[[suggestion]]
Colombia
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Bogota

Etniske grupper

Europæisk og indiansk oprindelse. Mestis 58%, europæisk oprindelse 20%, europæisk+afirkansk oprindelse 14%, afrikansk oprindelse 4%, afrikansk indiansk oprindelse 3%, indiandere 1%.

Sprog

Spansk (officielt)

Religion

Romersk-katolseke 90%, andre 10%

Befolkningtal

46 295 000

Styreform

Republik

Areal

1 141 750 km2

Valuta

Colombiansk peso

Bruttonationalindkomst per indbygger

14 154 PPP$

Nationaldag

20. juli

Andre landesider

Geografi

Colombia er det eneste land i Sydamerika med en kyststrækning til både Stillehavet og det Caribiske hav. Ved grænsen til Ecuador opdeles Andesbjergene i tre bjergkæder. To af dem vil fortsætte parallelt nord til det Caribiske hav, mens den tredje er i nordøstlig retning. Mellem bjergkæderne løber floderne Magdalena og Cauca gennem frodige dale, hvor de fleste mennesker bor. På en af de plateauer i den østlige bjergkæde er hovedstaden Bogota. I Colombia er der jævn temperatur hele året. Det vil være køligere med højden, og der er evig sne på 4500 meter. Landet ligger på grænsen mellem to kontinentalplader, hvilket betyder, at det ofte er jordskælv og vulkanudbrud. Næsten halvdelen af Colombia er dækket af skov, og skovrydning fører til flere af landets problemer. Mange arter er blevet truet, og jorderosion påvirker store dele af landet. På grund af overforbrug af pesticider, dårlig jord- og vandkvalitet.

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Colombia, ville vi behøve 1.1 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Arkæologiske fund tyder på, at Colombia var beboet allerede for 13 000 år siden. Indianerne drev tidligt avancerede landbrug med brug af blandt andet kunstvanding. Inkariget omfattede ikke Colombia, men også her udviklede indianerne komplekse politiske systemer tusind år f.Kr. I 1499 kom spanske erobrere til Colombia, og grundlagde landets første by, Santa Marta, i 1525. Colombia blev Spaniens største kilde til guld, og Cartagena blev hurtigt en af de vigtigste havne i det spanske imperium. Fordi den spanskfødte og sydamerikanskfødte havde forskellige rettigheder, steg de politiske spændinger i samfundet. Modstanden mod Spanien var stor, og med hjælp fra frihedshelten Simón Bolívar opnåede Colombia uafhængighed i 1819. Siden var konflikter mellem de liberale og de konservative. Først ved militærkup i 1953, begyndte de at samarbejde, og fra 1957 delte de magten i 20 år. I dette politiske samarbejde blev de venstreorienterede udeladt, hvilket førte til dannelsen af guerillabevægelser. 40 år med våbnet konflikt mellem guerillagrupper, hæren, paramilitære højreorienterede grupper og narkotikanetværk har præget landets moderne historie.

Samfund og politik

Colombia er en republik, hvor præsidenten er den udøvende magt, mens kongressen er den lovgivende magt. Grundloven siger, at indbyggernes menneskerettigheder skal beskyttes, men under borgerkrigen er der blevet begået grove overgreb fra alle parter i konflikten. Colombia har haft civilt styre længere end de fleste latinamerikanske lande. I tiden efter samarbejdet med de konservative, har de liberale stort set siddet på magten. Da den nye grundlov trådte i kraft i 1991 kunne flere mindre partier stille op til valg i kongressen. Efter årtusindskiftet er volden i Colombia aftaget noget. Flere af de paramilitære grupper er blevet afvæbnet, og landet s præsident har ført til en streng politik mod guerillagrupperne. Alligevel er Colombia fortsat det land i verden, som har flest børnesoldater, og flest interne flygtninge.

I  2010 begyndte forhandlingerne mellem præsidenten og FARC-guerillaen frem mod en fredsaftale. I september 2016 blev aftalen underskrevet, som har til formål et stoppe verdens længste pågåede væbnede konflikt. En statslig udredning fra 2011 meldte at næsten 220000 mennesker er blevet dræbt i konflikten siden 1959, hvoraf 80% var ubevæbnede civile. Colombia er det land i verden med flest interne flygtninge efter Syrien. Præsident  Juan Manuel Santos fik Nobels fredspris i 2016 for sit arbejde med at forhandle frem til en fredsaftale

Økonomi og handel

Colombia har haft en positiv økonomisk udvikling - specielt efter volden begyndte af aftage. Væksten i økonomien øgedes kraftigt i 1990erne med liberaliseringen af økonomien. I 00erne satsede styret på øget sikkerhed i byerne, hvilket har ført til at udenlandske investorer er kommet til Colombia. Indtil finanskrisen i 2008, var væksten stigende, og landet har indtil videre klaret sig godt gennem krisen. Traditionelt har økonomien været baseret på landbrug, og eksport af kaffe og bananer. I dag er olie Colombias vigtigste legale eksportvare. Kokain er formentlig stadig den største eksportvare, omkring 60 % af al verdens kokain produceres i Colombia. Væksten steg kraftigt i 1990'erne med liberaliseringen af økonomien. I 00'erne, har myndighederne fokuseret på øget sikkerhed i byer, som har betydet, at udenlandske investorer er kommet til Colombia. I de seneste år, er forbindelserne med de socialistiske lande i Sydamerika blevet dårligere som følge af, at tilknytning til USA er blevet tættere. Venezuela har tidligere været landets næststørste handelspartner efter USA, men nu er handelsaftalerne brudt. Kina er imidlertid blevet en vigtig handelspartner.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Colombia på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet