Hopp til innhold

Vatikanstaten

Vatikanstaten er Europas sidste absolutte monarki og verdens mindste lande. Paven er landets øverste chef og også leder af den romersk-katolske kirke.

Sidst opdateret 25.09.2016

Geografi og miljø

Vatikanstaten er verdens mindste land og ligger i Rom, Italiens hovedstad. Landet består af et par bygninger på floden Tiberen, udover nogle kirker og administrationsbygninger i og uden for Rom. Pavens sommerresidens i Alban bjergene er også betragtet som en del af Vatikanet. Landet har et typisk middelhavsklima med milde, våde vintre og varme tørre somre. Vatikanstaten har de samme problemer med luft- og vandforurening som Rom. I 2007 besluttede Vatikanet at blive verdens første kuldioxid neutrale land. Dette vil de opnå ved at plante en skov i Ungarn.

Historie

Vatikanstaten er alt der er tilbage af den tidligere pavelige stat, der eksisterede i og omkring Rom fra det fjortende til det nittende århundrede. Biskopperne havde stor magt i denne periode, og erobrede store områder i Italien. Allerede i 1000-tallet fik biskoppen af Rom titlen Pave, efter det italienske ord »Papa« (far). Han erklærede sig selv som leder af den vestlige kirke. Paver beholdt magten over det sydlige Italien indtil 1860. Så begyndte kong Emmanuel II’s indsats for at samle Italien til ét land. Pave Pius IX ville ikke lade Rom blive en del af Italien og nægtede at opgive magten. I 1871 måtte han betragte kampen som tabt efter en langvarig belejring. Først i 1929 anerkendte Italien Vatikanet som en suveræn stat med paven som overhoved.

Samfund og politik

Vatikanstaten er Europas eneste absolutte monarki. Landets øverste chef er paven, der vælges for livet. Det er kollegiet af kardinaler, som består af alle kardinalerne i den romersk-katolske kirke, som vælger paven. Paven har kontrol over den romersk-katolske kirke og har diplomatiske forbindelser med mere end 100 lande. Pavens regering har siden 1400-tallet været beskyttet af Schweizergarden, som består af medlemmer fra den schweiziske hær. Ansvaret for administrationen af landet ligger hos en særlig kommission af syv kardinaler. Vatikanets vigtigste politiske arbejde er at fremme den romersk-katolske kirkes interesser verden over. Vigtige politiske spørgsmål er religionsfrihed, udviklingsspørgsmål og dialog mellem religioner. Landet er ikke medlem af FN, fordi den romersk-katolske kirke skal være politisk neutral. Siden 1964 har Vatikanet som den eneste uafhængige stat i verden haft status som permanent observatør i FN. Landet har sin egen radiostation og udgiver en daglig avis.

Økonomi og handel

Vatikanstaten er en del af den italienske økonomi, og har intet selvstændigt økonomisk system. Landets indtægter kommer hovedsageligt fra frivillige bidrag og gaver fra romersk-katolske kirker i hele verden. De har deres egen bank til at styre donationerne. Landet tjener også på, at der hvert år kommer millioner af turister til den berømte basilika. Kirken blev bygget i 1506 og 1626 af kendte arkitekter som Michelangelo og Bernini. Besøgende kommer også til Vatikanet, hvor det Sixtinske Kapel (pavens personlige kapel) er placeret. Derudover har landet store indtægter ved at sælge deres egne frimærker, mønter og souvenirs.

Korte fakta

Flagget til Vatikanstaten

Hovedstad:

Vatikanstaten

Etniske grupper:

Italienere og schweizere

Sprog:

Latin, italiensk (tjenestesprog)

Religion:

Romersk-katolsk kristendom

Population:

800

Government:

Absolut monarki

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017