[[suggestion]]
Elfenbenskysten
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Yamoussoukro

Etniske grupper

akan 28,8%, gur 16,1%, nord mande 14,5%, kru 8,5%, syd mande 6.9%, uspecificerede 0,9%, ikke-ivorianske 42,3% (2014)

Sprog

Fransk, flere end 60 lokale dialekter heriblandt Dioula

Religion

muslimer (hvoraf flest er sunni) 42,9%, katolikker 17,2%, evangelister 11,8%, metodister 1,7%, andre kristne 3,2%, animisme 3,6%, andre religioner 0,5%, ateister 19,1%

Befolkningtal

24 184 810

Styreform

Republik

Areal

322 463 km2

Valluta

CFA franc

Bruttonationalindkomst per indbygger

3 693 PPP$

Nationaldag

7. august

Andre landesider

Geografi

Elfenbenskysten ligger i Vestafrika, og udover at grænse op til bl.a. Ghana og Burkino Faso, grænser den også op til Guineabugten i Atlanterhavet. Kysten, som er 515 km lang, består mestendels af klipper, lange sandbanker og lavvandet laguner.  Fire store floder løber fra nord til syd i landet, og særligt i sydøst er jorden frugtbar, og man kan dyrke mange forskellige slags afgrøder.

Landet har i løbet af året to regnperioder i syd og én i nord. Klimaet er generelt varmt, (varmest i nord), og med høj luftfugtighed. De sidste ti år er klimaet blevet varmere og regnskyllene mere uberegnelige, hvilket skaber problemer for især bønderne.

Der går et bælte af regnskove igennem Elfenbenskysten, men eftersom Elfenbenskysten længe har været en storeksportør af tropisk tømmer, har afskovningen været enorm, og det meste af regnskoven i den sydlige del af landet er i dag hugget ned. I slutningen af firserne blev sat en række tiltag i gang, som skulle øge mængden af regnskov igen. Bl.a. blev en række skovområder fredet og man besluttede at plante ny skov. Der sker dog forsat afskovning – især i naturparkerne faktisk – og hvor ca. 25 procent af landet før i tiden var dækket af regnskov, er andelen i dag faldet til mindre end 4 %

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Elfenbenskysten, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Arkæologiske fund tyder på, at nutidens Etiopien har været beboet i hvert fald siden år 10 000 f.Kr., men der findes få eller ingen efterkommere af urbefolkningen. I dag stammer størstedelen af befolkningen ned fra migrerende fra nord, der er kommet til området i perioden 1200-1500 e.v.t.

Især den nordlige del af landet er påvirket af den kontakt, man har haft med de islamiske Maghreb-lande (dvs. Marokko, Algeriet osv.) gennem Trans-Sahara-handelen. 39 procent af befolkningen i Elfenbenskysten er muslimsk, og heraf bor størstedelen i den nordlige del af landet.  Den tætte regnskov, der dækker den sydlige del af landet, udgjorde en naturlig barrier for påvirkning fra nord, og man kan stadige finde store forskelle mellem nord og syd, der er er overvejende kristen.

Elfenbenskysten blev underlagt Frankrig som koloni i 1893, men modstanden mod koloniherrerne var stor. Først i 1917 formåede franskmændene at lægge hele området under sig, og administrerede herefter landet til det fik selvstændighed i 1960. Elfenbenskysten oplevede økonomisk velstand efter frigørelsen, men den forsvandt af forskellige årsager i løbet af 80- og 90’erne, hvilket førte at opstod uroligheder mellem især nord og syd.

Félix Houphouët-Boigny ledte landet fra selvstændigheden og til han døde i 1993. I den politiske magtkamp som fulgte hans død, udnyttede flere politikere nationalistiske strømninger til at øge deres popularitet, hvilket gjorde at de etniske og religiøse modsætninger voksede yderligere. I 2002 brød der borgerkrig ud, og landet blev delt i to. I syd styrede præsidenten Laurent Gbagbo, mens den nordlige del blev kontrolleret af oprørere. Flere tusinde mennesker blev dræbt, og hundredtusinde blev drevet på flugt, inden freden i 2007.

Det første valg efter borgerkrigen blev afholdt i 2010, og her løb Alassane Ouattara af med sejren. Den siddende præsident, Laurent Gbagbo, mente dog, at der var blevet fusket med valgresultatet, og nægtede derfor at afgive magten. Dette førte til, at der igen udbrød borgerkrig, og også denne gang havde den etniske undertoner. I 2011 overgav Gbagbo og hans støtter sig, og den lovlig valgte præsident, Alassane Ouattara, overtog magten. Regeringens politik har siden handlet om at genopbygge økonomien.

FN har været tilstede i landet fra 2003, med fredsoperationer og fredsforhandlinger under borgerkrigen og med opbygning efter krigen, og frem til 2017.

Samfund og politik

Præsidenten er landets statsoverhoved, og kan genvælges en gang. Præsidenten udnævner regeringen og statsministeren, som står til ansvar over for ham/hende. Den lovgivende magt ligger hos nationalforsamlingen.

Elfenbenskysten har store problemer med korruption i både retsvæsen og det politiske system, trafficking og høj kriminalitet i byerne. Og i de mange våben der er i omløb i landet gør det kun værre.

Under borgerkrigen i 2010-2011 gjorde begge parter sig skyldige i grove menneskerettighedsbrud som henrettelser, tortur, voldtægter og rekruttering af børnesoldater. Landet og dets regeringen har fået kritik for, at man først sent er gået i gang med et opgør med menneskerettighedsbrud.

I 2018 tiltrådte landet som et af de roterende medlemmene i FN’s sikkerhedsråd.

Økonomi og handel

Jordbrug er landets vigtigste indtægtskilde, og landet er i dag en af verdens største eksportører af kakao. De sidste ti år er landet desuden også begyndt at eksportere olie og gas i tillæg til det guld og diamanter man også eksporterer.

Elfenbenskysten har en veludviklet industrisektor som hovedsagelig forædler landets råvarer. Landet har for eksempel Vestafrikas største olieraffinaderi.

I de tretten år som fulgte frigørelsen i 1960 var Elfenbenskysten et af Afrikas rigeste land. På trods af de gode økonomiske forudsætningerne fik borgerkrigen den økonomiske vækst til at stoppe, bl.a. fordi den svækkede landets position som regionalt handelscentrum. Hertil kommer, at den udbredt smugling gør at staten går glip af vigtige indtægter og landet bøvler i dag med stor udenlandsgæld, på trods af at dele af gælden er slettet. Siden 2012 er økonomien dog begyndt at vokse igen, og indbyggernes indtægter er relativ høje sammenlignet med andre lande i regionen. Selv om økonomien vokser er der stadig mange som lever i dyb fattigdom, og der er store regionale forskelle. Arbejdsløsheden er høj, og i slumområderne i byerne og i den nordlige del af landet lider mange mennesker stadig af underernæring.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Elfenbenskysten på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Klik på en af tasterne for at få mere information om indikatorerne

 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Bistand modtaget
  827 450 000
  Indikatoren viser offentlig bistand modtaget af et land i millioner 2006-US Dollars.
  Ekstrem fattigdom
  28,2
  Procent
  MPI - Fattigdomsindeks
  0,236
  Skala 0-1 (hvor 0 er bedst)
  Andel af befolkningen som lever under national fattigdomsgrænse
  46,30
  procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  IHDI - afslører forskellene
  0,311
  Skala fra 0 til 1 (der 1 er best)
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Befolkning i byområder
  50,6
  Procent
  Befolkning som lever i slum i byer
  56,0
  Procent af bybefolkningen
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  CO2-udslip
  11 045
  Tusind tons
  CO2-udslip per indbygger
  0,49
  Tons CO2 per indbygger
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Landareal lavere end 5 meter over havoverfladen
  0,2
  Prosent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Antal dræbte i væbnede konflikter
  35
  Antal dræbte pr. 100.000
  Fredsindekset
  2,207
  Skala: 1-5, hvor 1 er bedst og 5 dårligst
  Henrettelser
  Mangler data
  Antall henrettede
  Korruption
  35
  0-100 (der 100 er bedst)
  Politiske rettigheder
  4
  Pressefrihed
  29,52
  Skala hvor 0 er bedst
  Civile rettigheder
  4
  Skala: 1-7 (1 er bedst)
  Sammenbrudte stater
  94,6
  Indeks (0-120)
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Fredsbevarende operationer
  2 622
  Antal deltagere i fredsbevarende operationer
  Militærudgifter
  1,3
  Procent av BNP
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Underernæret befolkning
  20,7
  Procent
  Undervægtige børn
  6,0
  Procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Børnedødelighed
  89
  Antal per 1000 levendefødte
  Fertilitet
  Mangler data
  Antal børn per kvinde
  Udbredelse af HIV (15-49 år)
  1,3
  Procent
  Forventet levealder
  56
  Antal år
  Malariaspredning
  138,9
  Antal tilfælde per 100 000 indbyggere
  Svangerskabsrelateret dødelighed
  458
  Dødsfald pr. 100.000 levendefødte
  Spædbørnsdødelighed
  34
  Antal pr. 1.000 levendefødte
  Fødsler blandt unge kvinder (15-19 år)
  129
  Levendefødte pr. 1.000 kvinder (15-19 år)
  Tuberkulosetilfælde
  148
  Tilfælde pr. 100.000 indb.
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Læse- og skrivefærdighed blandt unge
  53,0
  Procent
  Alfabetisme
  43,9
  Procent
  Antal år i skole
  7
  År
  Andelen af børn i grundskolen
  86,0
  Procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Ligestilling - Indeks for skævfordeling mellem køn
  0,672
  Skala: 0-1 (Hvor 0 er størst ligestilling mellem mænd og kvinder)
  Ligestilling på arbejdsmarkedet
  41,4
  Procent
  Ligestilling i landets ledelse
  10,59
  Procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Adgang til rent vand
  45,8
  Procent
  Adgang til gode sanitære forhold
  Mangler data
  Procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Atomkraft
  Mangler data
  millioner kilowatt-timer (kWh)
  Strømforbrug pr. indbygger
  276
  Kwt per innbygger
  Adgang til strøm
  64,3
  Prosent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Arbejdsløshed blandt unge
  13,7
  Procent
  Ledighed
  2,5
  Prosent
  Bruttonationalprodukt
  37 353 276 059
  PPP-dollar
  BNP per indbygger
  1 538
  US Dollar
  Primære erhverv
  20
  Procent
  Sekundære erhverv
  25
  Procent
  Tertiære erhverv
  57
  Procent
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Andel af individer som bruger internettet
  43,8
  Brugere pr. 100 indbyggere
 •  

  Elfenbenskysten

  Enhed

  Vis graf

  Asylansøgere efter ankomstland
  669
  Personer
  Befolkningstal
  24 905 843
  antal indbyggere
  Flygtninge, efter oprindelsesland
  66 569
  Personer
  Flygtninge, efter ankomstland
  1 943
  Personer
  HDI - indeks for menneskelig udvikling
  0,492
  Skala: 0-1 (hvor 1 er bedst)
  Internt fordrevne
  16 000
  Internt fordrevne
  Forventet levealder for kvinder
  58
  År
  Forventet levealder for mænd
  55
  År
  Globalt lykkeindeks
  4,94
  Skala: 1-10 (10 er bedst)