[[suggestion]]
Barbados
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Bridgetown

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 93%, europæisk oprindelse 3.2%, afrikansk+europæisk oprindelse 2.6%, øst-indere 1%, andre 0.2% (2000)

Sprog

Engelsk

Religion

Protestanter 63.4% (anglikanere 28.3%, pinsevenner 18.7%, metodister 5.1%, andre 11.3%), romersk- katolske 4.2%, andre kristne 7%, andre 4.8%, ingen/uspecifiseret 20.6% (vurdering fra 2008)

Befolkningtal

287 482

Areal

430 km2

Valuta

Dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

18 065 PPP$

Nationaldag

30. november

Andre landesider

Geografi

Barbados er en lille østat, som ligger mellem det Caribiske Hav og Atlanterhavet, cirka 435 kilometer nordøst for Venezuela. Den ligger for sig selv, øst for de andre caribiske øer. Barbados er arealmæssigt verdens 14. mindste stat. På det bredeste punkt er øen 23 kilometer, og på sit længste punkt er den 34 kilometer. Barbados er en relativt flad ø, men i indlandet findes der højlandsplateauer. Koralrev omringer øens smukke sandstrande. Barbados er for det meste skånet for orkaner og tropiske storme i og med, at den ligger langt øst i Atlanterhavet og dermed akkurat uden for orkanbæltet. Klimaet er tropisk med regn fra juni til oktober. Tre århundreder med sukkerindustri har ført til, at det er meget lidt skov tilbage på øen – kun cirka 12% af landets areal er skov.

Earth Ecoprint

2 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Barbados, ville vi behøve 2 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Portugisiske sømænd kom til øen på 1500tallet. Øen var da ubeboet, men har tidligere sandsynligvis været beboet af caribiere og arawak-indianere. Omkring 2000 migranter fra England bosatte sig på øen i 1620erne og øen blev erklæret en britisk koloni. Slaver fra Afrika blev bragt til Barbados for at arbejde på de mange sukkerplantager. De sidste slaver blev frigjort i 1838. Allerede i 1639 blev der oprettet et parlament på øen, som medførte mere selvstyre, og i 1966 blev øen en uafhængig stat i det britiske Commonwealth. 

Samfund og politik

Barbados er en uafhængig stat indenfor Commonwealth, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier. Statsoverhovedet er den britiske monark, dronning Elisabeth II, som er repræsenteret på øen af en generalguvernør. Den udøvende magt ligger hos regeringen, som er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som har to kamre. Politikerne bliver valgt ved en direkte folkeafstemning. Efter Barbados selvstændighed har to store partier domineret politikken og skiftevis haft magten; Det demokratiske arbejderparti (DPL) og Barbados arbejderparti (BLP). Der har ikke været de store forskelle i den politik, de har kørt. Begge partier har gennemført forskellige reformer og i dårlige tider været nødsaget til at spare. Fra årtusindskiftet er det lykkes Owen Arthus fra BLP at nedbringe arbejdsløsheden og forbedre landets økonomi. Han er blevet populær hos folket, fordi han også har formået at styrke den nationale identitet – blandt andet med indførelsen af nye højtider og nationalsymboler. DLP har regeret landet siden 2008 – og i 2013 lykkedes det partiet med en lille margin at beholde regeringsmagten med Freundel Stuart som regeringsleder. De mest centrale diskussionsemner i politikken har været de høje leve- og boligomkostninger.

Indbyggerne er for det meste efterkommere af afrikanske slaver bragt til øen for at arbejde på sukkerplantager. Befolkningstætheden er blandt de højeste i verden. Politisk og økonomisk stabilitet har givet en forholdsvist høj levestandard. Barbados har et af de højeste BNP per indbygger i Caribien – og har endvidere et godt udviklet sundheds- og uddannelsessystem. Kriminalitet, narkotikahandel og vold mod kvinder er desværre også kendte problemer. Og selvom antallet af mord er blandt de laveste i Caribien, er antallet stadig dobbelt så højt som i USA.

Økonomi og handel

Barbados er blandt Caribiens mest velstående stater. Landets økonomi har traditionelt været baseret på sukkerproduktion, men fra den første del af 1970erne blev turismen den vigtigste indtægtskilde. Turismen står for mere end halvdelen af landets indtægter, og hvert år besøges Barbados af langt flere turister, end der er lokale indbyggere. Størstedelen af turisterne kommer fra USA. Efter terrorangrebene i september 2001 rejste færre turister fra USA, og det førte til nedgang i landets økonomi. Finansielle tjenester er også en vigtig del af økonomien, og flere internationale banker holder til på øen. Øen er også kendt for sin romproduktion. Både sukkerindustrien og turismen er sæsonpræget, hvilket periodevis fører til stor arbejdsløshed og at mange barbadier tager til udlandet efter arbejdet.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Barbados på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet