[[suggestion]]
Chile
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Santiago

Etniske grupper

Europæisk og europæisk-indiansk oprindelse, mestis 88,9%, mapucher 9,1%, aymara 0,7%, andre urfolk 1%, uspecificeret 0,3% (2012)

Sprog

Spansk, mapudungun, tysk, engelsk

Religion

Katolikker 66,7%, evangelisk kristne 16,4%, andre 4,5%, ikke religiøse 11,5%, uspecificeret 1,1% (2012)

Befolkningtal

18 197 209

Styreform

Republik

Areal

756 096 km2

Valluta

Chilensk peso

Bruttonationalindkomst per indbygger

23 194 PPP$

Nationaldag

18. september

Andre landesider

Geografi

Hvis man ser bort fra størrelsen, er Chile meget lig Norge med sit smalle og langstrakte landskab. Den imponerende længde på 4 200 km betyder, at Chile byder på ekstreme klimatiske variationer. Mod nord er verdens tørreste område - Atacama ørkenen. Klimaet i den sydlige del, derimod koldt og regnfuldt, og naturen ligner den, vi har i Skandinavien. Her er områder med skove, fjorde, søer og kystnære øer. Chile har flere aktive vulkaner, men har for nylig fået international opmærksomhed for det kraftige jordskælv, der ramte landet 27. februar 2010. Bortset fra de store materielle skader jordskælvet påførte Chile, har landet en veludviklet infrastruktur. I løbet af de seneste ti år har Chile haft stor succes i lakseopdræt. Desværre har industrien haft en negativ effekt på miljøet. Udledning af kemikalier og næringsstoffer fra planterne er blevet et stort problem for dyrelivet og vandkvaliteten.

Earth Earth Ecoprint

2.2 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Chile, ville vi behøve 2.2 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Med Andesbjergene som en barrikade, sørgede naturen for at isolere indianerne i Chile fra resten af verden i lang tid, og landet var tyndt befolket. I 1530 ankom spanierne til området, og i 1541 grundlagde Pedro de Valdivia byen Santiago. Først i 1818 blev Chile uafhængigt. Det var begyndelsen på en lang demokratisk æra, der varede indtil 1973 med undtagelse af to perioder med anarki i 1830'erne og 1930'erne. I 1970 blev den socialistiske Salvador Allende valgt som leder i Chile. Han var præsident indtil kuppet i 1973 ledet af general Augusto Pinochet. Efter 16 års diktatur og undertrykkelse af det chilenske folk, var Pinochet tvunget til at afholde demokratiske valg. I 1990 måtte diktatoren vige for demokratiet. Patricio Aylwin overtog ledelsen af landet, hvilket blev begyndelsen til en ny æra for Chile. Aylwin havde været leder for kristendemokraterne ved kuppet i 1973, da partiet opfordrede militæret til at gribe ind mod Allende.

Aylwin var præsident op gennem 90’erne, og sørgede for at brudene på menneskerettighederne under Pinochet blev efterforsket. I 2001 vandt socialistpartiets Ricardo Lagos imidlertid valget. I 2006 vandt midt-venstre alliancens kandidat, Michelle Bachalet, og dermed fik Chile sin første kvindelige præsident. Hendes familiebaggrund gjorde hende populær, både hun og hendes far havde oplevet Pinochet-regimets grusomheder på egen krop. Hun er uddannet læge og hun udviste handlekraft både som tidligere sunhedsminister og forsvarsminister. Reglerne gjorde at hun ikke kunne genopstille ved valget i 2009, og i 2010 blev Sebastián Piñera valgt. Han brød midt-venstre alliancens 20 år lange regeringstid. Men i 2014 vendte Bachalet tilbage og vandt, denne gang med en midt-venstre alliancen, som kalder sig for Ny majoritet.

Samfund og politik

I 2005 blev der gennemført store ændringer i Chiles grundlov for at fjerne resterne af militærdiktaturet. Siden da er præsidenten blevet valgt for en fireårig periode uden mulighed for genvalg. Hun/han er stats- og regeringschef, og har ret til at afskedige landets militære ledere. Præsidenten vælger ministrene i sin regering, og den nationale kongres har den lovgivende magt. Landets partier organiserer sig i to valgalliancer efter diktaturets fald: Centrum-venstre alliancen Concertacíon og centrum-højre alliancen Alliancen for Chile. Concertacíon dominerede valgene frem til 2009, da alliancen for Chile overtog. Der er stadig efterforskninger og retsforfølgelser i gang af de personer, der brød menneskerettighederne under militærdiktaturet.

Chile blev valgt ind som medlem af sikkerhedsrådet for to år og havde sin plads indtil udgangen af 2015. Efter demokratiseringerne begyndte i 1990’erne, har Chile landet været aktiv på den internationale politiske arena. Landet er aktiv i forskellige FN-organer og deltager i fredsbevarende operationer. Chile er skeptiske overfor at blande sig i andre landes interne anliggender og er opsat på at bevare staternes suverænitet. Forholdet til nabolandet Argentina har op gennem historien svunget mellem et nært forhold og konflikt. Chile og Argentina deler verdens tredjelængste landegrænse og har ved flere anledninger været i konflikt over hvor grænsen skal gå. De senere år har landene samarbejdet med hinanden, både når det gælder handel og økonomi, politisk udvikling og forsvar. Chile har handelsaftaler med mange lande, blandt andet Kina, Rusland, USA, Sydkorea og EU. Forholdet til Storbritannien har, lige siden Chile blev uafhængigt fra Spanien, været tæt. Chile er Storbritanniens nærmeste allierede i Sydamerika og Storbritannien har haft stor indflydelse på både chilensk kultur og politik. Chile er også en af USAs nærmeste allierede i Sydamerika. Forholdet mellem de to lande er pt. godt, og i 2014 blev Chile tilføjet til gruppen af lande som amerikanske indbyggere kan rejse til som turist eller på forretningsrejse i op til 90 dage, uden at skulle søge visum.

Chile har diplomatiske forbindelser med Syrien og har ambassade i Damaskus. Chile har udtalt at de ønsker at være med til at bidrage til at fredelige forhandlinger kan føre til en fredelig løsning på konflikten i Syrien. Chile ønsker at bruge ICC (den internationale straffedomstol) til at efterforske de forbrydelser, der er fundet sted i Syrien og udtrykte stor skuffelse, da resolutionen som kunne åbne op for dette, blev blokeret af Kina og Rusland i maj 2014. Chile ønsker at finde en løsning for alle berørte af konflikten, uanset hvilken side de står på.

De seneste år har Chile indført nye love til gavn for kvinder og minoritetsgrupper. I 2017 afkriminaliserede regeringen abort og signalerede fremgang inden for kvinders rettigheder. Dog bliver chilenske kvinder i dag stadig mødt med modstand, og det er på trods af loven ikke altid muligt at gennemføre en ønsket abort. Læger kan nemlig på lovlig vis nægte at udføre en abort uden begrundelse, og det er derfor ikke altid muligt at finde en læge, der vil udføre proceduren. Siden genindsættelsen af Sebastian Piñera i 2018, er der blevet arbejdet på nye tiltag, der skal forbedre rettighederne og levestandarderne for minoritetsgrupper, såsom migranter, transkønnede og indfødte. Eksempelvis er det nu muligt for transkønnede officielt at registrere køns- og navneskift, såfremt de er over 14 år.

Økonomi og handel

Chile har en af regionens mest velstyrede og ordentlige økonomier. Siden kolonitiden har landet baseret sig på eksport af råvarer fra landbrug og minedrift. Kobber er den allervigtigste eksportvare, og siden begyndelsen af 1980’erne har Chile været verdens ledende kobberproducent. De sidste år har andre varer dog overtaget dele af kobberets rolle, bl.a. fisk, frugt, vin og træ. Chile klarede sig godt igennem den globale finanskrise i 2009, selvom den økonomiske vækst bremsede lidt. Den velholdte økonomi og reformer i finanssektoren gjorde at Chile i 2010 blev godkendt som medlem i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, som det første sydamerikanske land.

Trods den gode økonomi har arbejdsløsheden været høj. Det kan forklares med at væksten i mineindustrien ikke har gjort at flere mennesker er kommet i arbejde. I stedet er der blevet investeret i avanceret teknologisk udstyr. Nu er arbejdsløshedstallet dog lavere end for bare nogle år siden.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Chile på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Klik på en af tasterne for at få mere information om indikatorerne

 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Bistand modtaget
  69 460 000
  Indikatoren viser offentlig bistand modtaget af et land i millioner 2006-US Dollars.
  Ekstrem fattigdom
  1,3
  Procent
  MPI - Fattigdomsindeks
  Mangler data
  Skala 0-1 (hvor 0 er bedst)
  Andel af befolkningen som lever under national fattigdomsgrænse
  11,70
  procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  IHDI - afslører forskellene
  0,710
  Skala fra 0 til 1 (der 1 er best)
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Befolkning i byområder
  88,9
  Procent
  Befolkning som lever i slum i byer
  9,0
  Procent af bybefolkningen
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  CO2-udslip
  82 563
  Tusind tons
  CO2-udslip per indbygger
  4,69
  Tons CO2 per indbygger
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Landareal lavere end 5 meter over havoverfladen
  0,5
  Prosent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Antal dræbte i væbnede konflikter
  Mangler data
  Antal dræbte pr. 100.000
  Fredsindekset
  1,649
  Skala: 1-5, hvor 1 er bedst og 5 dårligst
  Henrettelser
  Mangler data
  Antall henrettede
  Korruption
  67
  0-100 (der 100 er bedst)
  Politiske rettigheder
  1
  Pressefrihed
  78,92
  Skala hvor 0 er bedst
  Civile rettigheder
  1
  Skala: 1-7 (1 er bedst)
  Sammenbrudte stater
  40,7
  Indeks (0-120)
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Fredsbevarende operationer
  Mangler data
  Antal deltagere i fredsbevarende operationer
  Militærudgifter
  1,9
  Procent av BNP
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Underernæret befolkning
  3,3
  Procent
  Undervægtige børn
  0,3
  Procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Børnedødelighed
  7
  Antal per 1000 levendefødte
  Fertilitet
  Mangler data
  Antal børn per kvinde
  Udbredelse af HIV (15-49 år)
  0,3
  Procent
  Forventet levealder
  79
  Antal år
  Malariaspredning
  Mangler data
  Antal tilfælde per 100 000 indbyggere
  Svangerskabsrelateret dødelighed
  26
  Dødsfald pr. 100.000 levendefødte
  Spædbørnsdødelighed
  5
  Antal pr. 1.000 levendefødte
  Fødsler blandt unge kvinder (15-19 år)
  41
  Levendefødte pr. 1.000 kvinder (15-19 år)
  Tuberkulosetilfælde
  17
  Tilfælde pr. 100.000 indb.
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Læse- og skrivefærdighed blandt unge
  99,4
  Procent
  Alfabetisme
  96,9
  Procent
  Antal år i skole
  13
  År
  Andelen af børn i grundskolen
  94,8
  Procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Ligestilling - Indeks for skævfordeling mellem køn
  0,322
  Skala: 0-1 (Hvor 0 er størst ligestilling mellem mænd og kvinder)
  Ligestilling på arbejdsmarkedet
  41,5
  Procent
  Ligestilling i landets ledelse
  15,83
  Procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Adgang til rent vand
  98,2
  Procent
  Adgang til gode sanitære forhold
  85
  Procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Atomkraft
  Mangler data
  millioner kilowatt-timer (kWh)
  Strømforbrug pr. indbygger
  3 912
  Kwt per innbygger
  Adgang til strøm
  100,0
  Prosent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Arbejdsløshed blandt unge
  17,7
  Procent
  Ledighed
  7,2
  Prosent
  Bruttonationalprodukt
  277 075 944 402
  PPP-dollar
  BNP per indbygger
  15 346
  US Dollar
  Primære erhverv
  4
  Procent
  Sekundære erhverv
  30
  Procent
  Tertiære erhverv
  62
  Procent
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Andel af individer som bruger internettet
  82,3
  Brugere pr. 100 indbyggere
 •  

  Chile

  Enhed

  Vis graf

  Asylansøgere efter ankomstland
  573
  Personer
  Befolkningstal
  18 197 209
  antal indbyggere
  Flygtninge, efter oprindelsesland
  856
  Personer
  Flygtninge, efter ankomstland
  10 346
  Personer
  HDI - indeks for menneskelig udvikling
  0,752
  Skala: 0-1 (hvor 1 er bedst)
  Internt fordrevne
  Mangler data
  Internt fordrevne
  Forventet levealder for kvinder
  82
  År
  Forventet levealder for mænd
  76
  År
  Globalt lykkeindeks
  6,44
  Skala: 1-10 (10 er bedst)