[[suggestion]]
Danmark
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

København

Etniske grupper

Skandinaver, inuitter, færøyske. Tyske, tyrkiske, iranske, og somalske minoriteter

Sprog

Dansk, færøysk, grønlandsk (inuittisk dialekt) og tysk (lille minoritet)

Religion

Officiel religion: Evangelisk lutherske lære (Folkekirken), 76,9% af danskerne er medlem af Folkekirken, ca. 3% af danskerne er kristne (protestanter og romersk-katolske), ca 5 % er muslimer. Andre religioner (pålydende værdi på mindre end 1% hver) omfatter blandt andet Serbisk-ortodokse kristne, jødedommen og buddhismen (Kilde: Danmarks Statistik 2017 & CIA World Factbook).

Befolkningtal

5 748 769 (Danmarks Statistik 2017).

Styreform

Konstitiuonelt monarki

Areal

43 090 Km2

Valuta

Dansk krone

Bruttonationalindkomst per indbygger

49 029 PPP$

Nationaldag

5. juni

Andre landesider

Geografi

Danmark er det sydligste af de nordiske lande. Landet består af den store halvø Jylland og omkring 500 andre øer, hvoraf 79 er beboede. Øgrupperne, Sjælland, Fyn, Lolland, Falster og Bornholm er de mest kendte. Danmark har kyst ud mod alle sider undtagen i syd, hvor landet grænser op til Tyskland. Dets beliggenhed gør det til en forbindelse mellem kontinentet og Skandinavien. Færøerne og Grønland er en del af det danske nationale fællesskab, men begge har internt selvstyre. Danmark har kystklima med kølige somre og milde vintre og nedbør hele året. Landet er fladt, og det højeste punkt er Møllehøj, der kun er 170 meter. Omkring 30 % af indbyggerne bor i hovedstadsområdet.

Earth Earth Earth Ecoprint

4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Danmark, ville vi behøve 4 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

I begyndelsen af ​​vikingetiden bestod Danmark af flere små kongeriger, men for over 1000 år siden samlede kong Harald Blåtand Danmark under ét rige. Siden var landet i flere perioder en nordisk stormagt. I 1400-tallet samlede Dronning Margrethe I, datter af Valdemar Atterdal, de tre skandinaviske lande i én union - Kalmarunionen. Unionen bestod helt til Gustav Vasa brød ud og genoprettede Sverige som stat. Efter middelalderen mistede Danmark en række store landområder. Landet var fra 1807 på Frankrigs side under Napoleonskrigene. Napoleon tabte, og Danmark måtte afstå Norge til Sverige i fredsaftalen i 1814. Danmark formåede dog at beholde Island, Grønland og Færøerne. I 1864 mistede Danmark flere hertugdømmer til Tyskland efter den dansk-tyske krig. I 1. verdenskrig var Danmark neutral, men under 2. verdenskrig blev landet invaderet og besat af Tyskland. Den 5. maj 1945 overgav de tyske styrker sig, og landet har siden været frit.

Samfund og politik

Danmark er et konstitutionelt monarki. Monarken har ingen reel magt, men er stadig leder af landet. Siden 1972 har Dronning Margrethe II været den danske monark. Samfundsformen er demokratisk. Den udøvende magt ligger hos regeringen, som igen udspringer fra og er ansvarlig over for lovgiver, Folketinget. Lars Løkke Rasmussen har været Danmarks statsminister siden juni 2015. Danmark har været medlem af FN siden dets oprettelse i 1945 samt af NATO siden dets oprettelse i 1949 og af EU siden 1973. Medlemskab af EU og forbindelserne til EU's medlemslande er vigtig for Danmark. Landet har presset på for EU's udvidelse og har deltaget aktivt i drøftelserne om EU's fremtid og rolle. Det transatlantiske forhold og medlemskab af NATO er grundlaget for dansk sikkerhedspolitik.

Økonomi og handel

Danmark er en velfærdsstat med blandet økonomi og frihandel inden for EU. Danmark har været ramt af den globale finansielle krise i 2008, men er begyndt at kæmpe sig tilbage. Danmarks økonomi er baseret på tjenesteydelser, særligt i industri- og finanssektoren. Landbruget er stadig en vigtig industri, og Danmark er storeksportør af kød, æg, ost og smør. Fiskeri er også vigtigt. Siden 1970'erne har danskerne boret olie og gas op fra Nordsøen, hvoraf halvdelen eksporteres. Danmark er langt fremme med industrielt design. I fødevare- og møbelindustrien er landet også i verdenstoppen.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Danmark på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet