektricitet, ordentlige veje og industri. Efter Anden Verdenskrig, blev Japan tvunget til at give Taiwan tilbage til Kina. Overtagelsen fandt sted, samtidig med borgerkrigen mellem kommunister og nationalister i Kina. Krigen havde en afgørende indflydelse på Taiwan. I 1949, flygtede det kinesiske nationalistiske parti til øen, og erklærede sig Kinas legitime regering, under navnet Republikken Kina. I perioden 1949-1971 var Republikken Kina anerkendt af det internationale samfund som Kinas reelle regering. Siden 1971 og frem til i dag, har FN og de fleste af verdens lande anerkendt Folkerepublikken Kina på fastlandet som repræsentant for Kinas befolkning. Taiwan var en etpartistat under nationalistpartiets kontrol, indtil 2000, da oppositionspartiet Demokratisk Folkeparti vandt præsidentvalget.

Samfund og politik

Det taiwanske samfund har i årevis været præget af splittelsen mellem taiwanere og kinesere. Flere taiwanere kæmpede på Japans side i Anden Verdenskrig og var stærkt imod det kinesiske nationalistpartis ankomst i 1949. Nationalisternes ophold på Taiwan skulle være midlertidig, indtil de vendte tilbage til fastlandet og tog magten i hele Kina. Indtil midten af ​​1980'erne, blev landet regeret som et militærdiktatur. Taiwans kultur og identitet var stærkt undertrykt til fordel for kinesiske traditioner. Ingen andre partier blev tilladt og mange politiske aktivister blev forfulgt og henrettet. I begyndelsen af ​​1990'erne begyndte en gradvis reduktion af etpartisystemet og et stigende antal oppositionspartier blev grundlagt. I 2000 blev Chen Shui-bian fra Det Demokratiske Folkeparti valgt som Taiwans første præsident fra et andet parti end nationalistpartiet. I dag forsøger Taiwan at skabe sig en identitet, der er uafhængig fra Kina. Flere og flere skoler underviser på taiwansk og historiebøgerne indeholder nu både Taiwans og Kinas historie.

Den største politiske skillelinje i landet står fortsat mellem dem som vil løsrive sig fra Kina og blive en selvstændig stat, og dem som ønsker at være forenet med Kina. De sidste år er landets forhold til Kina blevet noget bedre. Præsidenten vælges direkte hvert fjerde år, og kan sidde i to perioder. Oveni findes de fem "yuan": Parlamentet er lovgivende yuan, mens regeringen er udøvende yuan. Der findes en juridisk yuan som fungerer som domstol, en kontrol-yuan som gransker statens arbejde, og en undersøgende yuan som prøver udnævnelser af tjenestemænd.

Økonomi og handel

Taiwan oplevede en kolossal økonomisk udvikling i tiden efter anden verdenskrig og er i dag blandt de rigeste lande i Asien. Indenfor de seneste 50 år er bruttonationalproduktet (BNP) mere end det tidobbelte og landbruget er blevet erstattet med avanceret produktion. Et lille hjemmemarked har tvunget landet til at investere massivt i eksporten. Stigningen kom fordi regeringen investerede kraftigt i at producere visse varer som f.eks. Taiwan kunne tilbyde billigere på verdensmarkedet end noget andet land, såsom tekstiler og fødevarer. Landets beliggenhed gjorde det til en ideel handelspartner for lande som Japan og USA. Taiwan har formået at holde trit med udviklingen i verdenshandelen, både med hensyn til tungindustrien i 1970'erne, og computerteknologien i 1990'erne. Regeringen har længe styret store dele af økonomien, men har for nylig afleveret mere og mere til markedskræfterne. Taiwan producerer i øjeblikket en utrolig mangfoldighed af højteknologiske varer til eksport, fra biler og legetøj til bærbare computere og sko.

Korte fakta

Taiwan

Hovedstad:

Taipei

Etniske grupper:

Taiwanere 84 %, kinesere 14 %, urbefolkning 2 %

Sprog:

Mandarin, taiwansk

Religion:

Buddhister / taoister 93 %, kristne 5 %. andre / uspecificeret 2 %

Population:

23 427 785

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017