[[suggestion]]
Filippinerne

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Manila

Etniske grupper

Tagaloger 28%, cebuano 13%, ilocano 9%, bisaya/binisaya 7%, hiligaynon ilonggo 7%, bikol 6%, waray 3%, andre 25.3% (2000)

Sprog

Filipino, engelsk, tagalog, cebuano, ilocano, hiligaynon, ilonggo, bicol, waray, pampango, pangasinan

Religion

Katolikker 81%, muslimer 5%, evangeliske kristne 3%, andre 11% (2000)

Styreform

Republik

Bruttonationalindkomst per indbygger

7 804 PPP$

Andre landesider

Geografi

Filippinerne er en ø-stat og består af mere end 7.100 øer. Det meste af landskabet på de største øer består af bjerge og plateauer med få lavlandsområder. Øerne har mere end 20 aktive vulkaner og ligger midt tyfonbæltet, der dominerer hele den vestlige del af Stillehavet. Det betyder, at øerne meget ofte er udsat for naturkatastrofer som jordskælv, vulkanudbrud og tyfoner. Klimaet er tropisk med meget høj luftfugtighed og høje temperaturer hele året. I perioden fra juni til november er der regntid, med kraftig regn hvert år. Filippinerne kæmper med mange af de miljøproblemer, der præger fattige lande over hele verden: Afskovning, mangel på rent drikkevand og høj luftforurening. Desuden er mere end halvdelen af koralrevene ved øerne beskadigede eller ødelagt af udslip og fiskeri.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Filippinerne, ville vi behøve 0.6 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Øerne, som i dag er Filippinerne blev oprindeligt blev beboet af australomelanesiske folkeslag, der kom dertil fra Asien for flere tusinde år siden. I 800-tallet havde øerne kulturel og økonomisk kontakt med Japan, Malaysia og Indonesien. Senere kom landet i kontakt med Indien, hvilket medførte, at de fleste af indbyggerne blev omvendt til islam i 1200-tallet. Den første vestlige kontakt med Filippinerne kom, da den opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan besøgte øerne i 1521. Spanien koloniserede øerne i 1500-tallet og styrede herefter Filippinerne i mere end 300 år. Spanierne indførte katolicismen, byggede veje og enkel industri og gav øerne det latinske præg, der stadig kan mærkes på øerne. Det spanske styre varede indtil 1898, da amerikanerne overtog efter den spansk-amerikanske krig og en kort krig mod de fastboende. USA regerede over Filippinerne indtil Anden Verdenskrig, hvor øerne blev besat af Japan, før landet fik sin selvstændighed for første gang i 1946. Årene efter selvstændigheden var præget af kaos og politisk uro. I 1965 kom Ferdinand Marcos til magten. Han styrede landet i en mere og mere diktatorisk retning, indtil han blev afsat ved et kup i 1986.

Samfund og politik

Filippinerne regeres af en præsident, der er både statsoverhoved, leder af regeringen og øverstbefalende for landets væbnede styrker. Præsidenten sidder i seks år og kan kun vælges for én periode. Politiske partier bygges op og falder fra hinanden omkring magtfulde enkeltpolitikere, og der findes ikke etablerede skillelinjer i landets politiske system. Det er helt almindeligt, at politikere skifter parti efter et valgnederlag, og partier oprettes og nedlægges i ét væk. Styret i landet er dog mere stabilt nu end nogensinde før på trods af, at kupforsøg og andre politiske kriser opstår regelmæssigt. I de sydlige dele af landet har regeringen i mere end 30 år bekæmpet kommunistiske og muslimske oprørsgrupper, og der er blevet begået alvorlige krænkelser af menneskerettighederne fra begge sider af konflikten. Filippinerne i dag er et delt samfund, hvor en lille overklasse styrer både landet og sidder på den største indtjening, mens store dele af befolkningen lever i fattigdom. 

Præsident Rodrigo Duerte

Duerte vandt præsidentvalget i Filippinerne i maj 2016 og trådte til som præsident i juni 2016.

Hans kampagnes fokus var ”krigen mod stoffer”, hvor han erklærede at han ville dræbe 100.000 kriminelle og smide deres lig i Manila bugt og beskrev han kommende styre som ”blodigt”.

Duerte har i sin tid som præsident taget kontroversielle valg i hans bekæmpelse af kriminalitet og er især gået hårdt efter stofmisbrugere og personer der er del af narkohandel i landet. Duerte gav politistyrken udvidet bevilling til at dræbe narkohandlere, tyve og voldtægtsforbrydere. Hans styre er blevet stærkt kritiseret for at dræbe mistænkte uden rettergang.

Duertes krig mod stoffer er blevet kritiseret internationalt, af bl.a. af FN's menneskerettigheds rapportør, Amnesty International og USA's ambassadør. Duerte, der er kendt for et direkte og til tider groft sprogbrug, har mødt kritikken med vrede og truet med at melde Filippinerne ud af FN hvis kritikken af drabene fortsætter, og kaldt USA's ambassadør en række skældsord.

ICC – The international Criminal Court, som er en permanent international domstol for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab, har i 2018 indledt en efterforskning af Duerte for at undersøge anklager om at Duerte og hans styre har begået massemord, som kan falde under forbrydelser mod menneskeheden, i forlængelse af hans ”Krig mod stoffer” kampagne.

Repræsentanter for Duertes regering beskriver politiets indsats i krigen mod stoffer som legitim.

Økonomi og handel

 

I 1960'erne var Filippinerne det næstrigeste land i Asien efter Japan. To årtier under Ferdinand Marcos’s styre bidrog dog til, at landet ikke udviklede sig med samme hastighed som de andre sydøstasiatiske lande; den kinesiske provins Taiwan, Japan og Sydkorea. Efter en periode med kraftig vækst i 1990'erne blev landet ramt af den Asiatiske finanskrise i 1997, og først i de senere år har Filippinerne oplevet stabil økonomisk vækst. Landet er stærkt afhængigt af lån fra udlandet, og gælden til udlandet tegner sig for så meget som 72 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP). Økonomien bærer præg af, at landet er blevet industrialiseret for forholdsvis kort tid siden. Landbrug, fiskeri og skovbrug dominerer både i produktionen og antallet af ansatte. Øget privatisering af sektorer, som under Marcos' styre var ejet af staten har bidraget til øgede investeringer fra udlandet. Ligeledes biddrager emigrerede filippinere også til en øget vækst ved at investere i hjemlandet. Mere end 10 % af befolkningen bor i udlandet, og de penge de sender hjem udgør en tiendedel af landets BNP. Disse penge medvirkede til at Filippinerne klarede sig gennem godt gennem den globale finansielle krise i 2008-2009. Filippinerne kæmper imidlertid med en meget høj korruption skræmmer væk mere uden investering.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Filippinerne på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Klik på en af tasterne for at få mere information om indikatorerne

 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Bistand modtaget
  160 250 000
  Indikatoren viser offentlig bistand modtaget af et land i millioner 2006-US Dollars.
  Ekstrem fattigdom
  Mangler data
  Procent
  MPI - Fattigdomsindeks
  0,038
  Skala 0-1 (hvor 0 er bedst)
  Andel af befolkningen som lever under national fattigdomsgrænse
  21,60
  procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  IHDI - afslører forskellene
  0,574
  Skala fra 0 til 1 (der 1 er best)
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Befolkning i byområder
  48,6
  Procent
  Befolkning som lever i slum i byer
  38,3
  Procent af bybefolkningen
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  CO2-udslip
  105 654
  Tusind tons
  CO2-udslip per indbygger
  1,06
  Tons CO2 per indbygger
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Landareal lavere end 5 meter over havoverfladen
  2,6
  Prosent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Antal dræbte i væbnede konflikter
  1 620
  Antal dræbte pr. 100.000
  Fredsindekset
  2,512
  Skala: 1-5, hvor 1 er bedst og 5 dårligst
  Henrettelser
  Mangler data
  Antall henrettede
  Korruption
  36
  0-100 (der 100 er bedst)
  Politiske rettigheder
  3
  Pressefrihed
  43,91
  Skala hvor 0 er bedst
  Civile rettigheder
  3
  Skala: 1-7 (1 er bedst)
  Sammenbrudte stater
  85,5
  Indeks (0-120)
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Fredsbevarende operationer
  Mangler data
  Antal deltagere i fredsbevarende operationer
  Militærudgifter
  1,4
  Procent av BNP
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Underernæret befolkning
  13,7
  Procent
  Undervægtige børn
  7,1
  Procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Børnedødelighed
  28
  Antal per 1000 levendefødte
  Fertilitet
  2,9
  Antal børn per kvinde
  Udbredelse af HIV (15-49 år)
  0,1
  Procent
  Forventet levealder
  69
  Antal år
  Malariaspredning
  0,3
  Antal tilfælde per 100 000 indbyggere
  Svangerskabsrelateret dødelighed
  114
  Dødsfald pr. 100.000 levendefødte
  Spædbørnsdødelighed
  14
  Antal pr. 1.000 levendefødte
  Fødsler blandt unge kvinder (15-19 år)
  47
  Levendefødte pr. 1.000 kvinder (15-19 år)
  Tuberkulosetilfælde
  554
  Tilfælde pr. 100.000 indb.
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Læse- og skrivefærdighed blandt unge
  98,1
  Procent
  Alfabetisme
  96,4
  Procent
  Antal år i skole
  13
  År
  Andelen af børn i grundskolen
  95,0
  Procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Ligestilling - Indeks for skævfordeling mellem køn
  0,436
  Skala: 0-1 (Hvor 0 er størst ligestilling mellem mænd og kvinder)
  Ligestilling på arbejdsmarkedet
  38,3
  Procent
  Ligestilling i landets ledelse
  29,45
  Procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Adgang til rent vand
  Mangler data
  Procent
  Adgang til gode sanitære forhold
  Mangler data
  Procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Atomkraft
  Mangler data
  millioner kilowatt-timer (kWh)
  Strømforbrug pr. indbygger
  699
  Kwt per innbygger
  Adgang til strøm
  91,0
  Prosent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Arbejdsløshed blandt unge
  16,0
  Procent
  Ledighed
  2,5
  Prosent
  Bruttonationalprodukt
  313 595 208 737
  PPP-dollar
  BNP per indbygger
  2 989
  US Dollar
  Primære erhverv
  10
  Procent
  Sekundære erhverv
  30
  Procent
  Tertiære erhverv
  57
  Procent
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Andel af individer som bruger internettet
  60,1
  Brugere pr. 100 indbyggere
 •  

  Filippinerne

  Enhed

  Vis graf

  Asylansøgere efter ankomstland
  109
  Personer
  Befolkningstal
  106 512 074
  antal indbyggere
  Flygtninge, efter oprindelsesland
  8 548
  Personer
  Flygtninge, efter ankomstland
  746
  Personer
  HDI - indeks for menneskelig udvikling
  0,699
  Skala: 0-1 (hvor 1 er bedst)
  Internt fordrevne
  445 000
  Internt fordrevne
  Forventet levealder for kvinder
  73
  År
  Forventet levealder for mænd
  66
  År
  Globalt lykkeindeks
  5,63
  Skala: 1-10 (10 er bedst)