[[suggestion]]
El Salvador
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

San Salvador

Etniske grupper

90 % mestiser (blanding av folk med spansk og indiansk oprindelse). Den indianske befolkningen er ca. 6 %. mestizo 90%, hvide 9%, amerindianske 1%

Sprog

Spansk er det officielle sprog, men flere indianske sprog bruges, bl.a. nahua og maya.

Religion

57.1%, af befolkningen er romersk katolske, og lidt over 20 % er protestantiske.

Bruttonationalindkomst per indbygger

8 617 PPP$

Andre landesider

Geografi

El Salvador er tæt befolket med 6, 6 millioner mennesker i et land på størrelse med det nordlige Californien. Det meste af jorden er dyrket, og skov dækker kun fem procent, hvilket betyder, at dyrelivet ikke er så rigt som i de øvrige mellemamerikanske lande. Pattedyr faunaen er relateret både til Nordamerika (halvbjørne, mår- og kattefamilien) og Sydamerika (aber, bæltedyr, myresluger og guldhare eller aguti).

Landet har mange bjerge og vulkaner, og er ofte ramt af kraftige jordskælv, der kan forårsage stor skade. Landets eneste større flod er Río Lempa. Ved udgangen af ​​Stillehavet har floden skabt en kyststrækning, og mellem bjergene ligger frugtbare bassiner med jord af vulkansk oprindelse. Hovedstad San Salvador ligger i et sådant bassin 700 meter over havets overflade. El Salvador hører til den tropiske klimazone.

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i El Salvador, ville vi behøve 1.1 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Området El Salvador er beliggende i, har været beboet af indianere i tusinder af år. Fra ca. år 500 f.Kr. til år 900 e.Kr. var det Maya indianerne som boede i området fra Mexico i nord til El Salvador i syd. Da Spanien erobrede landet i 1524, blev det beboet af fem store indianske befolkningsgrupper. Kolonimagten fandt ikke de store sølv- og guldforekomster, som de havde håbet på, og brugte i stedet den indfødte befolkning til tvangsarbejde på plantager.

El Salvador var i 1800-tallet medlem af forskellige unioner i Mellemamerika til det erklærede sig selvstændigt, den 30. januar 1841. I 1882 indførte landet privat ejendomsret og tre fjerdedele af jorden, blev senere ejet af to procent af befolkningen. Både staten og erhvervslivet blev domineret af 14 familier, mens indianernes traditionelle måde at drive kollektivt jordbrug på blev ødelagt. Denne skævhed skabte grobund for de emner, der intensiveres i hele 1900-tallet, og endeligt sluttede i en borgerkrig.

Samfund og politik

El Salvador er det tættest befolkede land i Mellemamerika, og i de senere år har der været en betydelig indvandring til byerne. Det faktum, at mennesker lever så tæt i El Salvador gør, blandt andet, at de indianere der er tilbage, har svært ved at gøre krav på deres egne områder. Den gennemsnitlige forventede levealder for kvinder er 74,7 år og for mænd 67,3 år. El Salvador har en ung befolkning, hvor omkring 40 % er under 18 år.

Indtil 1979 var politikken præget af militærdiktaturer og i 1980 udbrød der borgerkrig mellem guerillabevægelser og militæret. Efter 12 år med væbnet konflikt, indgik El Salvadors regering og guerillabevægelsen (FMLN) en fredsaftale med hjælp fra FN. Siden da har der været fred, men der er stadig stærke spændinger i landet. De vigtigste politiske partier er det højreorienterede parti ARENA og den tidligere guerillaorganisation, FMLN. Militær, kirke, godsejere og fagforeninger er også vigtige magtfaktorer i landet. Krigen kostede 75.000 menneskeliv og omkring en million mennesker flygtede.

I dag er landet plaget af voldsom bandekriminalitet og har en af verdens højeste mordrater.

Økonomi og handel

El Salvador var i årtier efter 1950 præget af en stabil økonomisk vækst, og landet har udviklet sig til at blive det mest industrialiserede i Mellemamerika. Borgerkrigen forårsagede store ødelæggelser i landets økonomi, men fra begyndelsen af ​​1990'erne, har landet igen haft en betydelig økonomisk vækst. El Salvador er en af ​​Latinamerikas største kaffeproducenter og kaffe tegner sig for størstedelen af ​​landets eksportindtægter. Kaffeproduktion blev hårdt ramt i 00'erne af både jordskælv og tørke. En stor del af den dyrkede jord er stadig ejet af et par rige familier. En jordreform blev lovet i 1980, og dens manglende gennemførelse var den vigtigste drivkraft blandt dem, der støttede guerillaen i borgerkrigen.

ARENA havde den udøvende magt i El Salvador i 1989 og lagde da vægt på privatisering og frihandel i tæt samarbejde med USA. El Salvador oplevede en stærk økonomisk vækst i midten af ​​1990'erne og 00'erne, inden den internationale økonomiske krise i 2009 ramte El Salvador hårdt. El Salvador er nr. 121 af 169 i FN's indeks over menneskelig udvikling (Human Development Report 2018).

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for El Salvador på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet