[[suggestion]]
Antigua og Barbuda
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Saint John

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 91%, afrikansk+europæisk oprindelse 4.4%, europæisk oprinnelse 1.7%, andre 2.9% (2001)

Sprog

Engelsk (offiiscelt), lokale dialekter

Religion

Protestanter 76.4%, romerskkatolske 10.4%, andre kristne 5.4%, andre 2%, andre/uspesifiseret/ingen 5.8% (2001)

Befolkningtal

103 050

Styreform

Konstitutionelt monarki

Areal

440 km2

Valuta

Østkaribisk dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

22 661 PPP$

Nationaldag

1. november

Andre landesider

Geografi

Antigua og Barbuda er en østat bestående af tre øer i den østlige del af Det Caribiske Hav. Landets areal er 440 kvadratkilometer. Den tredje ø udover Antigua og Barbuda er Redonda, en meget lille og ubeboet ø formet som en skarp klint. Antigua er en kalkstensø, og øen rejser sig kun nogle få meter og havets overflade. Barbuda er en flad koralø, hvor der vokser meget skov.

Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Gennemsnitstemperaturen er 24 grader i januar og 29 grader i juli. Øerne bliver fra tid til anden ramt af tropiske orkaner, og det regner mest mellem september og november.

Earth Earth Ecoprint

2.3 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Antigua og Barbuda, ville vi behøve 2.3 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie


Christoffer Columbus ankom til øerne i 1493. Han gav øen Antigua navnet Santa Marie de la Antigua. Øerne havde allerede været beboet i 4000 år på det tidspunkt. Først blev de beboet af arawakere fra Venezuela og senere af caribiere. Englænderne ankom til øerne i 1632, hvorfra de handlede med slaver sejlet dertil fra Afrika. Under det engelske herredømme blev samfundet opretholdt med slavernes arbejdskraft. Selvom slaveriet blev afskaffet i 1834, overlevede samfundet indtil anden verdenskrig. De tidligere slaver arbejdede fortsat hårdt på sukkerplantager og fik meget lav løn for arbejdet. I 1939 blev landets første fagforening grundlagt, hvilket forbedrede arbejdernes levevilkår. Antigua og Barbuda blev selvstændigt i 1981 - landets overhoved er dog forsat Storbritanniens monark. 

Landets arbejderparti vandt valget i 1951 og har siden, med undtagelse af årene 1971-76, haft flertallet i parlamentet frem til 2004. Statsminister Vere Bird (embedsperiode 1981-94) og hans familie blev anklaget for korruption og våbensmugling til Colombia. Skandalerne forårsagede store demonstrationer. Efter urolighederne i 1990'erne tabte Arbejderpartiet magten til Det forenede Fremskridtsparti (UPP) ved valget i 2004. Familien Birds tid ved magten var ovre, og UPP dannede regering med Barbadufolkebevægelsen med Baldwin Spencer som statsminister. Han blev genvalgt i 2009.

I den senere tid er der sket en stigning af narkotikahandel og kriminalitet i landet. Regeringen har forsøgt at bekæmpe problemet med strengere lovgivning og højere straffe. Efter Arbejderpartiets historiske nederlag i 2004, kom partiet tilbage til regeringsmagten ved valget d. 13. juni 2014 med en stor valgsejr. Regeringen blev da dannet med Gaston Browne som stats- og finansminister. Partiet vandt valget med løfter om at forbedre landets økonomi, at lokke flere udenlandske investeringer til og øge turismen i landet.

Samfund og politik

Antigua og Barbuda er et konstitutionelt monarki, og som medlem af Commonwealth er den Britiske monark statsoverhoved. Hendes repræsentant i østaten er generalguvernør Sir James Carlise. Den udøvende magt ligger hos regeringen og den lovgivende magt ligger hos de to kamre i parlamentet. Siden 1949, har Antiguas arbejderparti (ALP) været det dominerende politiske parti. Partiet blev stiftet af Sir Vere Cornwell Bird. Bird regnes som nationalhelt, fordi han bidrog til landets løsrivelse fra det britiske herredømme. Bird var statsminister fra 1981 til 1994. Hans søn, Lester Bird, blev efterfølgende valgt til landets statsminister i perioden fra 1994 til 2004. I 2004 sluttede Bird-familiens tid ved magten, da oppositionspartilederen Baldwin Spencer blev valgt til statsminister.

Antigua og Barbuda regnes som værende en af de mere velfungerende østater i Caribien. Langt størstedelen af befolkningen bor på Antigua, hvorimod der kun bor et par tusinde mennesker på Barbuda. Levestandarden er generelt set højere i Antigua og Barbuda end i mange af nabostaterne. Alligevel er der stor forskel på rig og fattig. I 2006 blev 1/5 af landets befolkning regnet som fattige. Blandt de, som er dårligst stillede, er familier uden adgang til rent vand og sanitære anlæg.

Den arbejdende befolkning har flere velfærdsgoder, i form af pensionsordninger og sygeløn, men de som står uden for arbejdsmarkedet har få eller ingen støtte. Narkotikamisbrug er et stort problem i landet, der er placeret langs smuglerruten fra Syd- og Mellemamerika til Europa og USA.

Økonomi og handel

Den vigtigste næringsvej for Antigua og Barbuda er turisme. Det har været landets hovedindtægtskilde siden 1960'erne, og udgør halvdelen af landets BNP. Sukkerindustrien, som tidligere var landets vigtigste indtægt, har mistet sin betydning på grund af nedgang i sukkerpriserne på verdensmarkedet. Turisterne lokkes af det tropiske klima og de flotte badestrande på øerne, noget som har bidraget til, at østaten er blevet et stoppested for luksuriøse krydstogtskibe fra USA.

Antigua og Barbuda har været kendt som et sted for tvivlsomme finansielle tjenester: gamblingsteder på internettet har sit hjemsted her, og andre investorer har også flyttet penge gennem østaten. Antigua var længe stemplet som skurken i regionen, når det gjaldt hvidvaskning af penge, men efter målrettede tiltag erklærede det internationale kontrolorgan i 2001, at landet samarbejder fuldt ud i denne kamp. Landets økonomiske omdømme fik sig et slag i 2009, da landets største investor, en millionær fra Texas, blev tiltalt for bedrageri.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Antigua og Barbuda på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet