Hopp til innhold

Trinidad og Tobago

Trinidad og Tobago fandt olie allerede i 1910. Det har gjort landet til et af de rigeste og mest industrialiserede i Caribien.

Sidst opdateret 08.06.2011

Geografi og miljø

De to øer Trinidad og Tobago (T & T) er placeret lige ud for Venezuelas kyst. Det nordlige Trinidad er domineret af bjergkæden” Northern Range”, med toppe på op til 940 meter. Det barske landskab i Trinidad og Tobago er en fortsættelse af denne bjergkæde. Ellers består Trinidad, som er den største ø, hovedsageligt af lavland, med lange hvide sandstrande langs kysten. I sydvest ligger den enorme asfaltsø ”Pitch Lake”, der er verdens største reservoir af asfalt. Tropisk regnskov, dækker en tredjedel af øerne, der er beliggende i udkanten af ​​orkanbælterne, og derfor ikke er så udsat for ødelæggelser.

Miljøproblemer på T og T er forurening af ​​vandet på grund af kemikalier fra landbruget, industriaffald og udledning af urenset spildevand. Der er også lejlighedsvis problemer med oliespild og forurening fra olie-sektoren. T og T har også problemer der relaterer sig til skovrydning og jorderosion.

Historie

Da Columbus kom til øerne i 1498, var der flere arawakstammer på Trinidad, mens Tobago var ubeboet. I 1532 blev der oprettet sukkerplantager og der blev udnævnt en spansk guvernør. Den indianske befolkning blev hurtigt udslettet, og der blev derfor fragtet slaver til øen, for at overtage arbejdet på plantagerne. Spanien overgav kolonien Trinidad til den britiske flåde i 1797, og øen blev formelt briternes i 1802. I 1814 overtog Storbritannien Tobago, efter at den havde skiftet mellem koloniherrer oftere end nogen anden ø i Caribien. Trinidad og Tobago blev slået sammen til én koloni i 1899.

Plantagearbejdet blev hårdt ramt af forbud mod slaveri, der blev starten på stor import af arbejdskraft fra Indien. Så tidligt som i 1910 blev olie opdaget, hvilket har gjort T og T til et af de rigeste lande i Caribien. I 1945 fik øerne selvstændighed og de opnåede uafhængighed i 1962.

Samfund og politik

De politiske skel i T og T har traditionelt fulgt etniske skillelinjer, hvor dem med afrikanske rødder har stemt konservativt på People's National Movement (PNM). PNM har haft stor indflydelse i T og T, og havde samme premierminister fra uafhængighed til 1981. I 1970’erne var den amerikanske Black Power bevægelse forholdsvist stærk. Opposition United National Congress (UNC) har traditionelt været for den indiske herkomst, der er færre og i stigende grad opholder sig på landet og arbejder med landbrug. Det politiske billede har ændret sig noget i de seneste år, hvor blandt andet nye partier er kommet til.

T og T er ellers kendt for sit karneval og betragtes som fødestedet til instrumentet steelpan og calypso. Omkring 96 % af befolkningen bor på Trinidad. Vold og bandekriminalitet relateret til narkotika har i de seneste år sejlet op som et alvorligt problem for T og T, noget som gjorde, at de for nylig, trods internationale protester, genindførte dødsstraffen.

Økonomi og handel

Olie blev fundet i T og T tilbage i 1910, og landet har traditionelt haft en stærk økonomi. Det blev tidligere antaget, at oliereserverne vil være udtømt omkring 2005, men nye fund af olie og naturgas har givet ny vækst. T og T har haft en stærk statskontrolleret økonomi, men fra 1980'erne, havde de økonomiske problemer på grund af faldende priser på olie og var nødt til, gennem Den Internationale Valutafond (IMF), at gennemføre en privatisering af økonomien. Dette havde den ønskede effekt på den økonomiske vækst, men som i mange andre lande fandt det sted på bekostning af den sociale udvikling, og andelen af ​​fattige er steget. T og T har haft en stærk økonomisk vækst i 00'erne.

Turismen er også en industri, der har været stigende, og servicesektoren bidrog i 2004 med næsten halvdelen af ​​BNP og beskæftigede næsten to tredjedele af den arbejdende befolkning. 400 000 turister besøger T & T årligt.

T og T er nummer 59 af 169 i FN’s indeks over menneskelig udvikling (2010)

Korte fakta

Trinidad og Tobago

Hovedstad:

Port of Spain

Etniske grupper:

Indere 40 %, Afrikanere 37.5 %, blandet 20.5 %, andet 1.2 %, uspecificeret 0.8 %

Sprog:

Engelsk (officielt), Caribisk Hindustani (en Hindi dialekt), fransk, spansk og kinesisk

Religion:

Romersk katolsk 26 %, Hindu 22.5 %, Anglikansk 7.8 %, Baptist 7.2 %, Pentecostal 6.8 %, Muslim 5.8 %, Seventh Day Adventist 4 %, andre kristne 5.8 %, andet 10.8 %, uspecificeret 1.4 %, ingen 1.9 %

Population:

1 346 697

BNI per citizen:

32 597 PPP$

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017