[[suggestion]]
Dominica
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Roseau

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 86.8%, blandet 8.9%, indianere (caribiere) 2.9%, europæisk oprindelse 0.8%, andre 0.7% (2001)

Sprog

Engelsk (officielt), fransk patois (kreol sprog)

Religion

Romersk katolske 61.4%, protestanter 20.6% (syvendedags adventister 6%, pinsevenner 5.6%, baptister 4.1%, metodister 3.7%, adventister 1.2%), Jehovas vidner 1.2%, andre kristne 7.7%, rastafari 1.3%, andre/uspecificerede 1.6%, ingen 6.1% (2001)

Befolkningtal

72 680

Styreform

Parlementarisk Republik

Areal

750 km2

Valuta

Østcaribisk dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

10 948 PPP$

Nationaldag

Uafhængighedsdagen 3. november (1978)

Andre landesider

Geografi

Dominica er en lille østat i Det Caribiske Hav. Øen er kendt for sin rige natur med regnskov, vandfald, floder, søer og fuglereservater. Regnskoven, som dækker størstedelen af øen, er på UNESCOs verdensarvsliste. Verdens næststørste varme kilde befinder sig også på øen, der også har otte vulkaner. Til gengæld findes der ingen sandstrande. Verdens største papegøjeart lever på øen og kan ses tegnet i Dominicas flag. Der er tropisk klima, og øen ligger i et område, der ofte er udsat for orkaner. Hovedstaden, Roseau, ligger på øens sydvestlige kyst. Der er planer om at bygge en ny stor lufthavn på Dominica, men man er bange for, at den skal true landets mangfoldige natur.

Earth Ecoprint

1.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Dominica, ville vi behøve 1.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Dominica var den sidste af de caribiske øer, som blev koloniseret af europæerne. Frankrig afstod deres ”ejerskab” af øen i 1763, men i 1805 blev landet en britisk koloni. I 1980, to år efter at landet fik deres selstændighed, vandt Dominica Freedom Party, og Mary Eugenia Charles blev den første kvindelige statsleder. Hun blev siddende som statsminister i 15 år. I 1989 blev øen ramt af en orkan, som ødelagde årets bananhøst. For at skaffe penge lavede regeringen en politik, hvor udlændinge blev tilbudt statsborgerskab i bytte for store investeringer. Tilbuddet fik kritik flere steder fra, idet man frygtede, at kriminelle ville udnytte tilbuddet til at skaffe sig ny identitet. Bananproduktionen blev i 90’erne af flere omgange ødelagt af orkaner, hvilket førte til tilbageslag og nedgangstider i økonomien. 

I begyndelsen af 2004 døde statsminister Charles ganske pludseligt efter kort tids sygdom. Som efterfølger udpegede Arbejderpartiet den 31-årige uddannelsesminister, Roosevelt Skerrit, som dermed blev en af verdens yngste regeringschefer. 

Samfund og politik

Præsidenten er statsoverhoved og bliver valgt af parlamentet for fem år. Den udøvende magt er formelt præsidenten, men udøves i praksis af regeringen, som er ansvarlig over for parlamentet. Politikken har vært dominert af et højreorienteret frihedsparti og to arbejderpartier. Dominica er et forholdsvis fattig land, men de økonomiske forskelle mellem øens indbyggere er ikke lige så store som i mange andre caribiske lande. Alligevel er det kun dem med fast stilling, som nyder godt af velfærdsordningerne i landet, og med 2 ud af 10 arbejdsledige skaber det udfordringer. Dominica var længe på en international liste over lande, man ikke skulle drive handel med, fordi man havde mistanke om, at landet var skyldigt i hvidvaskning af penge. Dette tvang regeringen til at gribe ind, og landet har strammet lovene om bankvirksomhed. Kriminalitetstallene på Dominica er totalt set ganske lave sammenlignet med andre caribiske lande. Næsten alle beboerne på Dominica er efterkommere af afrikanske slaver.  

Økonomi og handel

Bananer har vært det vigtigste eksportprodukt, men landet har forsøgt at reducere afhængigheden af bananer og udvikle andre indtægtskilder. Andre vigtige eksportartikler er nu også sæbe, citrusfrugter og grønsager. Øen har meget skov, men skovindustrien er relativt underudviklet. Øen har et stort potentiale for turisme med sit tropiske klima og smukke natur. De seneste år er der blevet satset på at udvikle turistindustrien, og den er nu en vigtig del af økonomien, men manglen på internationale lufthavne er en udfordring. Siden 1998 har landet prøvet at trække udenlandsk kapital til sig ved at positionere sig som et skatteparadis.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Dominica på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet