Hopp til innhold

Ungarn

Den ungarnske republik

Ungarn er en indlandsstat i Mellem-Europa. Landet er medlem i både EU og NATO.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Floden Donau deler Ungarn i to, og udgør sammen med Tisza landets hovedfloder. Ungarn har også flere store søer, som for eksempel Balatonsøen, som er Mellemeuropas største ferskvandssø. Størstedelen af ladnet har slettelandskab, men med højlandsområder i øst, midten og i nord. Ungarn har 3 hovedregioner. På Donaus østside ligger den store slette eller Alföld, og på vestsiden ligger den lille slette eller Kis-Alföld, samt de nordlige bjergområde, som strækker sig helt til Karpaterne. Den store slette omfatter over halvdelen af Ungarns areal. Landet med sine store sletter og lave bakker et velegnet til landbrug. Ungarn har et kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre. Særlig på den store slette oplever man hårde vejrforhold som hede somre, kolde vintre og kun en smule nedbør. Landets største miljøproblem er forurening. I 80erne begyndte landområderne at vise tegn på forurening, på grund af brug af sprøjtemidler i landbruget og industriel forurening.

Earth Ecoprint

1.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Ungarn, ville vi behøve 1.6 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Det nuværende Ungarns område har en lang historie og har været beboet af mange folkeslag og erobret af blandt andet Romerriget. Senere, i 400-tallet blev det erobret af hunnerne og deres leder Attila. Navnet Ungard stammer fra middelalderen, da ungarere og madjarer, som var halvnomadiske, ankom til området fra det nuværende Rusland. Året 896, da madjarene kom til området, anses af ungarerne som erobringen af hjemlandet. Det ungarnske kongerige blev først født i år 1001, da Ungarns første konge, den hellige Stefan, blev kronet. Han indførte kristendom i landet. Rigets storhedstid var i 1300- og 1400-tallet. Som følge af det Osmanniske krige blev landet delt i tre dele, hvilket varede til 1600-tallet. Habsburgerne forenede området i slutningen af 1600-tallet. Ungarerne prøvede at opnå national selvstændighed og gjorde oprør i 1848. I 1867 blev det østig-ungarnske dobbeltmonarki dannet. Drabet på den østrigsk-ungarnske tronfølger i 1914 førte til udbruddet af Første Verdenskrig, som landet tabte og førte til, at dobbeltmonarkiet gik i opløsning. Ungarn deltog i Anden Verdenskrig på tysk side, og blev efter krigen besat af Sovjetunionen, som indsatte et Moskva-venligt regime, som styrede landet diktatorisk frem til Sovjetunionens fald i 1989. Et folkeroprør, som brød ud i 1956, blev slået hårdt ned af sovjetiske tropper. 

Samfund og politik

Ungarn var det første ladnet i det socialistiske Øst-Europa, som gik over til demokrati. Overgangen begyndte som følge af demonstrationer i 1988. Der blev åbnet for et pluralistisk system med flere politiske partier, frie fagforeninger og andre organisationer, og i oktober 1989 blev kommunistpartiet opløst. Jerntæppet, pigtrådshegnet mellem Ungarn og Østrig blev fjernet og østtyske borgere fik fri rejse gennem Ungarn til Østrig og Vest-Tyskland, hvilket bidrog til det østtyske kommunistregimes sammenbrud. I 1990 blev der afholdt frie valg i Ungarn. Ungarn er en demokratisk republik med en præsident som statsoverhovede. Præsidenten vælges af parlamentet for fem år ad gangen og har en hovedsageligt ceremoniel rolle. Parlamentet består af 386 medlemmer, som vælges hvert fjerde år. Den reelle udøvende myndighed ligger hos statsministeren og regeringen. De dominerende politiske partier i ungarnsk politik er det socialdemokratisk parti og den højreorienterede borgeralliance.

Økonomi og handel

Ungarn gik i 1990erne gennem en hurtig forandring fra planøkonomi og markedsøkonomi. Reformer blev indført, myndighederne overførte statsejede virksomheder til den private sektor og betalte af på statsgælden. Reformerne medførte en stærk økonomisk vækst og en hurtig forbedring af levestandarden. Landet blev medlem af EU i 2004. Ungarn har en lang tradition som landbrugsland, men har længe været præget af en overgang til industri og servicesektoren. I 2006 var 31,2% var den arbejdende befolkning beskæftiget inden for industri og råstofudvinding. 65,1% inden for servicesektoren og 3,7 inden for landbrug. Landet har blandt andet investeret i bilproduktionen, vedvarende energi, turisme og informationsteknologi. Ungarn blev hårdt ramt af den globale finanskrise i 2008.

Korte fakta

Ungarn

Hovedstad:

Budapest

Etniske grupper:

Ungarere 92.3%, rom- folk (sigøjnere) 1.9%, andre eller ukendt 5.8% (2001)

Sprog:

Ungarsk 93.6%, andet eller uspecificeret 6.4% (2001)

Religion:

Romersk katolske 51.9%, kalvinister 15.9%, lutheranere 3%, græsk katolske 2.6%, andre kristne 1%, andre/uspecificeret 11.1%, ikke tilknyttet et trossamfund 14.5% (2001)

Population:

9 911 396

Government:

Demokratisk republik

BNI per citizen:

25 582 PPP$

Lokaliteter

Gabcikovo

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017