[[suggestion]]
Holland

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Amsterdam

Etniske grupper

Hollændere 80,7%, EU-indbyggere 5%, indonesere 2,4%, tyrkere 2,2%, surinamesere 2%, marokkanere 2%, caribiere 0,8%, andre 4,8% (2008)

Sprog

Hollandsk (officielt), frisisk (officielt)

Religion

Romersk-katolske 30%, protestanter 20%, muslimer 5,8%, andre 2,2%, ingen 42% (2006)

Styreform

Konstitutionelt monarki

Bruttonationalindkomst per indbygger

50 539 PPP$

Andre landesider

Geografi

Holland ligger på Europas vestkyst og er et usædvanligt fladt land. En tredjedel af landets areal ligger under havniveauet og den vestlige halvdel af landet ligger i gennemsnit én meter over havet. Diger og dæmninger langs kysten og langs floder og kanaler forhindrer oversvømmelser. Landets højeste punkt befinder sig sydøst i landet og det højeste punkt på 322,7 meter over havet, er ved Vaalserberg på grænsen mod Tyskland og Belgien. Holland tilhører løvtræzonen, selvom der egentligt er ret få skove i landet. De er blevet hugget ned for at give plads til landbruget. Landet har kystklima, hvilket medfører, at vinteren ikke er særlig kold, og sommeren ikke specielt varm. Mange blomster trives i sådan et klima og Holland er kendt for sine tulipaner, som dyrkes over store områder.

Earth Earth Earth Ecoprint

3.3 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Holland, ville vi behøve 3.3 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Germanske folk kom 100 år før vor tidsregning til det nuværende Holland. 50 år før vor tidsregning blev landet indlæmmet i Romerriget. Da frankernes rige blev delt, blev området delt i forskellige kongedømmer og nogen af dem blev givet som gave til Spanien. Andre kongedømmer førte gennem årene krige mod Frankrig og England. De nordlige regioner grundlagde i 1581 republikken Nederland. Landet blev senere en vigtig søfarts- og handelsnation, som skaffede sig kolonier blandt andet i Indien og Afrika. Kongeriget Nederland blev etableret ved Wien-kongressen i 1815. Belgien og Luxembourg blev også indlæmmet i landet, men disse stater erklærede sig selvstændige i samme århundrede. Både i første og anden verdenskrig holdt Holland sig neutralt. I 1940 blev landet alligevel besat af Tyskland, og kongehuset og regeringen flygtede til England. Holland blev frit 5 år senere, og kongefamilien vendte tilbage til landet. 

Samfund og politik

Kongeriget Nederland er et konstitutionelt monarki, ligesom Danmark. Det blev indført ved grundloven i 1815. Regeringen ledes af en statsminister, som udnævnes af monarken. Parlamentet i Holland har to kamre: Underhuset og Senatet. Nederland var i tidligere århundreder en betydelig søfarts- og handelsstat med flere kolonier. I dag hører Aruba og De nederlandske Antillene i Det Caribiske Hav til Kongeriget Nederland. I Holland snakkes der hollandsk, men også tysk, fransk og frisisk. Folketætheden er den største i Europa. Holland er kendt for at have en liberal lovgivning i forhold til lettere narkotiske stoffer, prostitution og ægteskab mellem samme køn.

Premierminister Mark Rutte er leder af det liberale Friheds- og Demokratiparti. Det Hollandske valg i marts 2017 førte til Mark Ruttes tredje periode ved magten. Mark Rutte leder en mindretalsregering holdt oppe af den kontroversielle og højrenationalistiske leder af Frihedspartiet, Geert Wilders. Geert Wilders stod for en valgkamp i 2016/2017, der var domineret af nultolerance over for muslimer og immigration til Holland.

Valgets hovedtemaer var blandt andre immigration, EU og asylpolitik. Mens Mark Rutte har siddet som regeringsleder for Friheds – og Demokratipartiet, har han taget et politisk skift mod højre. Han skrev blandt andet et åbent brev til migranter, der lød på at "opføre sig normalt eller rejse hjem". I Mark Ruttes tid som premierminister har Holland oplevet en økonomisk stabilisering efter den finansielle krise.

I valgkampen 2016/2017 ragede landets regering uklar med Tyrkiet. Stridighederne begyndte med at Holland forbød Tyrkiets udenrigsminister at rejse ind i landet. Efter sigende skulle Holland herefter have eskorteret den tyrkiske familieminister ud af landet, fordi ministeren ville holde kampagnemøder for tyrkere med bopæl i Holland. Tyrkiet meldte derefter ud, at den hollandske ambassadør i landet ikke længere var velkommen i landet. Efter et afsluttet hollandsk parlamentsvalg i marts 2017 har den tyrkiske regering valgt at opildne situationen ved at kritisere hollændernes valgresultat.

Økonomi og handel

Holland er en handels- og eksportnation, med en godt udviklet industrisektor. Landets økonomi er i stor grad baseret på import af råmaterialer, som behandles til færdige produkter og sælges videre. Industrien står for 25% af landets bruttonationalprodukt, og de traditionelt vigtigste industrigrupper er maskin- og metalindustri, elektricitets-, kemi- og tekstilindustrien. Holland var i 50erne med til at etablere Den Europæiske Kul- og Stålunion, som efterfølgende blev Den Europæiske Union (EU). Landbrug er vigtig, og landet er verdens ledende inden for havebrug. Landets vigtigste naturressourcer er olie og gas, som findes i søområder udenfor Hollands kyst. Hollands beliggenhed på Europas vestkyst gjorde det mulig at åbne handelsruter, som landet benyttede sig af allerede i tidligere århundrede. Fordi Hollands handel i stor grad bygger på international handel, blev landet ramt hårdt af den globale finanskrise. Arbejdsløsheden er gået ned i de sidste tiår og forblev lav også under finanskrisen.

Kilder: BBC, FN-Sambandet Norge 2017.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Holland på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet